Robotas tavo namuose – ką ir už kiek padarys, ir ko pridarys

Pripažinkite – žmogus yra tingus padaras, jam tvarkytis namuose netgi didesnė kančia, negu žiūrėti lietuviškas televizijos laidas. Fantastai seniai pasiūlė sprendimą – ateities namus tvarkys robotas. Tie patys fantastai sukūrė ir daugybę siaubo scenarijų – kaip robotai sukyla, žudo šeimininkus ir pavergia žmoniją. Bet sėdėdamas ant sofos ir žiūrėdamas, kaip uoliai robotas dulkių siurblys vaiko dulkes po buto grindis, mąsčiau ne apie Terminatorių, o apie tai, kokių dar robotų namų pagalbininkų jau galima įsigyti.

„Samsung“ robotą siurblį „POWERbot“ bandžiau nebe pirmas, tad dėžė atrodė gerokai prasčiau, negu dirbo siurblys<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Samsung“ robotą siurblį „POWERbot“ bandžiau nebe pirmas, tad dėžė atrodė gerokai prasčiau, negu dirbo siurblys<br>A.Lukošiaus nuotr.
Jis siurbė.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Jis siurbė.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Pats grįžo krautis.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Pats grįžo krautis.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Ir pats numetė ant žemės kompiuterį.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Ir pats numetė ant žemės kompiuterį.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„iRobot Scooba“. Geriausiai žinomo gamintojo siurblys-robotas.
„iRobot Scooba“. Geriausiai žinomo gamintojo siurblys-robotas.
„MowBot“ vejapjovė – namų robotas iš žilos praeities.
„MowBot“ vejapjovė – namų robotas iš žilos praeities.
„Winbot“ valo langus.
„Winbot“ valo langus.
„Hobot“. Universalus, tačiau nelabai išmanus darbštuolis.
„Hobot“. Universalus, tačiau nelabai išmanus darbštuolis.
„iRobot Looj“. Labai specializuotas lietaus nutekėjimo lovelių valytojas.
„iRobot Looj“. Labai specializuotas lietaus nutekėjimo lovelių valytojas.
„iRobot Mirra“. Baseino dugnu keliauja lyg mėnuleigis.
„iRobot Mirra“. Baseino dugnu keliauja lyg mėnuleigis.
„Robosnail“. Nelabai pasiteisinęs robotas tingiems akvariumų savininkams.
„Robosnail“. Nelabai pasiteisinęs robotas tingiems akvariumų savininkams.
„Litter-robot“. Roboto čia nedaug, bet katės kvapus naikina.
„Litter-robot“. Roboto čia nedaug, bet katės kvapus naikina.
„Mocoro“ – žaismingas ir nebrangus dulkių rinkėjas.
„Mocoro“ – žaismingas ir nebrangus dulkių rinkėjas.
Daugiau nuotraukų (13)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

Sep 4, 2015, 6:07 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:45 PM

Grindys, laikykitės!

Nors filmuke „Džetsonai“ ir mėginta įteigti, kad namus tvarkantis robotas atrodys kaip apkūni tetulė, realybė yra kiek kitokia. Pirmuoju robotu namams tapo dulkių siurblys, kuris labiau primena peraugusį ledo ritulį, o ne tetulę.

Lietuvoje populiariausi yra „iRobot“ ir „Samsung“ dulkių siurbliai. „iRobot“ siūlo kelias skirtingas užduotis sprendžiančių robotų rūšis. „Roomba“ yra tradicinis dulkių siurblys, labiau skirtas kilimams. „Scooba“ – plaunamasis dulkiu siurblys kietoms grindims. „Braava“ – robotas šluostė. Pastarasis pigiausias, bet ir dirba tik kaip tingi valytoja – drėgnu arba sausu skudurėliu valo grindis.

Visi turi įdiegtą navigacijos sistemą, tad kambaryje nepasiklys, visi moka vengti laiptų ir vis geriau išsisuka, kai pasiklysta tarp kėdės kojų. Tik gaila, kad „iRobot“ gaminiai Lietuvoje gerokai brangesni negu JAV – pigiausias „Braava 380“ kainuoja 339 eurus, o brangiausio „Roomba 880“ kaina siekia 759 eurus.

Išbandžiau „Samsung“ robotą siurblį „POWERbot“. Nepaisant skeptiško namiškių nusiteikimo (na, na, vis tiek geriau už mane neišsiurbs), darbą šis cikloninis 70 W galios bukanosis automatas atliko visai neblogai.

Man įrenginys pasirodė lyg iš tinginio sapno. Įjungi įkroviklį, pastatai prie jo siurblį. Kai įsikrauna, spaudi nuotolinio valdymo pulte automatinį režimą ir griūvi ant sofos.

Nuo ten linksmiausia stebėti, kaip sekdamas savo programą mėgina įveikti kėdžių tarpkojus, o išsikraunant akumuliatoriui tvarkingai grįžta ir prisijungia prie įkroviklio, nesvarbu, į kokį tolimiausią buto kampą buvo nusigrūdęs. Linksma ir varinėti jį pagal savo įgeidžius – siurblys lyg šuniukas gaudo nuotolinio pulto siunčiamą švieselę. Funkcija skirta norintiems geriau išvalyti tam tikrą grindų vietą.

Ne taip linksma, kai neišjungęs naktį pabundi išgirdęs, kad darbštuolis vėl varo į dulkių medžioklę. Dar liūdniau buvo, kai užsikabinęs už maitinimo laido numetė nuo spintelės nešiojamąjį kompiuterį. Kompiuteris nedužo, siurblio nebariau.

Išvada – gal robotas siurblys kol kas dulkes renka kiek prasčiau už uolią šeimininkę, tačiau bent neniršta už šiukšlinimą. O ir šeimininkės nuotaikos niekas netaiso geriau, negu galimybė vietoj ropinėjimo po grindis paskaityti knygą. Taip robotas pateisina net savo didoką kainą (šio – 679 eurai).

Tik atsiranda kita bėda – po kiek laiko pradedi niršti, kad taip dažnai reikia iš to mažo siurblio (robotai gaminami kuo žemesni, kad palįstų po daugiau spintų) dulkes kratyti. Na, supratote, prie gero greitai įpranti.

Kaimynų berniuko siaubas

Kadaise viskas buvo aišku – turi namą, veją, esi tinginys, bet kaimynas turi vejapjovę ir uždirbti norintį sūnų. Bet 1969 m. JAV kompanija „MowBot“ pradėjo prekiauti robotu vejapjove ir sugriovė nusistovėjusią tvarką. Na, sugriovė ne iškart, bet jau 2012 m. JAV vejai skirtų robotų pardavimas augo 15 kartų greičiau negu įprastų vejapjovių.

Visų jų veikimo principas panašus – elektrinė vejapjovė su įkraunamuoju akumuliatoriumi vykdo programą, pagal kurią turi nušienauti veją tam tikrame plote. Plotas į atmintį įrašomas skirtingais būdais, kai kurios vejapjovės gali įsikrauti nuo saulės baterijų, tačiau esmė ta pati – tu tingi, veja lygi ir – jokio išnaudojimo.

Tiesa, toks malonumas nepigus. Nors tokias vejapjoves gamina kas netingi – nuo „Bosch“ ar „Honda“ iki „Husqvarna“, mažiau nei už 1000 eurų Lietuvoje tokios neįpirksi. O galingesnė gali kainuoti ir per 4000 eurų. Gal vis dėlto kaimynų berniukas ekonomiškiau?

Ne musė ant stiklo

Lėtai langu šliaužantis kvadratas už savęs palieka švaraus stiklo ruožą. Taip atrodo kompanijos „Winbot“ langų valytojo roboto darbas. Prie stiklo jį laiko prisisiurbiantys žiedai, valo langą jis mikropluošto servetėle ir, svarbiausia, už 300–500 eurų išvaduoja nuo to darbo mus.

Nors šios kompanijos robotai yra tikra klasika, dar įdomesnis langų valytuvas yra HOBOT-188 (330 eurų). Mat „Winbot“ valo tik langus ir veidrodžius, o „Hobot“ gali sėkmingai šveisti ir keramines plyteles, sienas ar parketą. Vėlgi darbą atlieka besisukančios mikropluošto šluostės ir galingas siurblys, o nepasiklysti valytuvui padeda primityvi navigacijos sistema.

Gal kiek kvailai atrodo tik nuo šių robotų tįstantys maitinimo laidai.

Ką čia dar išvalyti?

Jau, matyt, supratote, kad svarbiausia namų robotų užduotis yra ką nors valyti. Užtat valo jie toli gražu ne tik langus ar grindis.

„Looj“ – toks neištariamas dar vieno „iRobot“ gaminamo namų pagalbininko pavadinimas. Ir specializacija jo labai egzotiška. Tai robotas, kuris valo lietaus vandens surinkimo latakus pastogėje. Šiukšlių ten, aišku, prisikaupia, bet ar verta už tai, ko prireikia porą kartų per metus, mokėti 339 eurus, spręskite patys.

„Zodiac“ ir „Mirra“ – tai robotai, atliekantys labai sunkų, nors lietuviams ir nelabai aktualų darbą. Jie valo baseinus. „Mirra“ gamina „iRobot“, kitus gamina „Zodiac Pool Systems“. Turtuoliams, aišku, gal ir maloniau stebėti prie baseinų triūsiančius pusnuogius raumeningus vaikinus su ilgais šepečiais. Tačiau efektyviau ir galiausiai pigiau tą darbą atlieka dugnu ir baseino sienelėmis ropinėjantys robotai.

Tiesa, kadangi baseinas – nepigi pramoga, šių robotų kainos tradicijos nelaužo. Dugną, laiptus ir sieneles valantis, navigacijos procesoriumi aprūpintas gracingas „Mirra“ jums kainuos beveik 1400 eurų. Ir nurenk jį nors nuogai, seksualių raumenukų neparodys.

„Mocoro“ – dulkių rinktuvas. Tai tiesiog trimis baterijomis maitinamas pūkuotas kamuoliukas, kuris kas 15 min. pats atgyja ir pradeda ritinėtis po namus rinkdamas dulkes. Tokį darbą gali atlikti ir paleistas po grindis šliaužioti kūdikis. Bet juk vaikų darbas pas mus uždraustas, o linksmas „Mocoro“ ir kainuoja tik 87 eurus.

„Litter-robot“ užsiima išvis keistu darbu – iš esmės tai išmani katės išvietė. Užpakalio katei, tiesa, jis nevalo ir pačios katės neskalbia ir negręžia, nors kažkuo primena centrifugą, į kurią katė turi lįsti atlikti gamtos reikalų. Kai katė nusilengvina, įrenginys pats išsivalo, o nešvarus katės kraikas kaupiasi talpykloje, iš kur lengvai perpilsite jį į šiukšlių maišą. Ne pats protingiausias įrenginys, bet protingi juk tokių nešvarių darbų ir nesiimtų.

„Robosnail“ – akvariumo stiklą valantis robotas. Pats robotas yra akvariumo išorėje, magnetu prie jo prilipusi šluostė viduje, o kartą suprogramuotas jis lyg užsispyrusi sraigė lėtai sau valo dumblius kartodamas ciklą kas 24 val. Gera išeitis už 239 eurus tingiausiems akvariumų savininkams. Nors geresnė, matyt, atsikratyti to akvariumo, jei jau toks neįdomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.