Devyni buities įrankiai, kuriuos pakeičia išmanusis telefonas

Kol abejojantieji raukosi, kad išmanusis telefonas daug kainuoja, reikalauja kasdien įkrauti ir trukdo bendrauti vis versdamas savininkus įkniaubti į jį nosį pačiu netinkamiausiu metu, jau turintieji tokius telefonus tik atlaidžiai šypsosi. Jie žino, kad turi įrenginį, kuris ne tik leidžia kalbėtis girdint ir matant pašnekovą kitame pasaulio gale, ne tik įgalina naršyti internete sėdint paplūdimyje, bet ir pakeitė fotoaparatą, muzikos grotuvą bei nešiojamą žaidimų kompiuterį. Tačiau ir tai ne viskas – protingo žmogaus rankose išmanusis telefonas pakeičia tiek įrenginių, kad leidžia sutaupyti gerokai daugiau, negu pats kainuoja! Štai devyni daiktai, kurių galėsite atsisakyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 16, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:08 AM

Skeneris

Tai tokia prie kompiuterio ar tinklo jungiama didoka plokščia dėžė, į kurią įdėjus lapą su tekstu, nuotrauką ar knygą, ji kiek paburzgia ir nukopijuoja atvaizdą į kompiuterio atmintį. Kainuoja ji apie 150 litų ir turinčiam išmanųjį telefoną yra visiškai nereikalinga.

Tereikia įsidiegti kurią nors ir skenerio funkcijas kartojančių programėlių (pavyzdžiui, „CamScanner“, „Mobile Doc Scanner Lite“ ir t.t.) ir panaudodami telefono kamerą kuo puikiausiai galėsite nuskenuoti dokumentus, čekius, receptus ir visus kitus tekstus, kuriuos norite skaitmenizuoti.

Aišku, galima visa tai tiesiog nufotografuoti, tačiau skenerio programoje įdiegti įrankiai leidžia paprastai iškirpti reikalingą vietą, pagerinti dokumento kokybę ir išsaugoti jį JPEG arba PDF formatu.

Daugelis programėlių turi kiek ribotą nemokamą versiją, o sumokėję 5–13 litų (kaina priklauso nuo pasirinktos programėlės) turėsite puikiai veikiantį dokumentų kopijavimo į kompiuterį įrenginį.

Asmeninis treniruoklis

Šokinėti, bėgioti ar daryti pritūpimus ant savo išmaniojo telefono nerekomenduojame. Tačiau juk visa tai galima atlikti ne tik sporto klube, bet ir bet kurioje kitoje vietoje. Vienintelis skirtumas – sporto klube treniruokliai jums rodo būtinus duomenis: įveiktą atstumą, sudegintas kalorijas, gautą krūvį ir t.t.

Svarbiausia sporto klube yra treneris ir kartu sportuojantys žmonės, kurie motyvuoja netinginiauti ir viską atlikti sąžiningai. Tačiau išmanusis telefonas visa tai sugeba daryti tiesiog iš kišenės!

Kam pirkti žingsniamatį, spidometrą, užsiimti sudeginamų kalorijų skaičiavimais ar samdytis asmeninį trenerį, jei visa tai tau lyg ant lėkštelės pateikia modernus išmanusis telefonas?

Tokios programėlės, kaip „android&hl=lt"="">android&hl=lt"" target="_blank">Sports Tracker“, „Runtastic Running & Fitness“, „My Tracks“, „Noom Cardio Trainer“… Žodžiu, vardyti pavargsiu, kiek jų daug. Taigi, tokios programėlės gali matuoti nubėgtą atstumą, padeda sudaryti treniruotės maršrutą, skaičiuoja žingsnius, sudegintas kalorijas ir netgi leidžia lyginti savo pasiekimus su kitų ta pačia programa besinaudojančių žmonių rezultatais.

Kiek paieškoję rasite ir pratimų programų, kur virtualus treneris rodys ir skatins jus kartoti jo judesius. Daugybė dietų ir kalorijų skaičiavimo programėlių. Be to, jau ir pačių telefonų gamintojai išskirtinį dėmesį pradėjo skirti jų panaudojimui treniruotėse.

Naujajame „iPhone 5s“ įdiegtas specialus procesorius, kuris specialiai skirtas sekti duomenims, būtiniems treniruojantis. „Samsung“ ir kitų gamintojų išmanieji laikrodžiai turi pulso matuoklius ir kitus svarbius duomenis renkančius įnagius. Beje, gausu ir pigesnių sporto apyrankių, kurios padės sportuojant sekti savo širdies darbą.

Taigi, ko daugiau reikia – išmanusis telefonas leidžia nusipiešti maršrutą, skaičiuoja žingsnius, greitį, kalorijas, moko pritūpimų ir atsispaudimų, sportuojant groja mėgstamą muziką, leidžia girtis savo pasiekimais, o šiek tiek investavus – dar ir matuoja širdies veiklą. Ir nereikia jokio klubo abonemento!

Žibintuvėlis

Nieko jau tuo nenustebinsi – žibintuvėliai buvo įrengti net kai kuriuose neišmaniuose telefonuose, o absoliuti dauguma išmaniųjų turi po gamintojo įdiegtą žibintuvėlio programą.

Na, o jei gamintojai neįdiegė, nemokamų žibintuvėlių programėlių tiesiog pilnos aplikacijų parduotuvės. Ką ten žibintuvėlių – atsisiuntę, pavyzdžiui, programėlę „Disco Light“ galėsite priversti savo blykstę mirksėti pagal grojamos muzikos ritmą arba paversite telefoną stroboskopu.

O tokia programėlė, kaip „Sound Color“ leis muziką pajusti ir pamatyti – spalvų gama ekrane kis reaguodama į muzikos toną ir garsumą.

Taigi, nors žibintuvėlis tamsoje yra būtinesnis įrankis už reples ar plaktuką, išmanusis telefonas dar gali pakeisti ir diskotekos apšvietimą. Tiesa, salei jo nepakaks, tačiau namie šokiai bus tikrai linksmesni.

Triukšmo matuoklis

Daugelis žinome, kad jei kaimynai kelia per didelį triukšmą, galime kviesti policiją. Deja, nei mes, nei ta pati policija neturi priemonių matuoti triukšmui, todėl itin komplikuota įrodyti, kad triukšmas buvo per didelis.

Įrodyti to nepadės ir išmanusis telefonas, o štai parodyti jis gali. Taigi, nors kaimynams tramdyti triukšmo matavimo programėlės netinka, jos puikiai tiks išmatuoti, ar miegate tikrai sveikoje aplinkoje, ar lango stiklas tikrai pakankamai sumažina gatvės triukšmo taršą, ar koncerte stovėdami taip arti kolonėlių nepažeisite savo klausos.

Galiausiai, bet kuri telefono mikrofonu triukšmo decibelus matuojanti programėlė puikiai tiks varžybose nuspręsti, kurios pusės sirgaliai rėkia garsiau.

Taigi, dar vienas sudėtingas įrenginys – į šiukšliadėžę. Decibelų matuoklį keičia tokios programėlės, kaip „Sound Meter“ ar „Decibel-o-Meter“.

Gulsčiukas

Pasaulyje daugybė meistrų, kurių akys tikslesnės už lazerinius matuoklius, o rankos horizontalę ir vertikalę jaučia geriau negu gulsčiukas. Tačiau mums, paprastiems kreivarankiams mėgėjams, be gulsčiuko prisukta lentyna ar pakabintas paveikslas, gali likti kreivu priekaištu visam likusiam gyvenimui.

Tačiau, vėlgi, turint išmanųjį telefoną į parduotuvę bėgti gulsčiuko prieš kabinant kiekvieną paveikslą (tie gulsčiukai turi paslaptingą savybę prapulti) nebereikės. Programėlių, kurios naudodamos telefone įrengtą giroskopą ir padėties jutiklį imituoja gulsčiuko funkciją, yra tiek daug, kad net nenurodysime – paieškokite parduotuvėje „Spirit level“ ir pasirinkite patikusią.

Teisybės dėlei reikėtų pastebėti, kad prieš naudojant tokią programėlę privalu ją sukalibruoti. Be to, jei telefono nugarėlė kreiva, tai ir gulsčiukas išeis nelabai tiesus. O štai taisyklingos plytos formos „Sony Xperia“ telefonai ne tik gulsčiuką, bet ir stačių kampų matuoklį puikiai pakeis!

Universalus nuotolinio valdymo pultas

Aišku, šią funkciją gali atlikti toli gražu ne visi išmanieji telefonai, tačiau naujausi „Samsung Galaxy S4“, „HTC One“, netgi keli „Android“ planšetiniai kompiuteriai turi įrengtą infraraudonųjų spindulių siųstuvą, tad jais puikiai galima valdyti bet kurį namų televizorių ar vaizdo grotuvą.

Visi kiti išmanieji telefonai įdiegus tinkamą programėlę gali virsti nuotolinio valdymo „pelytėmis“ kompiuteriui, bevieliais žaidimo kompiuterių valdymo pultais ar pakeisti nuotolinio valdymo pultelį pristatymuose valdant tokias programas, kaip „Power Point“ ir t.t.

Įvairūs gamintojai į savo gaminamus išmanius namų elektronikos įrenginius diegia skirtingas valdymo technologijas, tačiau absoliuti dauguma išmaniųjų televizorių, prie interneto besijungiančių vaizdo grotuvų ar palydovinių imtuvų gali būti valdomi išmaniuoju telefonu, prijungtu prie to paties bevielio interneto tinklo.

Lieka programėlių parduotuvėje susirasti būtent tam įrenginiui pritaikytą programėlę ir įdiegti jos funkcionavimui būtinas papildomas programas, kurias nurodo tos pačios programėlės kūrėjai. Įdiegimas gali kiek užtrukti, tačiau vėliau bus išties patogu.

Beje, jei turite 7 ir aukštesnės klasės „Samsung“ išmanųjį televizorių ir naują „Samsung“ išmanųjį telefoną, privalote išmėginti „Samsung Smart View“ programėlę – ji leis ne tik valdyti televizorių telefonu, bet ir telefono ekrane matyti tą pačią (jei reikia kur išeiti) ar net kitą (jei visų mėgstama pačiam nepatinka) televizijos programą.

Muzikos instrumentų tiuneris

Aišku, tokio daikto kiekvienam žmogui nereikia, tačiau jei grojate gitara ar bent jau mėginate barškinti mandolina, puikiai žinote, kad instrumentą tenka nuolat derinti, o jei to nepadarysite, iš klausytojų sulauksite vienintelio „komplimento“: „Užtilk!“

Kadaise instrumentus derindavome iš klausos – lygindami garsą tarpusavyje. Vėliau pradėjome pirkti specialius tiunerius, kurie reaguoja į garsą ir rodo, kiek tos ar tos stygos tonas nukrypęs nuo priimto standarto.

Na, o dabar nieko nebereikia – įsidiegi į savo telefoną vieną iš krūvos nemokamų programėlių, skirtų derinti instrumentams ir sukioji stygas, kol rodyklė atsistoja ties viduriu (ar užsidega žalia švieselė – tai jau priklauso nuo modelio).

Nepagailėję 10 litų gali įsigyti tokią programėlę, kaip „Cleartune“, kuri parodo visus pustonius, tad padės derinant ir pianiną, ir timpaną.

Metronomas

Beje, muzikantams labai pravers ir tokią paprastą metronomo funkciją atliekančios programėlės, kaip „Mobile Metronome“, „Metronome Beats“ ir t.t.

Groti ritmiškai lygiai taip pat svarbu, kaip groti teisingas natas, tad paprasčiausias ritmo palaikymas repeticijoms dažnam moksleiviui ir profesionaliam muzikantui tiesiog būtinas. Beje, programėlių vėlgi labai daug, jų funkcijos skiriasi, kai kurios, pavyzdžiui „MAVEN Metronome“, leidžia netgi užduoti ritmą mušant jį pirštu, tad padės prisitaikyti prie gyvai grojančio ansamblio ar teisingai nurodyti kūrinio tempą, tuo nustebinant pašnekovus.

Metalo ieškiklis

Kiekvienas išmanusis telefonas turi įrengtą magnetometrą. Šiuo jutikliu veikia telefono kompasas (beje, dar vienas įrenginys, kurį pakeičia išmanusis telefonas), jis naudojamas tam, kad veiktų kai kurios programėlės ir t.t. Tačiau magnetometras, kaip ir magnetinis kompasas, visuomet reaguoja į didesnę metalo koncentraciją, tad išnaudoję šią ypatybę programėlių kūrėjai sukūrė ne vieną metalo paieškos programą išmaniesiems telefonams.

Jei neieškote paslėptų lobių ir nelabai žinote, kam tokia jums reikalinga, prisiminkite ją bent tuomet, kai gręždami sieną vėl įsirėšite į joje paslėptą elektros laidą. Aišku, protingiau būtų prisiminti prieš tai – juk būtent nematomą laidą ši programėlė ir gali parodyti.

Kadangi programėlių daug, kiekviena turi skirtingas kalibravimo galimybes, parduotuvėje ją reikėtų išsirinkti patiems. Vartotojai giria nemokamą „Metal Sniffer“, gerų įvertinimų sulaukė „Metal Detector“.

Štai ir išvardijome devynis įrankius, kuriuos puikiai pakeičia vienas išmanusis telefonas. Tiesa, tai tik mažytė milžiniško aisbergo viršūnė. Išmanusis telefonas juk pakeičia ir termometrą bei barometrą – rodo orus iš interneto, yra programėlių, matuojančių šviesos srauto stiprumą ir pakeičiančių anemometrą – vėjo greičio matuoklį. Yra programėlių, padedančių išmatuoti judančio objekto greitį ir nuotolį iki vieno ar kito daikto. Yra… Žodžiu, yra daug. Kai ką dar aprašysime, o kai ką susirasite patys – juk išmanusis telefonas neturi atimti išmonės iš jo savininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?