Bitkoinų vertė per pusdienį sumenko perpus

Kinijos valdžiai apribojus prekybą virtualia bitkoino valiuta, jos vertė ėmė sparčiai mažėti ir per pusdienį sumenko bemaž perpus. Pokyčiai jaučiami ne tik Kinijoje, bet ir kitose šalyse, skelbia BBC.

Bitkoinų vertė priklauso nuo žmonių pasitikėjimo: kuo daugiau žmonių ir kuo aktyviau bitkoinais naudojasi, tuo jie tampa brangesni.<br>123rf nuotr.
Bitkoinų vertė priklauso nuo žmonių pasitikėjimo: kuo daugiau žmonių ir kuo aktyviau bitkoinais naudojasi, tuo jie tampa brangesni.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:45 PM

Daugiausia bitkoinų pasaulyje parduodanti Kinijos kompanija „BTC China“ trečiadienio rytą paskelbė, kad vietinėms mokėjimų kompanijoms buvo uždrausta atlikti pervedimus bitkoinais. Dėl to „BTC China“ nebegali priimti lėšų Kinijos juaniais.

Paskelbus šią žinią, bitkoinų savininkai suskubo jų atsikratyti ir valiutos vertė smarkiai sumažėjo. Šiuo metu „BTC China“ vieną bitkoiną vertina 2,5 tūkst. juanių (apie 1 tūkst. Lt), skelbia „South China Morning Post“.

Dar lapkričio pabaigoje bitkoinai Kinijoje buvo pardavinėjami po 7,5 tūkst. juanių (3 tūkst. Lt).

Kitų šalių bitkoinų prekybininkai taip pat pajuto pokyčius. Japonijoje įsikūrusi bendrovė „MtGox“ skelbia, kad bitkoino vertė trečiadienį sumažėjo nuo 717 dolerių (1,8 tūkst. Lt) iki 455 dolerių (1,1 tūkst. Lt).

„Daug žmonių pastarojo meto bitokinų vertės augimą siejo su Kinija, kur susidomėjimas šia valiuta augo neįtikėtinai sparčiai, – teigė „CoinDesk“ tinklalapio redaktorė Emily Spaven. – Dabar žmonės baiminasi, kad dėl naujų sprendimų šalis gali būti išmesta iš ekosistemos. Žiūrint į ateitį, tai tikrai nėra bitkoinų pabaiga, tačiau žmonės skuba jų atsikratyti.“

Bitkoinai buvo sukurti 2008 metais. Šios virtualios valiutos vertė priklauso nuo žmonių pasitikėjimo: kuo daugiau žmonių ir kuo aktyviau bitkoinais naudojasi, tuo jie tampa brangesni.

Virtualią valiutą sudaro šifruoti kompiuteriniai kodai, kurie yra nepadirbami, be to, šis pinigas anoniminis, todėl bitkoinai ypač populiarūs pogrindinėse, nelegaliose rinkose. Bitkoinų nevaldo jokie bankai, nėra jokios centrinės kontroliuojančios ar spausdinančios organizacijos – visa kontrolė priklauso valiutos savininkams, kurie sandorius vykdo (t.y. valiutos kodus siuntinėja) „peer to peer“ tinklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.