„Huawei“ krizė: „Google“ nutraukia aptarnavimą, bendradarbiavimą stabdo ir „Intel“ bei „Qualcomm“

Kompanijos „Google“ įkurtas konglomeratas „Alphabet Inc.“ suspendavo verslo santykius su „Huawei“ – išskyrus tuos, kurie liečia programinę įrangą, platinamą su atvirojo kodo licencija. Taip sekmadienį agentūrai „Reuters“ teigė su šiuo konkrečiu atveju susijęs šaltinis.

„Google“ paskelbė, kad nutraukia aptarnavimą su „Huawei“, tą patį daro „Intel“ ir „Qualcomm“.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
„Google“ paskelbė, kad nutraukia aptarnavimą su „Huawei“, tą patį daro „Intel“ ir „Qualcomm“.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Kompanijos „Google“ įkurtas konglomeratas „Alphabet Inc.“ suspendavo verslo santykius su „Huawei“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Kompanijos „Google“ įkurtas konglomeratas „Alphabet Inc.“ suspendavo verslo santykius su „Huawei“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 10:29 PM, atnaujinta May 20, 2019, 2:29 PM

„Huawei Technologies Co Ltd“ neteks prieigos prie operacinės sistemos „Android“ atnaujinimų, o nauja telefonų karta už Kinijos ribų neteks prieigos prie tokių populiarių „Google“ paslaugų kaip „Google Play Store“ bei „Gmail“ programėlės.

Pasak šaltinio, specifinių paslaugų detalės vis dar derinamos „Google“ viduje. Penktadienį „Huawei“ atstovas viešiesiems ryšiams teigė, kad kinų kompanijos advokatai taip pat tyrinėja JAV Prekybos departamento veiksmų padarinius. Kol kas daugiau komentarų nepateikė nei „Huawei“, nei Prekybos departamentas.

Apibendrinant, kas nutiko – „Huawei“ ir toliau gaus prieigą prie operacinių sistemų „Android“, veikiančių su atvirojo kodo licencija, pagal kurią šią operacinę sistema gali naudoti kas tik nori. Bet „Google“ nutrauks programinį „Huawei“ telefonų ir „Google“ paslaugų palaikymą, nurodo šaltinis.

Ketvirtadienį JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija oficialiai įtraukė „Huawei“ į juodąjį prekybos sąrašą – kas, „Reuters“ teigimu, nedelsiant įgalino apribojimus, dėl kurių Kinijos technologijų gigantui bus labai sunku užsiimti verslu su JAV įmonėmis.

„Forbes“ rašo, kad dar šeštadienį dabartinis „Huawei“ vadovas Ren Zhengfei žurnalistams sakė, jog kompanija tokio dalyko tikisi ir ruošiasi. „Tikimasi, kad „Huawei“ augimas dėl to sulėtės, bet tik truputį. Politika, kuri grasina verslo partneriams vėl ir vėl, užkerta kelią rizikuoti nusiteikusioms bendrovėms, o taip pat kerta pasitikijimą Jungtinėmis Valstijomis“, – teigė „Huawei“ vadovas.

„Huaweikalipsė“ tęsiasi: grėsmė ne tik telefonams

Juodasis „Huawei“ savaitgalis tęsiasi – sekmadienį paaiškėjus, kad „Huawei“ telefonų palaikymą nutraukia „Google“ – taigi, jie nebegaus „Android“ telefonų ir ateityje galės naudoti tik tą „Android“ dalį, kuri platina su atvirojo kodo licencija – „Bloomberg“ praneša, kad prekybinius santykius su Kinijos telekomunikacijos milžine suspenduoja dar keturios kompanijos: „Intel“, „Qualcomm“, „Broadcom“ ir „Xilinx“.

Pirmosios trys iš išvardintųjų yra didžiausi pasaulyje mikroschemų gamintojai.

„Intel“ teikia įrangą „Huawei“ kuriamai serverinei įrangai ir nešiojamiems kompiuteriams, „Qualcomm“ – modemus ir kitus procesorius. Tačiau, kaip rašo „The Verge“, kinai bent jau „Qualcomm“ smūgiui yra pasirengę – „Huawei“ patys gamina procesorius ir modemus. Tiesa, per praėjusius metus „Huawei“ iš JAV importavo komponentų už 11 mlrd. dolerių.

„Bloomberg“ taip pat teigia, kad „Huawei“ ruošėsi ir šiam įvykiui – kaupė JAV mikroschemas, ir dabar jiems jų turėtų pakakti trims mėnesiams.

„Microsoft“ apie bendradarbiavimo su „Huawei“ stabdymą neskelbia, bet kadangi tai yra JAV kompanija, nebūtų nieko keisto, jei tai nutiktų, rašo „The Verge“.

Yra žinoma, kad „Huawei“ kuria ir savo operacinę sistemą. R.Yu yra pasakęs, kad „Huawei“ teikia prioritetą bendradarbiavimui su „Google“ ir Microsoft“, bet jei juridinis klimatas pasikeistų, yra pasirengusi persijungti į savo pačių OS.

JAV vyriausybės pastangos pašalinti konkurentus „Huawei“ vyksta jau seniai, o bendrovė praėjusiais metais gavo griežtą atsaką bandymui patekti į JAV telefonų rinką. Dabartinis įtampos eskalavimas yra vis labiau priešiško prekybos ginčo tarp D.Trumpo administracijos ir Kinijos vyriausybės dalis, kai pirmasis bando priversti persvarstyti prekybos santykius tarp abiejų pusių, rašo „The Verge“.

„Huawei“ atsakymas

Pirmadienio vidurdienį oficialų pranešimą išplatino ir patys „Huawei“.

„Huawei“ labai prisidėjo prie „Android“ kūrimo ir augimo visame pasaulyje. Būdami vienu pagrindinių „Android“ pasaulinių partnerių, mes glaudžiai bendradarbiavome su atviro kodo platforma, kad sukurtume ekosistemą, kuri būtų naudinga tiek vartotojams, tiek pramonei.

„Huawei“ ir toliau teiks saugumo atnaujinimus ir palaikymą visiems esamiems „Huawei“ ir „Honor“ išmaniesiems telefonams bei planšetiniams kompiuteriams – tiek parduotiems, tiek dar tik laukiantiems sandėliuose visame pasaulyje.

Mes ir toliau kursime saugią ir tvarią programinės įrangos ekosistemą – kad galėtume suteikti geriausią patirtį visiems vartotojams visame pasaulyje.

Patvirtino ir „Google“

Atsakydami į „Huawei“ vartotojų klausimus, susijusius su naujausiais JAV vyriausybės veiksmais, „Google“ patvirtino, kad laikysis visų JAV reikalavimų ir „Google Play“ bei „Google Play Protect“ paslaugos ir toliau veiks jau esamuose „Huawei“ įrenginiuose.

Pagal „Reuters“, „Bloomberg“, „The Verge“, „Forbes“, „AndroidPolice“ ir „PhoneArena“ ir oficialius kompanijų pranešimus žiniasklaidai parengė Adomas Rutkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.