„Sony Xperia Z2 Tablet“: planšetė su anoreksijos požymiais

Kaip gyvenime, taip ir technologijose: jei renkiesi liekną, teks susitaikyti, kad kažko bus mažiau. Vieniems tai svarbu, kitiems – nelabai. Ar dėl „Sony“ kompromisų planšetėje „Xperia Z2 Tablet“ neteks gailėtis?

Nei lietuviškas lietus, nei paplūdimio smėlis jai nebaisus – įrenginys yra atsparus vandeniui ir dulkėms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nei lietuviškas lietus, nei paplūdimio smėlis jai nebaisus – įrenginys yra atsparus vandeniui ir dulkėms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jul 17, 2014, 10:59 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:47 PM

Vos įrenginį išėmus iš dėžutės, susidaro malonus įspūdis: plonas, lengvas, tvirtas... Net jei šis „Android“ planšetinis kompiuteris nėra pats ploniausias pasaulyje, tie 6,4 milimetro ir vos 426 gramai sudaro tikrai gerą įspūdį.

O kur dar odos tekstūrą primenantis (bet iš plastmasės pagamintas) galinis dangtelis... Planšetę malonu laikyti net karštą vasaros dieną, kai rankos pačios prakaituoja.

Estetinį vaizdą gadina tik aplink ekraną iš visų pusių palikti nepadoriai platūs rėmai – juk ir gerokai mažesnės „atbrailos“ užtenka patogiai laikyti įrenginį vienoje rankoje. Žiūrint iš priekio (ir uždengus gamintojo pavadinimą) susidaro įspūdis, kad tai tėra eilinis kinų gaminys.

Ryškūs taškeliai

Įjungus „Xperia Z2 Tablet“ akys trumpam apraibsta nuo ryškumo. Bet, pažiūrėjus iš arčiau... taškas prie taško – gerą pirmą įspūdį pratašo.

Dešimties colių (25,6 cm) įstrižainės vaizduoklio raiška nėra pati didžiausia rinkoje (1920 x 1200 tšk.). Na, laikant darbiniu atstumu (maždaug 50 cm nuo akių) jokie taškai akių nebadys. Bet juk tai – aukščiausios klasės planšetė, tad pirkėjai tikisi puikaus, o ne labai gero.

Ekrano spalvų sodrumas tikrai glosto akį. Kiti net sako, kad jos yra pernelyg ryškios ir ilgainiui tas glostymas akyse pritrina pūsles. Bet aš per kelias savaites spėjau tik įprasti, o kartais net norėjosi reikšti priekaištus realiam pasauliui: „Kodėl tu toks blyškus?“

Grįžti į realybę galima išjungiant „Xreality“ funkciją nustatymuose (jos užduotis ir yra suteikti tą spindesį) bei koreguojant kitus nustatymus.

Jei teisingai suprantu, žmonės planšetes perka dėl žaidimų arba vaizdo įrašų. Taigi šitai kategorijai svarbus ne tik vaizdas, bet ir garsas.

Jei esate nuovokūs, ko gero, supratote, kad į 6,4 mm storio rėmą jokie padorūs garsiakalbiai netilpo. Na, yra kažkokių špygučių angos priekinėje dalyje, bet tiek nešiojamieji kompiuteriai, tiek kai kurie išmanieji telefonai turi geresnį garsą. Kitaip sakant, ausinės pravers. O gal net prijungiamas garsiakalbis. Ypač jei ketinate planšetę naudoti lauke.

Nebijokite, nei lietuviškas lietus, nei paplūdimio smėlis jai nebaisus – įrenginys yra atsparus vandeniui ir dulkėms, taigi juo naudotis galėsite ir mirkdami baseine, ežere ar jūroje. Arba išeiti padainuoti per lietų: „I'm browsing in the rain!“ (liet. naršau aš lietuje).

Greita ir taupi

Gerai bent, kad „Sony“ nesugalvojo taupyti spartos sąskaita. Techniniai „Xperia Z2 Tablet“ parametrai – lyg pasiskolinti iš pagrindinių konkurentų. Keturių branduolių 2,26 Ghz „Qualcomm Snapdragon 801“ procesorius, 3 GB operatyviosios atminties ir „Adreno 330“ grafikos procesorius savo darbą atlieka patikimai, o pageidaujantys spartos neliks nuvilti.

Kompromisą „Sony“ priėmė kitur: planšetėje naudojamas 6000 mAh talpos akumuliatorius – konkurentai turi planšečių su 8000 mAh ar net didesniu akumuliatoriumi, taigi jos turėtų būti ištvermingesnės.

„Xperia Z2 Tablet“ nekraunama mano žaidimus ištvėrė mažiau nei pusdienį. Naudojant saikingai (kelios valandos naršymo/žaidimų dieną, dar šiek tiek „Facebook“ ir TV transliacijų vakare), jos krauti nereikėjo bent tris dienas. O kai buvau išvykęs ir planšetės bemaž keturias dienas nenaudojau, baterija budėjimo režime nuseko mažiau nei 10 proc. Žodžiu, situacija tikrai nebloga.

Turi planšetė ir vaizdo kamerą. Net dvi: 8 mln. tšk. raiškos gale ir 2 mln. tšk. raiškos priekyje. Pastarosios „Skype“ pokalbiams tikrai pakaks, dėl asmenukių nepažadu. O galinė... na, fotografuoti ir filmuoti dienos šviesoje galima, tie vaizdai bus geri, bet beveik neabejoju, kad kišenėje turite telefoną su geresne kamera. Be to, netikiu, kad planšetę trauksite iš rankinės norėdami kažką nufotografuoti.

Kur visi tie vaizdai bus saugomi? Bandymui suteiktas įrenginys turėjo 16 GB vietos (realiai vartotojui skirta 10 GB), taigi bent šio modelio pirkėjai iškart turėtų pagalvoti ir apie „microSD“ kortelę atminties išplėtimui. Arba teks dažnai „žaisti“ keliant ir trinant failus.

„Android“ su kita oda

Lyg ir tiek tų kompromisų. Nėra taip jau blogai, ar ne?

Visa tai „Sony“ pagardino „Android 4.4 KitKat“ operacine sistema su savo sukurta vartotojo sąsaja. Kaip įprasta šios kompanijos gaminiams, juose įdiegta krūva specifinių aplikacijų („Walkman“, „PlayStation Mobile“, „Socialife“, „Smart Connect“, „Xperia Link“, „Xperia Lounge“ ir kiti), o fotoaparatas papildytas specialiais fotografavimo režimais.

Minėti priedai reikalingi, spėčiau, vienam iš dešimties pirkėjų. Daugelio jų išinstaliuoti negalima, nebent priverstinai išjungti (bet perkrovus įrenginį jie vėl grįš į eterį su savo prašymais atsinaujinti ar kažką išbandyti). Jei labai erzins, arba jei bijote, kad „Sony“ gali jus sekti (šitoms aplikacijoms, kurios įsidiegė pačios ir yra neišinstaliuojamos, jūs jau suteikėte daugybę leidimų), beliks perrašyti švarią „Android“ versiją.

Bet labai neskubėkite. Yra šioje sąsajoje ir gerų dalykų. Pavyzdžiui, galimybė naudojant kažkokią aplikaciją (žiūrint vaizdo įrašą, žaidžiant ir pan.) įjungti dar vieną programėlę. Šitų „ant viršaus“ užmetamų programėlių sąrašas kuklus (paštas, kalendorius, naršyklė, skaičiuotuvas, laikmatis, TV pultelis, ekrano fotografija), bet jį galima papildyti bet kokiais įdiegtais valdikliais (angl. widget). Man trūko tik „Skype“ ir „Facebook Messenger“ – nei šis, nei tas šokinėti tarp langų susirašinėjant...

Tokia toji lieknutė „Sony“ planšetė. Paprasta, bet neprasta. Nėra ji tobula, bet savų privalumų turi. O kai susigyveni – tampa visai miela ir artima.

Tik „Wi-Fi“ ryšį palaikanti planšetinio kompiuterio versija kainuoja apie 1,5 tūkst. Lt, su vidiniu mobiliojo interneto (GSM, 3G ir 4G) adapteriu – apie 1,8 tūkst. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?