„Ativ Book 9 Lite“ – „Samsung“ kompiuteris studentams jau pasirodė Lietuvoje

„Samsung“ nesirengia trauktis ir iš nuolat mažėjančios nešiojamųjų „Windows“ kompiuterių rinkos. Pasaulyje vis dar pilna žmonių, kurie ne tik naršo internete, bet ir dirba. Dirbantiems kompiuteriu ir skirta „Ativ Book“ serija. Kodėl „Ativ Book 9 Lite“ priskyrėme studentams?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 15, 2013, 5:26 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:35 PM

Nes jis lengvas, nedidelis, pakankamai galingas, ilgai dirbs su baterija, tačiau, kitaip nei prabanga dvelkiantis „brolelis“ „Ativ Book 9 Plus“, jis dar ir įperkamas. Tad pažiūrėkime, ar verta taupyti ir kokį įspūdį išbandžius mums paliko „SideSync“ sistema, kuri įdiegta ir į šį kompiuterį.

Kas malonu

Kaip teigia „Samsung“, „Ativ Book 9 Lite“ sukurtas tęsiant aukščiausios kategorijos nešiojamojo kompiuterio „Book 9“ dizaino tradicijas, tačiau yra pigesnis, tad skirtas platesniam vartotojų ratui.

Tiesa, pigesnis, dar nereiškia, kad nemokamas. Lietuvoje „Ativ Book 9 Lite“ su „Windows 8“ operacine sistema kainuoja 2 tūkst. 399 Lt (modelis įprastu ekranu) arba 2 tūkst. 768 Lt (modelis su lietimui jautriu ekranu). Tiesa, JAV jau liepos 28 d. pasirodęs brangesnis modelis parduotuvėse kainuoja 800 dolerių, bet tai, matyt, jau jokia naujiena.

Visi kiti abiejų kompiuterių parametrai analogiški. 13,3 colių įstrižainės 1366x768 raiškos ekranas – ne pats prabangiausias, bet pakankamas. 4 GB RAM atmintis – iš esmės minimumas, kad patikimai dirbtų paprastos programos. 128 GB SSD diskas – filmų nekaupsite, tačiau įsijungs kompiuteris akimirksniu ir failų įrašymo greitis maloniai džiugins.

„Samsung“ nurodo, kad su įkrauta baterija kompiuteris veiks 8,5 val. Kitų testų duomenimis – 5,5 val. Tačiau visais atvejais tai – puikus laikas.

Kompiuteryje įrengtos dvi USB jungtys (viena jų – trečios kartos), 720p raiškos vaizdo kamera, SD kortelių skaitytuvas, „micro HDMI“, RJ45 ir VGA jungtys.

Keliaujantiems ir estetams patiks, kad jo storis tik 1,69 cm, svoris – 1,44 kg (versijos liečiamu ekranu – 1,58 kg) ir galima rinktis „marmurinės baltos“ arba „pelenų juodos“ spalvų korpusą.

Kas kitaip

Matyt įdomiausia ir originaliausia šio kompiuterio dalis yra procesorius. „Samsung“ nėjo pramintu keliu, tad čia jokio įprasto „Intel“ nerasite. „Ativ Book 9 Lite“ širdis – specialiai „Samsung“ adaptuotas procesorius, kurį kompanija taip ir vadina: „Keturių branduolių procesorius“. O parametruose nurodoma, kad jo dažnis siekia iki 1,4 Ghz.

Pažvelgę atidžiau, aptiksime, kad tai speciali naujausio AMD keturių branduolių procesoriaus, pristatyto šių metų gegužės mėnesį, versija. Viena vertus, akivaizdu, šiam pasirinkimui įtaką padarė siekis sumažinti kompiuterio savikainą, kita vertus – šis procesorius turi puikią integruotą „Radeon“ vaizdo apdorojimo sistemą ir keturis branduolius, o tai bent jau įdomu.

Tik „Samsung“

Be to, šiame „Samsung“ gaminyje, kaip jau įprasta įdiegta „SideSync“ technologija, kuri leidžia paprastai dalytis informacija tarp kompiuterio ir „Samsung“ išmaniojo telefono.

Neseniai išmėginau kaip ši funkcija sujungia „Ativ Smart PC 700T“ kompiuterį su „Samsung Galaxy S4“ telefonu. Pradžiugino. Prijungus telefoną prie kompiuterio (USB laidu arba „bluetooth“), jis tiesiog atsiranda kompiuterio ekrane. Taip, taip – šone matote visą telefono vaizdą ir tai, kas yra jo ekrane (aišku, jei norite šį vaizdą galite ir išjungti).

Taigi, iš esmės pats telefono ekranas virsta dar vienu darbo langu kompiuteryje ir dabar valdyti jį galite pele bei klaviatūra, nė neatitrūkdami nuo darbo.

Vėlgi – fantastiškai patogu mėgstantiems nenutrūkstamą SMS srautą studentams. Žinutę matote tiesiog kompiuterio ekrane rodomo telefono ekrane (painiai skamba – paprastai atrodo) ir atsakyti į ją galite nė neliesdami paties telefono – tiesiog tuo pačiu kompiuteriu surenkate atsakymą ir spaudžiate „siųsti“.

Taip pat lengvai galite kopijuoti bei perkelti tekstus, vaizdus ir failus iš telefono į kompiuterį bei atvirkščiai – nustumi pele iš vieno ekrano į kitą ir viskas.

Taigi, jei tokia „Android“ telefono integracija su kompiuteriu atrodo patraukli, teks rinktis „Ativ“ kompiuterį – „Samsung“ žada, kad senesnės serijos jų kompiuteriai sulauks mokamos analogiškos programos, tačiau kitų gamintojų kompiuteriams ji nebus skirta.

O telefonas neprivalo būti „Samsung“ – „SideSync“ programėlę galima įdiegti į daugelį išmaniųjų telefonų su „Android Ice Cream Sandwich“ operacine sistema.

Kas kelia abejonių

Nuo galingesnio savo brolio „Ativ Book 9 Plus“ (tą priskirtume verslininkams), šis skiriasi tuo, kad yra šiek tiek sunkesnis, šiek tiek storesnis, jo ekranas prastesnės (gerokai) skiriamosios gebos, korpusas plastmasinis („pliusas“ – aliuminis), SSD disko talpa mažesnė ir procesorius ne „Intel“.

Tačiau „Book 9 Plus“ praktiškai dvigubai brangesnis, tad nieko kito ir negalėtume tikėtis. Man tam tikrą nerimą kelia tai, kad turėdamas rankose gerokai brangesnį „Ativ Smart PC 700T“ (apie 4,2 tūkst. Lt), nebuvau sužavėtas nei dizainu, nei patikimumu, nei veikimu.

Aišku, tai visai kito tipo kompiuteris – atjungus ekraną jis veikia kaip planšetė, viduje „Intel i5“ procesorius ir t.t. Tad džiugu, kad bent ekrano tvirtinimo problemos „Book 9 Lite“ negresia – jo ekranas neatsijungia. O štai atnaujindami programinę įrangą, jei tik „Samsung“ nieko nepakeitė, galite susidurti su tomis pačiomis problemomis.

Įjungus „Ativ Smart PC 700T“ gerą valandą siuntėsi „Windows 8“ atnaujinimus, po ko… nustojo veikti. Tiksliau, lyg ir veikė, tačiau ekrano valdymas liečiant tapo nepatikimas, vaizdas strigo ir t.t.

Kompiuteris pradėjo veikti normaliai tik prisijungus prie „Samsung“ svetainės ir dar kartą atsisiuntus kompanijos siūlomus atnaujinimus jam. Keista tik, kad tai nevyko automatiškai – kitas, žiū, jau ir bėgtų pas meistrą. Na, bet ir tai buvo ne katastrofa, tik nepatogumas.

Išvada

Bent jau žvelgiant į duomenis, atsiliepimus bei dizainą, atrodo, sulaukėme tiesiog idealaus kompiuterio besimokantiems. Pakankamai lengvas neštis į paskaitą, sugeba ekrane rodyti telefono SMS, lygiai tiek galingas, kad būtų patogu dirbti ir nelabai patogu žaisti resursų reikalaujančius žaidimus, kurie tik trukdo mokytis.

Tik, va, neišbandžius sunku kažką pasakyti apie naują procesorių – AMD niekada nepajėgė varžytis taupumu su „Intel“, o štai grafika šio gali būti ir geresnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.