Mėnulis – Žemės gabalas?

JAV Harvardo universiteto mokslininkai paskelbė naują teoriją – kad Mėnulis iš tiesų yra Žemės planetos giminaitis. Kitaip tariant, žmonių planetos palydovas kažkada buvo Žemės dalis, bet į planetą kadaise atsitrenkus kitam dangaus kūnui, atskilo.

Mokslininkų teigimu, Mėnulis kadaise atskilo nuo Žemės.<br>AP
Mokslininkų teigimu, Mėnulis kadaise atskilo nuo Žemės.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2012, 11:46 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:55 AM

Kaip žurnale „Science“ skelbia Sarah Stewart ir Matija Čuk, jų teorija paaiškintų, kodėl Žemė ir Mėnulis yra tokios panašios kompozicijos ir cheminės sudėties.

Anot mokslininkų, tuo metu, kai nuo Žemės atskilo nuolauža – Mėnulis, mūsų planeta sukosi kur kas greičiau nei dabar. Esą diena tęsėsi vos 2-3 valandas.

O Žemei taip greitai sukantis, kokio nors objekto rėžimasis į planetą galėjo gana lengvai atskelti pakankamai jos masės, kad susiformuotų Mėnulis.

Pagal naująją teoriją, iki dabartinio sukimosi greičio Žemė sulėtėjo dėl planetos orbitos aplink Saulę ir Mėnulio orbitos aplink Žemę gravitacinės sąveikos.

Harvardo mokslininkės pažymi, kad jų teorija skiriasi nuo populiariausios Mėnulio atsiradimo versijos, pagal kurią Mėnulis atskilo nuo objekto, kuris trenkėsi į Žemę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.