Išmaniųjų telefonų ekranų evoliucija

Išmaniosios technologijos tobulėja taip greitai, kad net sunku prisiminti, kad kiek daugiau nei prieš dešimtmetį turėjome telefonus su itin mažais, vos tris eilutes talpinančiais nespalvotais ekranais. Šiandien vienas svarbiausių veiksnių, nulemiančių vieno ar kito telefono įsigijimą, yra išmaniojo ekrano dydis. Dėl to mobiliųjų įrenginių gamintojai konkuruoja tarpusavyje – pristato telefonus su vis tobulesniais ekranais.

 Šiandien vienas svarbiausių veiksnių, nulemiančių vieno ar kito telefono įsigijimą, yra išmaniojo ekrano dydis.<br> 123RF nuotr.
 Šiandien vienas svarbiausių veiksnių, nulemiančių vieno ar kito telefono įsigijimą, yra išmaniojo ekrano dydis.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-12 14:18

Tačiau ar prisimenate kokie buvo ekranai ir kokias funkcijas jie siūlė prieš daugiau nei du dešimtmečius? „Samsung“ mobiliųjų įrenginių ekspertas atskleidė ekranų evoliucijos kelią.

Pirmieji spalvoti ekranai

Daugiau nei prieš 20 m. patys pirmieji mobilieji telefonai turėjo geltonai šviečiančius ekranus ir didelius mygtukus su abėcėlės raidėmis bei skaičiais ant jų, o apie žinučių siuntimą buvo galima tik pasvajoti. Tik 1998 m. „Samsung“ mobiliųjų telefonų ekranai buvo pritaikyti SMS žinučių siuntimui ir gavimui, o 2002 m. vartotojus pasiekė tuomet ypač madingi atlenkiami telefonai su aukštos rezoliucijos spalvotais ekranais.

„Spalvotų ekranų atsiradimas buvo tas veiksnys, kuris iš esmės pakeitė naudojimosi mobiliuoju telefonu įpročius. Pirmąjį „Galaxy S“ serijos telefoną išleidome prieš 10 metų ir per dešimtmetį ekranus ne tik padidinome 1,5 karto, bet ir su naujausiu „Galaxy S10“ pristatėme pirmąjį dinaminį „AMOLED“ ekraną, kuris rodo gyvas ir ryškias spalvas bei pasižymi geriausiu rinkoje baltos ir juodos spalvos kontrasto santykiu mobiliajame įrenginyje“, – pasakoja technologijų ekspertas Artūras Erbreideris

Pasak eksperto, pirmieji telefonai su vienspalviais ekranais šiandien keičiami išmaniaisiais, suteikiančiais vartotojams nepriekaištingą ir realistišką vaizdo kokybę bei komfortą. Jokių mygtukų ir briaunų, tiesiog pilnas vaizdas ekrane – nuotrauka, filmas ar vaizdo žaidimas.

Sukurta vartotojui

2009 m. vartotojams buvo pristatyti pirmieji išmanieji, kurie teturėjo vos kelis mygtukus ir buvo valdomi tik pirštų prisilietimais. O po metų, 2010 m. rinkoje pasirodžiusi „Galaxy S“ serija pradėjo išmaniųjų telefonų erą. Pasak A. Erbreiderio, „Samsung“ išmaniųjų įrenginių kūrimo filosofija pirmiausia remiasi į vartotoją ir jo poreikius.

„Tobulindami įrenginių ekranus stengiamės pažvelgti į vartotoją, kad pajustume jo norus, įpročius ir atkreiptume dėmesį į besikeičiančias tendencijas. Būtent dėl to naujausių telefonų ekranai sukurti taip, kad suteiktų kuo geresnes naudojimosi ir žiūrėjimo patirtis. Žvelgiame toliau, nes norime, kad klientai gautų daugiau, nei tik pakankamai gerą vaizdo kokybę ar ekrano dydį“, – sako A. Erbreideris.

Nors šiuolaikiniai telefonai suteikia labai daug galimybių, tačiau jų ekranai tobulinami ir toliau. Pavyzdžiui, viena iš pagrindinių „Galaxy S10“ serijos naujovių – „Infinity-O“ ekranas, kurs dėl jame įmontuotos priekinės kameros leidžia mėgautis didesniu ekrano plotu. Siekiant, kad priekinė kamera būtų visiškai integruota į ekraną, naudojant specialią lazerinio pjovimo techniką pačiame jo viduryje išpjauta maža ir tiksli dėmesio neblaškanti kameros skylutė.

Taip pat šie ekranai pasižymi ne tik geriausiu rinkoje baltos ir juodos spalvos kontrasto santykiu mobiliajame įrenginyje, bet yra ir šviesiausi, dėl to dienos metų vaizdas šiuose ekranuose yra matomas ryškiai.

Ekranas, tausojantis žmogaus akis

Dar vienas svarbus aspektas – vartotojo sveikata. Mobilieji įrenginiai skleidžia mėlynos šviesos spektrą, kuris ilgai naudojantis prietaisu, veikia akių tinklainę, o naktį skleidžiamos mėlynos šviesos poveikis slopina melatonino gamybą, atsakingą už produktyvų poilsį miego metu. Siekdami apsaugoti žmones nuo tokio poveikio, gamintojai ieško įvairių sprendimų.

„Ir anksčiau „Samsung“ išmaniųjų telefonų ekranuose buvo naudojama technologija, skirta sumažinti mėlynos šviesos spinduliavimą, tačiau pristatydami naujus telefonų modelius, mes ieškome vis tobulesnių sprendimų. To įrodymas – naujausi mūsų flagmanai, pasižymintys technologija, kuri sumažina mėlynosios šviesos išsiskyrimą 42 proc. lyginant su „Galaxy S9“, nesugadinant vaizdo kokybės“, – pasakoja mobiliųjų įrenginių ekspertas.

Be to, nuo šiol naujausi „Samsung“ išmanieji, pavyzdžiui, „Galaxy S10“ ne tik skleidžia mažiau mėlynos šviesos, bet turi ir vartotojų akims draugiškesnį tamsos režimą. Nauja funkcija leidžia visą ekrano darbalaukio foną pakeisti iš balto į juodą, tad telefonu naudojantis tamsoje juodas ekranas mažiau vargins akis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.