Patarimai, kaip nenukentėti nuo vagių perkant internetu

Kaip ir dauguma žmonių, kibernetiniai nusikaltėliai nekantraudami laukia artėjančių švenčių, kad išnaudotų bet kurią galimybę pavogti konfidencialius internetu apsiperkančių vartotojų duomenis.

Įsigyti dovanas internetinėse parduotuvėse labai patogu, tačiau svarbu neužmiršti virtualioje erdvėje tykančių grėsmių.<br>123rf nuotr.
Įsigyti dovanas internetinėse parduotuvėse labai patogu, tačiau svarbu neužmiršti virtualioje erdvėje tykančių grėsmių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-18 13:40, atnaujinta 2018-02-19 18:47

Įsigyti dovanas internetinėse parduotuvėse labai patogu, tačiau reikia turėti omenyje, kad jūs lengvai galite tapti apgavikų auka, netgi nesilankydami įtartinuose tinklalapiuose. Tačiau yra būdų apsaugoti asmeninę informaciją, rašoma „Kaspersky Lab“ pranešime spaudai.

1. Visada tikrinkite, ką ir iš ko perkate

Internetinės parduotuvės tinklalapis gali būti apgavystė – jį sukūrę nusikaltėliai tikisi išvilioti informaciją apie jūsų banko korteles. Pirkdami prekes bet kuriame tinklalapyje tikrinkite kontaktinę informaciją ir fizinius bendrovių tiekėjų adresus, jei iškiltų problemų dėl pinigų pervedimo arba jūsų sąskaitos.

Verta ignoruoti pranešimus atsiveriančiuose languose, ypač jei juose klausiama jūsų banko kortelės duomenų.

2. Naudokitės patikimais slaptažodžiais

Paprastas slaptažodis – lengvas grobis įsilaužėliams. Nesuteikite kenkėjams progos gauti prieigą prie jūsų sąskaitų internete, kiekvienoje svetainėje naudokite skirtingus slaptažodžius. Reikalui esant, užsirašykite savo slaptažodžius ir saugokite juos saugioje vietoje.

Štai keli patarimai, į kuriuos verta atsižvelgti renkantis slaptažodį:

• Kaip slaptažodžio nenaudokite savo gimimo datos, naminio gyvūno vardo ir pan. – šią informaciją lengva išsiaiškinti arba atspėti;

• Nenaudokite žodžių, kuriuos galima rasti bet kurios kalbos žodyne – tokius slaptažodžius lengva „nulaužti“ taikant programinius būdus;

• Sugalvokite išsireiškimą ar sakinį, kad įsimintumėte sudėtingus slaptažodžius. Tai bus lengviau įsiminti nei slaptažodį, taigi jo nereikės užsirašyti. Galima pritaikyti žinomą posakį ir naudoti pirmąją kiekvieno jos žodžio raidę. Pavyzdžiui, iš sakinio „Mano batai buvo du“ gausime slaptažodį „mnbd“;

• Naudokite viršutinio ir apatinio abėcėlės registro raides;

• Naudokite raidžių, skaičių ir specialiųjų ženklų derinį.

3. Duomenų šifravimas

Dauguma tinklalapių taiko kriptografinį „SSL“ (Secure Sockets Layer – apsaugotų tinklo jungties dažnių protokolas) protokolą informacijai šifruoti. Patikrinkite adreso eilutę, ar ji prasideda „https://“ ir ar yra užrakintos spynos ženklas adreso eilutėje arba apatinėje paieškos sistemos lango dalyje.

Prieš įvesdami asmeninę ar finansinę informaciją internetinės parduotuvės tinklalapyje, patikrinkite svetainės konfidencialumo politiką, kad suprastumėte, kaip bus saugoma ir naudojama jūsų informacija.

4. Naudokitės specialia banko kortele

Prasminga apsipirkti internete naudojantis specialia banko kortele, kurioje yra nedidelis kredito limitas. Tai apsaugos jus nuo apgavikų ir padės apsaugoti pinigus.

5. Reguliariai atnaujinkite programas

Kompiuteryje naudokite antivirusinę programą, nustatykite, kad ji atsinaujintų automatiškai. Tai padės apsaugoti jūsų kompiuterį nuo virusų ir kitų kenkėjiškų programų, vagiančių svarbią finansinę informaciją.

Ne mažiau svarbu laiku įdiegti visų dažnai naudojamų programų ar jų įskiepių atnaujinimus (nuo „Adobe Flash Player“ ir „PDF Reader“ iki „Java“ ir „iTunes“). Daugelis operacinių sistemų ir priedų siūlo automatinį atnaujinimą.

6. Sekite banko sąskaitos balansą

Veskite savo pirkinių apskaitą, saugokite užsakymo patvirtinimo kopijas, sulyginkite jas su jūsų banko sąskaitos išrašais. Jei pastebėjote nesutapimų, kruopščiai patikrinkite viską dar kartą ir nedelsdami praneškite bankui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.