„CES 2021“: nuo permatomų televizorių iki išmanių akinių darbui

Šią savaitę vyksta didžiausia metų technologijų paroda „CES 2021“, kurioje tradiciškai nubrėžiamos svarbiausios metų technologijų tendencijos ir pristatomos inovacijos. Įprastai Las Vegase rengiama paroda šįmet dėl pandemijos vyksta virtualiai.

 Šią savaitę vyksta didžiausia metų technologijų paroda „CES 2021“, kurioje tradiciškai nubrėžiamos svarbiausios metų technologijų tendencijos ir pristatomos inovacijos. Įprastai Las Vegase rengiama paroda šįmet dėl pandemijos vyksta virtualiai.<br> PA Images / Scanpix nuotr.
 Šią savaitę vyksta didžiausia metų technologijų paroda „CES 2021“, kurioje tradiciškai nubrėžiamos svarbiausios metų technologijų tendencijos ir pristatomos inovacijos. Įprastai Las Vegase rengiama paroda šįmet dėl pandemijos vyksta virtualiai.<br> PA Images / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-01-13 16:43

„Naujoves jau pristatė technologijų milžinės „Sony“, „Lenovo“, „HP“, LG ir daug kitų bendrovių. Jau buvo anonsuoti permatomi, sulankstomi televizoriai, „Sony“ dronai, išmanūs akiniai ir daug kitų stebinančių įrenginių. Rytoj laukia vienas labiausiai laukiamų pristatymų – „Samsung“ turėtų anonsuoti naują išmanųjį telefoną“, – sako „Bitės profas“ Martynas Vrubliauskas.

Kolonėlė, kurią įkraus dušas

Bendrovė „Ampere“ technologijų parodoje „CES 2021“ pristatė Bluetooth kolonėlę „Shower Power“ (Dušo energija). Jos pavadinimas puikiai apibūdina šios kolonėlės energijos gavimo būdą.

„Kolonėlė jungiasi prie dušo galvutės ir jos viduje esanti elektros hidrogeneratorius gamina elektrą iš bėgančio vandens kol naudojatės dušu. Kolonėlei pilnai įsikrovus, ji atlaikys net 20 valandų muzikos grojimo, tad tiks ir mėgstantiems duše būti labai ilgai. „Shower Power“ taip pat pagaminta iš perdirbto plastiko surinkto iš vandenyno, ar gali būti kas nors žaliau?“, – klausia specialistas.

„Shower Power“ Bluetooth kolonėlė valdoma keliais ant jos įrengtais mygtukais arba vandeniui atspariu pulteliu. Jos finansavimui „Kickstarter“ platformoje jau surinkta apie 200 tūkst. eurų.

Pirmasis bendrovės dronas

Telefonų, kamerų, televizorių ir kitų technologijų įrenginių gamintoja „Sony“ nuo šiol asortimentą praplės ir dronais: Japonijos technologijų milžinė „CES“ parodoje pristatė pirmąjį savo droną „Airpeak“.

„Šis dronas yra mažiausias pasaulyje, galintis skraidinti „Alpha“ kameros sistemą. Galimybė skraidinti aukštos kokybės to paties gamintojo fotoaparatus šiems dronams suteiks išskirtinumą rinkoje ir mes pirštinę tokioms kompanijoms kaip „DJI Drone“, kurios dabar naudoja „Sony“ kameras ir yra vienos lyderiaujančių pasaulyje. „Airpeak“ gali susilaukti ne tik fotografų, bet ir filmų kūrėjų dėmesio“– svarsto M. Vrubliauskas.

Ypatinga apsauginė veido kaukė

„MaskFone“ yra pirmoji pasaulyje veido kaukė su įmontuotomis ausinėmis, kuri sujungia apsaugą, patogumą ir technologijas. Šią naujovę virtualioje technologijų parodoje „CES“ pristatė telekomunikacijų bendrovė „Binatone“

„Šis itin tinkamu metu sukurtas išradimas turi keičiamus filtrus, įmontuotą mikrofoną ir ausines, kurie leis į skambučius atsiliepti viešumoje nenusiėmus kaukės. „MaskFone“ kaukė yra skalbiama, atspari vandeniui ir prakaitui. Su ja kasdien keliaudami į darbą ar parduotuvę galėsite patogiai klausytis muzikos“ , – pasakoja ekspertas.

Kaukėje įmontuota baterija leis kalbėtis ar klausytis muzikos net iki 12 valandų.

Išmanus laikrodis, veiksiantis iki 45 dienų

Bendrovė „Amazfit“ technologijų parodoje „CES“ anonsavo biudžetinį išmanų laikrodį „GTR 2e“, kurie išsiskirs ypač ilgu baterijos gyvavimo laiku.

„Išmanusis laikrodis „GTR 2e“ turi daugiau nei 90 sporto režimų, išmanų be interneto veikiantį asistentą, taip pat vis labiau išmaniuosiuose laikrodžiuose populiarėjančią deguonies kiekio kraujyje matavimo funkciją. Laikrodis pasižymi minimalistiniu dizainu, plonu aliuminio korpusu ir yra atsparus vandeniui. „GTR 2e“ patrauklumą vartotojams itin padidins tai, kad jie vienu įkrovimu tarnaus iki 45 dienų“, – sako ;specialistas.

Išmanūs akiniai darbui

Panašu, kad greitu metu pagaliau atsiras patogūs ir futuristiniu dizainu neišsiskiriantys išmanūs akiniai dirbantiems. Tokius akinius – „ThinkReality A3“ – virtualioje parodoje „CES 2021“ parodė „Lenovo“.

„Išmanieji akiniai „ThinkReality A3“ aprūpinti „Qualcomm Snapdragon XR1“ procesoriumi ir gali tarnauti kaip 5 ekranai vienu metu. „ThinkReality A3“ taip pat turi 8 MP kamera, kurią galima išnaudoti kolegoms rodant, kaip atlikti tam tikrus darbus. „Lenovo“ skelbia, kad šiems akiniams jau yra sukurtų darbus palengvinančių papildytos realybės programėlių, o ateityje jų tik daugės“, – sako Karolis Špiliauskas.

Viena priežasčių, kodėl dauguma iki šiol kurtų panašių išmanių akinių taip ir nesulaukė vartotojų susidomėjimo buvo ta, kad jie atrodė nenatūraliai ir per daug futuristiškai, tad žmonės nenorėjo jų nešioti. Tuo tarpu „Lenovo“ teigia sukūrusi kompaktiškus ir lengvus akinius, kuriuos galima patogiai nešiot tiek biuruose, tiek ir laboratorijose ar gamyklose.

Bendrovė kol kas nenurodo, kiek tokie papildytos realybės akiniai kainuos, o prekybą jais pradėti planuoja šių metų viduryje.

Nuotoliniam darbui pritaikyti kompiuteriai

Kompiuterių gamintoja HP pirmadienį technologijų parodoje „CES 2021“ anonsavo nuotoliniam darbui pritaikytus nešiojamuosius ir planšetinius kompiuterius „Elite Dragonfly Max“ bei verslo klasės kompiuterį „HP Elite Folio“.

„Verslo klasės nešiojamas kompiuteris „Elite Folio“ išsiskirs tuo, kad jo ekranas turės tris padėtis: standartiniam darbui skirtą status kampo padėtį, vaizdo pokalbiams bei prezentacijos ekraną bus galima pritraukti arčiau savęs, o užrašams bei skaitymui bus skirta plokščia ekrano padėtis. Skirtingos ekrano pozicijos, integruotas rašiklis ir dirbtinės odos nugarėlė leidžia kompiuteriu naudotis patogiai visose situacijose“, – priduria M. Čiuplys.

„Elite Folio“ HP planuoja išleisti jau vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.