Netolimoje ateityje – galvos persodinimo operacijos

Neurochirurgas Sergio Canavero sako, kad greitai bus galima iš tikro persodinti žmonių galvas. Iki šiol tai buvo tik fantazijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2013, 4:28 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:12 AM

Procedūra jau yra išbandyta su beždžionėmis, bet dėl sparčiai besivystančių technologijų bus įmanoma nupjautas žmogaus stuburo smegenis vėl sujungti, rašo „Daily Mail“.

Chirurgas mano, kad procedūrai prireiktų 100 chirurgų, 36 valandų ir per 34 mln. litų.

Amerikietis neurochirurgas Robertas White'as 1970 m. sėkmingai persodino vienos beždžionės galvą ant kitos kūno. Panaši operacija buvo įvykdyta ir 2001 m.

Beždžionė galėjo užuosti kvapus, atsimerkti ir ragauti maisto, bet R. White'as nesugebėjo iš naujo sujungti jos stuburo smegenų, todėl ji liko paralyžiuota ir nugaišo po kelių valandų.

Iš naujo sujungti nugaros smegenis gali būti įmanoma dėl nervų ir ląstelių tyrinėjimo pažangos. S. Canavero mano, kad nebeliko kliūčių galvos persodinimo operacijai.

S. Canavero viename straipsnyje rašė: „Didžiausia kliūtis galvos persodinimui – donoro ir paciento nugaros smegenų sujungimas. Visa laimė, dabartinės technologijos gali leisti tai daryti.“

Pasak jo, procedūra būtų panaši į naudotą ankstesniuose eksperimentuose.

Abiems žmonėms būtų panaudota narkozė.

Transplantuojama galva būtų atvėsinta iki temperatūros tarp 12 ir 15 laipsnių Celsijaus.

Chirurgai turėtų valandą vienai galvai pašalinti ir transplantuoti ant kito kūno. Operacija negalėtų užtrukti ilgiau, nes valanda yra ilgiausias laiko tarpas, kurį žmogaus smegenys gali išgyventi be nuolatinės kraujo ir deguonies apykaitos.

S. Canavero teigimu, pirmiausia reikėtų aštriu skalpeliu nupjauti nugaros smegenis, o tada mechaniškai pritvirtinti galvos nugaros smegenis prie kito kūno.

Prijungiant galvą, donoro kūnas turi būti atvėsintas, o kraujui neleidžiama cirkuliuoti. Širdis normaliai varinėti kraują gali tik tada, kai galva prijungta.

Skirtingų žmonių kūnų nugaros smegenų sujungimas dar nebuvo išbandytas, bet ši operacija pavyko su žiurkėmis.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.