Per 400 Lietuvos mokslininkų kurs biotechnologijų produktus visam pasauliui

Viena didžiausių pasaulyje medicininės įrangos gamintojų JAV kompanija „Thermo Fisher Scientific“ trečiadienį Vilniuje oficialiai atidarė naują molekulinės biologijos tyrimą centrą, į kurį investavo 41 mln. litų.

Vilniuje trečiadienį atidarytas naujas „Thermo Fisher Scientific“ tyrimų centras.<br>D. Umbasas
Vilniuje trečiadienį atidarytas naujas „Thermo Fisher Scientific“ tyrimų centras.<br>D. Umbasas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2012-09-19 17:00, atnaujinta 2018-03-16 16:49

Naujasis 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto centras tieks molekulinės, baltymų ir ląstelių biologijos produktus, kurie, tikimasi, atvers naujas galimybes pasaulio rinkose.

Plėsis visoje Rytų Europoje

Moderniame mokslinių tyrimų centre, kurio plotas yra daugiau kaip 14 tūkst. kv. m., jau dirba per 400 tyrėjų ir laboratorijos darbuotojų. Bet patogi šalies geografinė padėtis, dėmesys inovacijoms ir aukštos kvalifikacijos specialistų gausa leidžia manyti, kad vietos plėstis dar tikrai yra.

„Mūsų tikslas yra toliau investuoti į plėtrą Vilniuje. Tikime, kad ši investicija yra didžiulė galimybė augti“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė „Thermo Fisher Scientific“ vyriausiasis viceprezidentas Alanas Malusas.

Anot jo, tikimasi, kad naujame centre 2013 metais dirbs 100 tyrėjų. Pasaulinė korporacija siekia, kad šis centras būtų atspirtis plėtrai Rytų Europos regione.

„Plėsdami mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir gamybos veiklą Vilniuje, didiname savo galimybes aptarnauti augantį biotechnologijų sektorių Rytų Europojem ypač klientus, naudojančius pažangias technologijas ligų diagnostikai ir gydymui“, – dar prieš atidarymą sakė korporacijos prezidentas Marc N. Casper.

Mažos šalies sėkmė

„Thermo Fisher Scientific“ skelbiasi esanti didžiausia pasaulio kompanija, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui. 2010-aisiais korporacija įsigijo 100 proc. „Fermento“ – lietuviškos biotechnologijų įmonės – akcijų. Šis privataus verslo sandoris – stambiausias per pastaruosius 20 metų.

„Lietuvos pasiekimai biotechnologijų srityje yra labai stiprūs ir matomi“, – atidaryme kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

Vilniaus padalinio vadovas Algimantas Markauskas portalui lrytas.lt sakė, kad „Thermo Fisher Scientific“ atėjimas į Lietuvą pirmiausia reiškia naujų darbo vietų kūrimą ir ūkio augimą. „Be viso to, norime visuomenei parodyti, kad didelis verslas gali sėkmingai veikti neeikvodamas daug gamtos ir energijos išteklių“, – sakė A. Markauskas.

Miesto pakraštyje atidarytu centru džiaugėsi ir Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. „Ir mažos šalies kompanija gali tapti pasaulio lydere. Buvome, esame ir, neabejoju, kad būsime biotechnologijų lyderiai“, – sakė ministras. Jis

Naujajame pastate jau veikia Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras, kuris kurs naujus produktus, o gyvybės mokslų tyrimų laboratorijose yra sukurtos sąlygos įdarbinti daugiau kaip 60 naujų tyrėjų. Šiuo metu visame bendro 15 tūkst. kvadratų ploto Vilniaus padalinyje dirba daugiau nei 400 tyrėjų ir laboratorijų darbuotojų.

Šiuolaikiškai įrengtame tyrimų centre apsilankęs sostinės meras Artūras Zuokas dėkojo „Fermento“ įkūrėjams, kurie įmonę išaugino iki pasaulinio lygio. „Sėti reikia ten, kur gera dirva, tuomet bus ir derliaus. Įeidamas į Kirtimuose įsikūrusį naują pastatą pasijaučiau kaip įeidamas į naujienų agentūros „Bloomberg“ būstinę Niujorke“, – atidaryme sakė meras.

„Thermo Fisher Scientific“ Lietuvoje gamina daugiau kaip 760 produktų gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai. Dauguma produktų yra sukurti bendrovės laboratorijose, nemaža jų dalis – unikalūs. Kompanijos padaliniuose visame pasaulyje dirba 39 tūkst. darbuotojų, metinės pajamos siekia 12 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.