Viskas, ką reikia žinoti renkantis kompiuterį mokslo metams

Net jei mokslo metai šiemet prasideda dviem dienomis vėliau, ruoštis jiems reikia ne rugsėjo 1-ąją. Ir jei penalą, skriestuvą, sąsiuvinius ar sportinę aprangą galima įsigyti kad ir paskutinį savaitgalį, yra dalykų, kuriais būtina pasirūpinti iš anksto. Vienas jų – kompiuteris. Tai pirkinys, kuris tarnaus ne vienerius metus, todėl jį derėtų rinktis apgalvotai. Į ką atkreipti dėmesį nusprendus įsigyti kompiuterį mokslams, pataria „Telia“ kompiuterių ekspertas Simonas Tilindis.

Renkantis kompiuterį, rekomenduojama atkreipti dėmesį į svarbiausius kompiuterio techninius parametrus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renkantis kompiuterį, rekomenduojama atkreipti dėmesį į svarbiausius kompiuterio techninius parametrus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-22 14:32, atnaujinta 2018-08-22 14:37

„Išmanieji telefonai pakeitė daugelio mūsų gyvenimo būdą, nustumdami kompiuterius į antrą planą. Visgi mokiniams ir studentams kompiuteris lieka vienu svarbiausių mokymosi įrankių. Tai patvirtina ir mūsų pardavimų duomenys: artėjant rugsėjui kompiuterių pardavimai išauga dvigubai. Žmonių susidomėjimo sulaukia patys įvairiausi įrenginiai, nuo biudžetinių, kasdieniam naudojimui skirtų „darbininkų“ iki itin galingų, žaidimams pritaikytų nešiojamųjų kompiuterių“, – sako „Telia“ kompiuterių kategorijos vadovas S.Tilindis.

Anot jo, kompiuteris vidutiniškai tarnauja 3-5 metus, tad investuojant į šį pirkinį reikia įvertinti ne tik tai, kam jis bus naudojamas artimiausiu metu, bet ir kokias užduotis jam gali tekti atlikti ateityje.

Prieš imantis konkrečių modelių paieškų, reikėtų atsakyti į du esminius klausimus. Pirma, ar kompiuteris bus daugiausia naudojamas namuose, ar visgi jį reikės dažnai nešiotis, pavyzdžiui, į pamokas ar paskaitas. Ir antrasis klausimas – kiek už kompiuterį esate pasiruošę mokėti. Beje, daugelis žmonių už elektronikos pirkinius pageidauja atsiskaityti dalimis (pavyzdžiui, išskaidyti kainą į mėnesines įmokas), o tai leidžia išsirinkti geriau poreikius ir lūkesčius atitinkantį kompiuterį. Taip pat artėjant Rugsėjo 1-ajai pardavėjau siūlo patrauklių nuolaidų.

Renkantis kompiuterį, „Telia“ ekspertas pataria atkreipti dėmesį į svarbiausius kompiuterio techninius parametrus:

Ekrano dydis ir raiška. Iki 12-14 colių įstrižainės ekraną turintys kompiuteriai yra mažesni ir, natūralu, lengvesni, todėl juos patogiau nešioti. Tačiau ilgai su jais dirbant labiau vargsta akys, be to, juos ne taip patogu naudoti kitoms reikmėms, pavyzdžiui, filmų žiūrėjimui. Tuo metu 15 colių ir didesnį ekraną turintys kompiuteriai puikiai tinka ne tik darbui, bet ir pramogoms, o jei jie pakankamai galingi – dar ir žaidimams. Visgi tokie kompiuteriai telpa ne į visas kuprines ar rankines ir nešioti daugiau nei 2 kg papildomą svorį nėra jokio malonumo. Ekrano raišką reikėtų vertinti atsižvelgiant į jo dydį: mažam ekranui užtenka ir HD (1366 x 768 tšk.) raiškos, didesniam jau būtina „Full HD“ (1920 x 1080 tšk.) ar didesnė raiška.

Procesorius. Ši detalė atlieka visus skaičiavimus, todėl nuo jos rūšies ir galingumo (jis išreiškiamas gigahercais – GHz) priklauso, kaip sklandžiai ir greitai dirbs kompiuteris. „Intel Pentium“ ir „Intel Celeron“ yra procesoriai, kurių užteks kasdienėms užduotims, tokioms kaip naršymas internete, referatų rašymas, prezentacijų rengimas, „Excel“ skaičiavimai ir panašiai. Tą patį galima pasakyti apie „Intel Core i3“ procesorių ar lengvuose įrenginiuose diegiamą „Intel Core M“. Jei kompiuteris bus naudojamas ne tik mokslams, bet ir pramogoms, žaidimams, šiuos poreikius geriau patenkins „Intel Core i5“ ar „Core i7“ procesorius. Taip pat atkreipkite dėmesį į skaičius greta procesoriaus pavadinimo: naujausių, aštuntosios kartos „Intel Core“ procesorių „Coffee Lake“ modelių numeriai prasideda 8-etu (pvz., 8500T, 8269U ir pan.).

Kietasis diskas. Čia bus saugomi visi jūsų duomenys ir darbai: referatai, prezentacijos, nuotraukos ir t.t. HDD tipo kietieji diskai yra pigesni, todėl kompiuterio kainos neišpučia net itin didelės talpyklos (500 gigabaitų, 1 terabaito ir daugiau), tačiau jie turi besisukantį diską, todėl veikia lėčiau ir naudoja daugiau energijos. SSD diskai judančių dalių neturi, yra ypač taupūs, atsparesni ir keliskart greitesni už HDD diskus, dėl to pagreitėja ir viso kompiuterio darbas. Tačiau juos pagaminti brangiau, todėl įprastai jų talpa siekia 128–256 GB ar, brangiausiuose modeliuose, 512 GB. Taip pat yra kompiuterių su abiejų rūšių diskais: mažesnis (įprastai iki 128 GB) SSD diskas rūpinasi sklandžiu operacinės sistemos ir programų darbu, o didesniame HDD diske galima saugoti failus. Naujausia diskų technologija – Intel Optane diskai. Tai kietieji diskai kurie greičiu nenusileidžia SSD diskams, tačiau yra dideli ir nebrangūs kaip HDD diskai.

Operatyvinė atmintis (RAM) užtikrina sklandų programų veikimą. Mokyklos ar universiteto užduotims atlikti pilnai užtenka 4-6 GB operatyvinės atminties, tačiau jei ketinate kompiuterį naudoti ir pramogoms arba darbui su foto-video programomis, žaidimais, reikėtų mažiausiai 8 GB operatyvinės atminties.

Vaizdo plokštė. Kasdieniam naudojimui užteks integruotos „Intel“ vaizdo plokštės, tačiau jei mokslų ar pramogų tikslams teks naudotis video redagavimo programomis, arba jei kompiuteriu ketinama žaisti, vertėtų ieškoti įrenginio su dedikuota (pvz., „NVIDIA GeForce“) vaizdo plokšte.

Baterija. Net jei kompiuterį daugiausiai naudosite namuose, 4-6 valandas atlaikanti baterija yra būtina. Talpesnės baterijos (ir labiau jos išteklius taupančio kompiuterio) reikės, jei kompiuteris bus dažnai naudojamas pamokų ar paskaitų metu.

Patvarumas ir patogumas. Dažnam nešiojimui skirtas kompiuteris turi būti ne tik ištvermingas, lengvas, bet ir patvarus. Aliuminio korpusas bus tvirtesnis ir lengvesnis už plastmasinį. Reikėtų įvertinti ir su kokia operacine sistema dirbti bus patogiau – kompiuterių su „Windows 10“ pasirinkimas didesnis, taip pat jie universalesni, o „Mac OS“ geriau dirba su vaizdo apdorojimo programomis ir veikia sklandžiau, bet yra brangesni.

„Kartais kompiuterį besirenkantys žmonės sako, kad jiems reikia visko: lengvo, greito, žaidimams tinkančio kompiuterio, kurio baterija laikytų ilgai, o ekranas būtų didelis. Ir, žinoma, kad jis būtų nebrangus. Deja, stebuklų nebūna. Jei poreikiai tokie skirtingi, galbūt jums reikia ne vieno, bet dviejų kompiuterių? Nedidelio, lengvo ir pigaus – mokslams ir darbui išvykus, o didesnio ir galingesnio – pramogoms ir žaidimams namuose“, – pastebi „Telia“ kompiuterių ekspertas S.Tilindis.

Kokybišką kompiuterio veikimą ir ilgą tarnavimo laiką užtikrins ne tik geri jo techniniai parametrai, bet ir tai, kaip juo rūpinsitės. Laiku diegti operacinės sistemos ir programų atnaujinimus, vengti neaiškių ir nelegalių programų, saugoti jį nuo kenkėjiškų programų – tai ne draugiški pasiūlymai, o būtinybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.