Kaip suprasti šių dienų Huaweikalipsę

Pirmadienio rytą pradėjau nuo tikrinimo, ar tarp mano pažįstamų nėra dabar gyvenančių Kupertine, JAV. Neradau, tačiau jei būčiau radęs – būčiau prašęs prasukti pro „Apple“ būstinę ir pasiklausyti, ar nesigirdi šampano pokšėjimo. Ar apsižvalgyti, ar aplinkui nematyti fejerverkų liekanų bei sudaužytų butelių.

 Technologijų pasaulį sukrėtė Huaweikalipsė. Kas iš tiesų nutiko ir kas bus toliau?<br> Reuters / AFP / Scnapix nuotr.
 Technologijų pasaulį sukrėtė Huaweikalipsė. Kas iš tiesų nutiko ir kas bus toliau?<br> Reuters / AFP / Scnapix nuotr.
„Huawei“ prarado komercinę „Android“ licenciją.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
„Huawei“ prarado komercinę „Android“ licenciją.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
„Huawei“ įkūrėjas Ren Zhengfei Kinijos Išlaisvinimo armijoje tarnavo informacinių technologijų inžinieriumi. Dėl to ant „Huawei“ krenta įtarimai, kad kompanija turiu ryšių su Kinijos komunistų partija.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
„Huawei“ įkūrėjas Ren Zhengfei Kinijos Išlaisvinimo armijoje tarnavo informacinių technologijų inžinieriumi. Dėl to ant „Huawei“ krenta įtarimai, kad kompanija turiu ryšių su Kinijos komunistų partija.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Dabartinis „Huawei“ vadovas Richardas Yu (Yu Chengdong). Jam vadovaujant, „Huawei“ tapo antruoju pagal dydį telefonų gamintoju pasaulyje.<br> AFP / Scanpix
 Dabartinis „Huawei“ vadovas Richardas Yu (Yu Chengdong). Jam vadovaujant, „Huawei“ tapo antruoju pagal dydį telefonų gamintoju pasaulyje.<br> AFP / Scanpix
 „Huawei“ kelio į mobiliųjų rinką pradžia - ETS 450D.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Huawei“ kelio į mobiliųjų rinką pradžia - ETS 450D.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 8:56 PM, atnaujinta May 23, 2019, 10:29 AM

Pažįstamų centrinės „Samsung“ būstinės kaimynystėje Seule net neieškojau – nes ir žinau, kad tokių neturiu, ir korėjiečiai švenčia santūriau.

Bet ką jau ką, o švęsti visiems didiesiems mobiliųjų įrenginių gamintojams dabar tikrai yra ką.

Jei kas netyčia dar negirdėjo – JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija įsisenėjusioje konfrontacijoje tarp JAV ir Kinijos praėjusį ketvirtadienį tėškė ant stalo bene stipriausią savo kozirį – įtraukė kinų telekomunikacijų kompaniją „Huawei“ į sąrašą įmonių, su kuriomis prekiaujant JAV reikia specialių leidimų. Pasekmių laukti ilgai nereikėjo – sekmadienio naktį (Lietuvos laiku) paaiškėjo, kad „Google“ ėmė traukyti verslo ryšius su kinų gigantu. „Huawei“ būsimiems įrenginiams neteko esminės dalies operacinės sistemos „Android“ ir kelių svarbių „Google“ teikiamų paslaugų.

Beveik iškart kortas švystelėjo ir kiti, sėdintys JAV stalo pusėje: vienas svarbiausių procesorių gamintojų pasaulyje „Intel“ ir procesorius bei modemus gaminanti „Qualcomm“. Tokiu būdu kirsta buvo ne vien į telefonus, bet ir į kitą produkciją – serverius bei nešiojamuosius kompiuterius.

Na ir žinoma, taip buvo įgyvendinta įvyko ir viena efektyviausių atakų rūšių – PSYOP (psichologinė operacija): „Huawei“ vartotojai buvo išgąsdinti, kad per vieną naktį jų turimi telefonai pavirto ar greit pavirs mikroschemų krūva, kurioje neveikia tokia geidžiama staiga pasidariusi „Google“ operacinė sistema (kurios iki šio incidento niekas pernelyg nesureikšmino ir išvis nekreipė dėmesio).

Laimei, netrukus pasaulis sulaukė paaiškinimų.

Kas paaiškėjo

Ne, esami „Huawei“ telefonų modeliai per naktį netapo beverte mikroschemų krūva. Jiems lemta nugyventi tą patį amželį, kaip ir visų konkurentų modeliams – skirtumas tas, kad kai visi kiti pakankamai nauji aparatai galės atsinaujinti iš dabar naudojamo „Android 9.0 Pie“ į „Android 10 Q“ (numatoma to data – rugpjūčio 19 d.), „Huawei“ tokio atnaujinimo negaus. O vėliau visus atnaujinimus ir skylių lopus turės siųsti patys.

Taip pat buvo patvirtinta tai, ką „Huawei“ iki šiol pernelyg neafišavo – bet kas buvo numanoma – „Huawei“ kuria savo operacinę sistemą, ir tai daro nuo 2012 m. Tad jei šis smūgis kinams ir buvo skausmingas, jis nebuvo visiškai netikėtas ir jie nebuvo užklupti lygioje vietoje.

Virš ko dar kybo D4m0kl45

Gerai, tarkime, su „Huawei“ išmaniaisiais viskas aišku – dabartiniai gyvens. Bet „Huawei“ drama čia nesibaigia.

Nes iš tiesų virš kinų giganto kybo dar mažiausiai du kompiuteriniai Damoklo kardai.

Pirmasis – „Microsoft“ irgi yra JAV bendrovė, o jų kuriama operacinė sistema „Windows“ sudaro beveik 40 proc. visų operacinių sistemų rinkos pasaulyje (antroje vietoje ta pati „Android“ su 35 proc., trečioje – „iOS“ su 13 proc., o apie „Linux“ šiame kontekste net neverta kalbėti, deja – ji sudaro išvis mažiau nei 1 proc.). Jei „Microsoft“ irgi atsisveikindama pamojuos pele „Huawei“, tai smarkiai palies šios kinų bendrovės gaminamus nešiojamuosius kompiuterius. O „Microsoft“ neneigia, kad gali taip padaryti. Bet dar kol kas ir nesako ir „ate“.

Antrasis – Didžioji Britanija ir „ARM Holdings“. Tai kompanija, gaminanti mikroprocesorių branduolius, gausiai naudojamus išmaniuosiuose telefonuose. Tokie yra yra paskutinių kelerių metų „Huawei“ flagmanuose – P10, „Mate 10“, P20, „Mate 20“, P30 serijose. Žinoma, Didžioji Britanija – ne JAV, bet pastarosios vis bando įtikinti D.Britaniją (kaip ir likusią Europą), kad su „Huawei“ reikalus reikia baigti, ir kuo greičiau. Tiesa, kol kas kalba labiausiai sukasi apie 5G infrastruktūrą, bet jei D.Britanija pradės žaisti JAV pusėje, gali susiklostyti tokia pati situacija, kaip ir su „Microsoft“. Ar, žinoma, „Google“.

Žinoma, „Huawei“ turi šiokį tokį rezervą – savo valdomą kompaniją „HiSilicone“, gaminančią procesorių lustus – bet šių branduoliams vis dėlto dar naudoja ARM.

„Huaweikalipsės“ priežastys

Kodėl, pasak JAV, „Huawei“ yra blogai? Oficiali pozicija – „Huawei“ gaminamoje įrangoje yra landos šnipinėjimui. Bet paprašius pateikti to įrodymus, JAV to nedaro, o tik įjungia autoatsakiklį „nesaugu, „Huawei“ nesaugu, nenaudokite „Huawei“ įrangos“.

Vardan teisybės, reikia paminėti, kad britų operatorius „Vodafone“ yra aptikęs saugumo skylę „Huawei“ maršrutizatoriuose, kuri žiojėjo 2011 ir 2012 m. Italijoje naudotuose įrenginiuose – bet pats pripažino, kad toji skylė buvo gamybinis protokolas, skirtas maršrutizatoriaus funkcijų diagnostikai, kuris tiesiog nebuvo išjungtas perduodant įrenginiu į prekybą. Be to, nebuvo aptikta jokių pėdsakų, kad šia skyle kas nors kada nors būtų pasinaudoję.

Užtat akis krypsta į kitus faktus: Kinija yra pagrindinė JAV ekonominė (ir galbūt ateityje – ne tik ekonominė) priešininkė, o čia dar „Huawei“ per metus pardavė 200 000 000 įrenginių ir taip iš antrosios vietos pagal parduodamus telefonus išstūmė„Apple“, užimdama 17 proc. pasaulinės rinkos. Maža to, įžūliai pabandė veržtis ir į pačios JAV rinką. O „Huawei“ dominavimas 5G rinkoje – lygiai toks pats dūris amerikiečių „Cisco“.

Žinoma, natūralus klausimas – jei jau „Huawei“ iš tiesų nekalti dėl to, kuo kaltinami, kodėl tada jie vieninteliai yra puolami? Bet atsakymas, ko gero nesudėtingas – ir dvigubas: kitos šalys (ta pati Pietų Korėja) nėra tokios stiprios konkurentės, tiek ekonomiškai, tiek politiškai, bet tai nereiškia, kad jos nenumato atvejo, kad jas kada nors irgi gali ištikti dabartinis „Huawei“ likimas.

Kas bus toliau

O tai – iš tiesų įdomiausia ir migločiausia dalis. Su esamais išmaniaisiais įrenginiais viskas kaip ir aišku: jie veiks ir bus sąlyginai saugūs iki savo natūralios gyvavimo pabaigos. Aišku, jie neturės naujausio „Android“ – bet nežinau nė vieno „androidininko“, kuris nuspręstų pirkti naują telefoną tik todėl, kad išėjo nauja „Android“ versija. Be to, pakankamai daug žmonių šiandien naudojasi telefonais, kurie naudoja net ir ankstesnes „Android“ kartas – ir nieko, gyvena. Ir beje, yra pakankamai saugūs.

Kas nutikus „Huawei“ netekus pilnaverčio „Android“ – ir galbūt „Windows“? „Huawei“ pasisakė, kad turi „savo operacinę sistemą“, pernelyg nedetalizuodama, kokia tai sistema. Labiausiai tikėtina – kažkas, pagrįsta atvirojo kodo „Android“ dalimi, tad realiai greičiausiai čia bus „forkinta“ (atsišakojusi) „Android“.

Kaip tai atrodys? Sunku pasakyti, bet turiu šiokį tokį palyginimą. Šiuo metu kaip tik testuoju išmanųjį laikrodį „Huawei Watch GT“ – ir per pirmas dvi savaites, kol patys „Huawei“ man nepasakė, kad čia ne „Android“, pats to ir nepastebėjau. Nes vartotojo aplinka – labai panaši, bazinis funkcionalumas – irgi.

Tiesa, ne taip gražu, ne taip nudailinta. Ir (kol kas) negali susidiegti daug papildomų programėlių.

Bet deja, čia tie du patikslinimai – „kol kas“ ir „daug“ vaidina labai svarbų vaidmenį. Nes galime ir prisiminti liūdną „Windows Phone“ istoriją, kurioje „daug“ programėlių labai ilgą laiką „kol kas“ nebuvo, kas galiausiai lėmė nepakankamą sistemos vartotojų kiekį, galiausiai ir numarinusį visą „Windows Phone“.

„Huawei“ šiuo atveju turi gerokai geresnes starto pozicijas – dabartinę vartotojų bazę – bet ir labai didelį iššūkį ją išlaikyti. Ir aišku, ne man mokyti kinų gigantus, bet logiškas žingsnis būtų pasidaryti analizę, kokios – tarkim, 300 – „Android“ programėlių yra populiariausios ir 

ir sukurti jų klonus.

Tiesa, ne visur tai gali būti paprasta ir įmanoma. Prarasdami „Android“ licenziją, „Huawei“ praranda ir kai kurių itin populiarių paslaugų palaikymą – pavyzdžiui, „Gmail“ ar „Google Maps“. Atrodytų – na, kas čia tokio, gi resursų kinams nei finansinių, nei darbojėginių netrūksta, tai paimi ir padarai savo programėlę, ar kad ir per mobiliąją naršyklę kaip nors ten paoptimizuotą jungiesi.

Bet ne viskas taip paprasta. Apgauti „Android“ gal ir nėra sunku, bet „Google“ atpažinti apgavikus taip pat nėra labai jau sudėtinga – ypač kai jų tikiesi ir žinai, iš kur ateina. Tad bent jau kelių patyrusių „Android“ programuotojų teigimu (su kuriais konsultavausi), kaip nors simuliuoti ar emuliuoti uždraustą „Google“ vaisių ne taip jau ir lengva ar pigu.

Tad viską apibendrinant – „Huawei“ padėtis šiuo metu neatrodo labai šviesi, bet dabartinių jų vartotojų – tikrai ne tokia tamsi, kaip pageidautų matyti konkurentai. O kaip bus ateityje, parodys laikas. Kinija didelė, visokeriopų resursų (tiek darbo, tiek retųjų metalų, tiek finansų) jie turi daug. Ambicijų – taip pat. JAV kozirius jau pamatėme. Dabar įdomu sulaukti, ką išsitrauks Kinija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.