Patarimai, kaip pratęsti telefono gyvavimo laiką

Išmanusis telefonas – ne pati pigiausia prekė. Todėl būna itin apmaudu, jeigu jis dėl kokių nors priežasčių sugenda. Tačiau apsisaugoti nuo to kartais galima ir patiems.

Bene didžiausias siaubas – skęstantis telefonas, nors yra ir tokių, kuriems vanduo nebaisus.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Bene didžiausias siaubas – skęstantis telefonas, nors yra ir tokių, kuriems vanduo nebaisus.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-10-19 08:14, atnaujinta 2018-02-21 01:01

Sukrapštę porą tūkstančių litų išmaniajam telefonui kurį laiką sapnuojame košmarus apie tai, kaip jis sudūžta, įkrinta į unitazą, jį pagrobia ilgapirščiai ar tiesiog vieną rytą, dažniausiai – iškart pasibaigus garantijai, ekranas taip ir neįsijungia, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Košmarai anksčiau ar vėliau baigiasi, užtat net ir tobuliausia įranga genda.

Todėl tinkama priežiūra pratęsia jos gyvavimo laiką.

Padeda net ir krapštukai

Paprastai telefonai tampomi kišenėse arba rankinėse. Ten pilna pūkų, popieriaus skiaučių, dulkelių, duonos trupinių ir dar galai žino ko.

Kitaip nei raktai, labai greitai telefono ekrane ir nugarėlėje paliekantys nemalonių randų, tos šiukšlės atrodo nekenksmingos. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio.

Pasitaiko, kad įkraunamas telefonas niekaip nereaguoja, įkišus į lizdą ausines taip ir neišgirstame jokio garso arba jis trūkinėja. Dažniausiai viskas itin paprasta – pūkai ir dulkės užkimšo lizdų kontaktus.

Išvalyti USB įkroviklio lizdą galima kad ir pasmailintu dantų krapštuku. Tik pasistenkite neišlupti kontaktų.

Ausinių lizdą išvalysite nuo ausų krapštuko nuėmę šiek tiek vatos (kad jis tilptų į lizdą) ir pasukioję jį viduje. Jei nepadeda, galima šiek tiek suvilgyti grynu spiritu, po to išvalyti sausai.

Jeigu telefonas turi mygtukų, kartais jie pradeda strigti. Dažnai pavyksta viską sutvarkyti tiesiog nuvalius mygtukus spiritu suvilgyta vata ir pamaigius.

Jei keliskart tai pakartojus padėtis nepagerėjo, teks keisti mygtuką. Bet kodėl iš pradžių nepamėginti jo atgaivinti?

Prastos baterijos dega

Paprastai po metų telefono baterija pradeda vis greičiau išsikrauti. Laikas pamąstyti apie jos keitimą.

Nepatartina pirkti pakaitinių nežinomų gamintojų baterijų ar gundytis Kinijoje surinktomis pigesnėmis ir daug geresnius parametrus negu originalios žadančiomis baterijomis.

Pasaulyje yra buvę nemažai atvejų, kai telefonai tiesiog užsiliepsnoja. Dažniausia tokio gaisro priežastis – būtent neoriginalios baterijos.

Vanduo – didžiausias priešas

Jei esate užkietėjęs žvejys, laivo kapitonas, naras, plaukimo ar irklavimo treneris, jūsų išmaniajam įrenginiui dažnai kyla grėsmė sudrėgti. Todėl geriausia būtų iškart pirkti atsparų drėgmei telefoną.

Specialiai vandenyje besitaškantiems sukurti „Sony Xperia Z” serijos telefonai, o modelis „Sony Xperia Z1” gali net fotografuoti po vandeniu (tiesa, negiliai).

„Samsung Galaxy S4 Active” taip pat gali išbūti po vandeniu iki pusvalandžio ir ten fotografuoti. Drėgmei atsparūs ir „Motorolla Razr” serijos išmanieji telefonai.

Tik ir šiems įrenginiams garantija negalios, jei bus įrodyta, kad jie sugedo dėl vandens.

Telefonų viduje yra indikatorius, nuo drėgmės pakeičiantis spalvą.

Sugedus telefonui, kurio indikatoriaus spalva pakito, gamintojo garantija negalioja.

„iPhone”, daugelis „Samsung Galaxy” modelių ar „HTC One” drėgmės bijo kaip velnias kryžiaus, tad pasiimti tokį į kelionę baidare nebūtų labai protinga.

Aišku, yra sukurta daugybė vandeniui atsparių dėklų ir net vandenį atstumiančių skysčių, tad šiokią tokią apsaugą galima susikurti.

Kaip atgaivinti skenduolį?

Jei telefonas vis dėlto pliumptelėjo į balą, paniro į unitazą ar juokaudami draugai įmetė jus į upę su telefonu kišenėje, tebelieka galimybių šį įrenginį išgelbėti.

Pirmiausia jokiu būdu nemėginkite įjungti sušlapusio telefono. Dažnai nuvalius paviršių kyla noras išmėginti, ar jis dar veikia, tačiau taip tik paskrudinami pilni vandens telefono viduriai.

Tad kuo greičiau išimkite telefono bateriją. Jei ji neišimama, bent neįjunkite. Visais atvejais telefoną reikia iškratyti, kad viduje liktų kuo mažiau vandens.

Džiovinti plaukų džiovintuvu ar prie krosnies neverta: perkaitimas gali pakenkti ne mažiau nei vanduo. Efektyviausias džiovinimo metodas – įdėti telefoną į sausus ryžius ir palikti kad ir parai.

Ryžiai puikiai sugeria drėgmę, tad per tą laiką ištrauks iš įrenginio visus jos likučius.

Tik įsitikinus, kad telefonas ir baterija sausi, galima pamėginti vėl ją įdėti ir įjungti telefoną.

Net ir pamačius, kad jis veikia, nusiraminti anksti: reikia sekti, ypač pirmojo įkrovimo metu, kad telefonas nekaistų. Likusi drėgmė gali sukelti trumpąjį jungimą baterijos kontaktuose ir net gaisrą.

Jei viskas gerai, galite lengviau atsikvėpti. Tik neužmirškite, kad sykį sudrėkę kontaktai vis tiek kur kas greičiau oksiduosis. Tad protingiausia būtų viską išardžius gerai nuvalyti spiritu, bet tai – jau meistro darbas.

Nuo dūžių saugo įdėklai

Vienas dažniausių išmaniojo telefono gedimų – sudužęs stiklas. Atspariausi būna plastikiniai telefonai, ypač tie, kurių ekranas ne iš garsiojo „Gorilla” stiklo (jis nesibraižo, užtat lengvai skyla).

Tačiau kad ir koks būtų įrenginys, geriausiai nuo sudužimo jį apsaugos bet koks įdėklas.

Pigus silikoninis puikiai amortizuoja smūgį. Jis neslidus, tad ir kris telefonas rečiau.

Brangesni odiniai įdėklai irgi šiek tiek sulaiko smūgius. Turintys dangtelį saugo telefoną nuo įbrėžimų ir nuvalo pirštų atspaudus. Tiesa, labai sandariame dėkle telefonas gali pernelyg kaisti, o tai nėra gerai.

Pigesni įdėklai gali telefoną storinti.

„Samsung Galaxy” ir kai kuriems kitiems modeliams gaminami puikūs atskirai parduodami galiniai dangteliai su ekrano apsauga: jie brangoki, bet telefonas dėl to nepastorėja.

Pirmoji pagalba telefonui

Visi telefonai kartais įstringa ar tiesiog nebeįsijungia. Laimė, net jei per savo kvailą galvą mėginote pakeisti telefono programinę įrangą neoficialia ir jį sugadinote, 90 proc. atvejų atgaivinti įmanoma.

Tačiau viena taisyklė privaloma – jokiu būdu negalima nutraukti prasidėjusio programinės įrangos atnaujinimo.

Jei išmanusis įrenginys į nieką nebereaguoja, pirmiausia reikia išimti ir vėl įdėti bateriją.

Neretai to užtenka, kad jis vėl veiktų.

„iPhone” baterija neišsiima, todėl telefonas perkraunamas vienu metu paspaudus ir 25 sekundes palaikius „namų” bei įjungimo mygtukus.

Jeigu tai nepadeda ir prijungus prie kompiuterio programa „iTunes” telefono nemato, pamėginkite jį perkrauti tuo pačiu būdu, po to jungti prie kompiuterio ir nuolat laikyti paspaustą „namų” mygtuką.

Mygtuką paleiskite, kai tiktai „iTunes” ekrane pasirodys rodyklės ir telefono simbolis. Programa pati perrašys telefono programinę įrangą ir jį prikels.

Įstrigus telefonui su „Android” įranga, išimkite bateriją, palaukite 30 sekundžių ir įdėkite atgal.

Jei baterija neišsiima, išjungę palaukite 5 minutes.

Jeigu tai „Samsung”, vienu metu spauskite „garsiau”, „namų” ir įjungimo mygtukus, jeigu „HTC One” – įjungimo ir „tyliau” mygtukus, jei „Nexus” – abu garso ir įjungimo mygtukus. Kitokių modelių savininkams teks paieškoti internete, kaip įjungti savo telefono atkūrimo režimą („recovery mode”). Paspaudę mygtukų derinį laukite, kol telefonas ims įsikrauti.

Kai telefonas įjungia atkūrimo režimą, pasirodžiusiame meniu pasirinkite „wipe cach partition”.

Atlikęs komandą telefonas vėl įjungs atkūrimo režimą, tada pasirinkite „reboot system now”.

Jeigu ir dabar įrenginys neįsijungs normaliai, pakartokite viską iš naujo, tik šį sykį meniu pasirinkite „factory reset”. Deja, po šio veiksmo visa telefono vidaus atmintis, jūsų nustatymai ir telefonų numeriai bus ištrinti.

Pasirinkę šį režimą telefoną vėl perkraukite.

Jis įsijunginės ilgiau, o vėliau teks įvesti visus nustatymus lyg įsigijus naują įrenginį.

Patarimas – kopijuoti į kompiuterį

Visi telefonų gamintojai yra sukūrę specialias programas, kurias įdiegus kompiuteryje jis atpažįsta telefoną, leidžia jį valdyti, kopijuoti nuotraukas, programėles, išsaugoti atsarginę atminties kopiją ir t.t.

Tokią programą patartina įsidiegti vos įsigijus telefoną. Vėliau, kai jame bus reikiami adresai, draugų numeriai, nuotraukos, filmai, kartais derėtų prijungti jį prie programos ir sukurti atsarginę telefono turinio kopiją.

Tokiu atveju prireikus visiškai perkrauti telefono sistemą kompiuteryje išsaugosite jo turinį.

Daugelis tokių programų turi ir avarinio telefono atgaivinimo funkciją. Tad jei pavyks prijungti sugedusį arba įstrigusį telefoną ir programa jį pažins, bėdų nebeliks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.