Susirašinėji „Skype“? Neužmiršk perduoti linkėjimų ir tave sekančiam „Microsoft“

Kai kas dar atsimena seną sovietinių laikų anekdotą apie per elektros lizdą pokalbio besiklausančius KGB darbuotojus, kurie nesuėmė vieno iš kalbančiųjų, nes patiko jo pokštas, kad jų klauso per elektros lizdą. 

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

May 21, 2013, 5:19 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:07 AM

Daugelis žmonių tiki, kad šiais laikais susirašinėdami „Skype“ jie yra saugūs, jų žinutė šifruojama ir perskaitys ją tik adresatas. Naivuoliai.

Portalas „Ars Technica“, gavęs žinių apie galimą tokių pranešimų sekimą, atliko eksperimentą ir nustatė, kad „Microsoft“ ne tik turi galimybę perskaityti jūsų siunčiamą žinutę, tačiau gana dažnai ją realiai patikrina. Aišku, viskas tik dėl tauriausių tikslų, tačiau nejauku, kad elektros lizdą pakeitė interneto jungtis.

Tyrimui portalas pasitelkė nepriklausomą saugumo ekspertą Ashkaną Soltani. Jie per „Skype“ pasiuntė keturias nuorodas į specialiai eksperimentui sukurtus portalus. Dvi iš jų taip ir liko nepaliestos, o kitas dvi kažkas paspaudė. Patikrinus spaudusiojo IP adresą, paaiškėjo, kad jis priklauso „Microsoft“. Žodžiu, pagavom už rankos – paprasta ir pikta.

Lyg ir negali pykti – „Skype“ privatumo politikos nuostatose aiškiai parašyta, kad kompanija gali naudoti automatines siunčiamų žinučių tikrinimo priemones, kad nustatytų įvairius sukčiavimo atvejus, nuorodas į tuo užsiimančias svetaines bei brukalus.

Tačiau absoliuti dauguma pasaulio žmonių, tarp jų net rimti specialistai, vis dar šventai įsitikinę, kad tai nėra daroma. Kad „Skype“ siunčiama žinutė koduojama ir ją perskaityti gali tik adresatas. Akivaizdu, kad taip nėra – kas gi būtų perskaitęs koduotą svetainės adresą.

Tai pasidarė įmanoma po to, kai „Microsoft“, įsigijusi „Skype“, iš pagrindų pertvarkė anksčiau decentralizuotai veikusią sistemą. Taigi, nuo pat pradžių „Skype“ dirbo P2P principu. T.y. panašiai, kaip „Torrent“ failų siuntimo sistemos, savo veikimui išnaudojo prisijungusius kompiuterius turinčius pakankamą interneto greitį.

„Microsoft“ atsitiktinę sistemą pakeitė tūkstančiais savo prižiūrimų „Linux“ kompiuterių, tad tinklas tapo gerokai labiau centralizuotu ir lengviau kontroliuojamu.

„Didžiausia problema, kad atsiranda konfliktas tarp to privatumo, kurio žmonės tikisi, ir to, ką „Microsoft“ pateikia, – sako kodavime besispecializuojantis Johno Hopkinso universiteto profesorius Mattas Greenas. – Net jei tikrinimas vykdomas turint kuo geriausių ketinimų, tai aiškiai parodo, kad „Microsoft“ gali perskaityti kai kurias jūsų žinutes. O tai jau reiškia, kad potencialiai kompanija gali skaityti jas visas.“

Ars Technica“ susisiekė su „Microsoft“, tačiau vadybininkų paaiškinimai apsiribojo nuorodomis į naudotojo sutartį. Tikslių atsakymų į klausimus, ar perskaitomos žinutės kur nors saugomos, ar išsaugomos nuorodos į turinį, kuris siunčiamas per „Skype“, gauti taip ir nepavyko.

Aišku, tai jokiu būdu nereiškia, kad jau dabar turime pulti trinti „Skype“ iš savo kompiuterių ir atsiduoti paranojinėms godoms apie privatumo negerbiantį pasaulį. Jei jau taip, geriau iškart atsisakyti interneto bei mobilaus ir laidinio telefono.

Šiaip ar taip, ir „Facebook“ pasitelkia labai panašią technologiją – kas gi nori būti apkaltintas kokių nors teroristų dangstymu. O ir savo serverių atiduoti brukalų bei virusų siuntėjams niekas nenori.

Taigi, kai kitą kartą bendrausite „Skype“, tiesiog džiaukitės, kad programa veikia patikimai, kalbėtis su giminėmis kitame pasaulio gale patogu, nemokamai galite matyti vienas kitą, o apie slaptumą daug galvoti nėra ko – šiaip ar taip, juk mes ne nusikaltėliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.