Interneto piratai švenčia, kūrėjai nepyksta

Filmus, muziką ir kitas gerybes į savo kompiuterius pumpuojantys ir po to jais su kitais besidalinantys interneto piratai šią savaitę švenčia net du jubiliejus. Tuo metu intelektinės nuosavybės kūrėjai vis dažniau prabyla apie piratavimo naudą savo verslui.

HBO kuriamas serialas „Sostų žaidimas“ populiarus ir tarp Lietuvos interneto piratų.
HBO kuriamas serialas „Sostų žaidimas“ populiarus ir tarp Lietuvos interneto piratų.
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-08-09 17:17, atnaujinta 2018-03-02 01:07

Pirmoji šventė vietinės reikšmės – didžiausia Lietuvoje failų dalinimosi svetainė „Linkomanija“mini savo veiklos dešimtmetį. Ta proga piratų gūžtos vartotojus pasitinka toks sveikinimas: „Šiandien „Linkomanijos“ šventė – istorinis įvykis. Mums sukanka 10 metų. Atrodo, visai neseniai šiame portale keliese pradėjome dalintis kultūra ir informacija, o dabar jau turime didelę bendruomenę. Daugelis iš mūsų čia augome kartu.

Vieni mokėsi anglų kalbos, kiti žiūrėdami dokumentiką gilino žinias, treti lavino rankas ir reakciją, žaisdami žaidimus, ketvirti, būdami užsienyje, gaudavo žiupsnelį Lietuvos, o kiti tiesiog praleisdavo gerai laiką. Tikimės, taip bus ir toliau. Tikimės gyvuoti dar bent 10 metų“.

Toliau pranešama, kad šventė truks dvi savaites, kurių metu bus galima lengviau pagerinti savo reitingą – parsiųstų ir išsiųstų duomenų santykį, kuris norint išlikti svetainės nariu turi būti didesnis nei 0,3.

Švenčia visas pasaulis

Antroji šventė globalesnė – šeštadienį savo gyvavimo dešimtmetį švenčia „The Pirate Bay“, viena didžiausių bylų dalinimosi svetainių pasaulyje.

Ta proga Stokholme organizuojamas šventinis vakarėlis, į kurį socialiniame tinkle „Facebook“ užsiregistravo jau 25 tūkst. svečių.

Žinoma, toks skaičius žmonių tikrai nesusirinks, be to, renginiui išnuomotoje salėje vietos pakaktų daugiausiai 6 tūkst. Vakarėlį organizuoja Švedijos Piratų partija.

„The Pirate Bay“ Švedijoje įkurta 2003 m. Iš pradžių svetainė buvo skirta tik vietiniams vartotojams, tačiau tinklapis ilgainiui labai išpopuliarėjo ir tapo bene žinomiausiu pasaulyje.

Kūrėjai įžvelgia naudą

Nemažą dalį interneto piratų parsiunčiamo turinio sudaro JAV kuriami serialai. Labiausiai visame pasaulyje pirataujamas serialas yra „Sostų žaidimas“ (angl. „Game of Thrones“).

Tačiau, panašu, kad šį serialą kuriančio JAV kabelinės televizijos kanalo HBO savininkė „Time Warner Inc.“ dėl to nė kiek nepyksta.

Ketvirtadienį įmonė paskelbė savo antro ketvirčio rezultatus. Surengtoje spaudos konferencijoje bendrovės vadovo Jeffrey Bewkeso paklausus, kaip jis vertina tokį didžiulį serialo piratavimą, šis pareiškė, jog įmonei jis tikrai nekenkia.

Atvirkščiai, HBO piratavimas yra labai naudingas.

Kabelinė televizija veikia pagal prenumeratos modelį, o naujų žiūrovų skaičius labiausiai priklauso nuo draugų rekomendacijų.

Tokie puslapiai, kaip „Linkomanija“ ir „The Pirate Bay“ veikia it nemokama HBO reklama. Pastaraisiais metais vis daugiau JAV interneto piratų televizijų kanalus, per kuriuos rodo jų mėgstamus serialus, pradėjo prenumeruoti.

Žinoma, Lietuvai šis principas nelabai tinka, nes mūsų piratai net neturi galimybės užsiprenumeruoti HBO.

Lietuvoje serialų piratavimas labiausiai kenkia juos perkančioms ir transliuojančioms nacionalinėms televizijoms, nes žiūrovai arba neištveria ir visą dar neparodyta serialą parsisiunčia, arba jį jau būna matę Lietuvos televizijoms jo dar net nepradėjus rodyti.

Be to, daugelis lietuviškų televizijų transliuojamų serialų nuo JAV vėluoja vienu arba keliais sezonais.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.