Vilniaus katedros aikštėje - kosmoso technologijos

Vilniaus katedros aikštėje antradienį atidarytoje kosmoso technologijų parodoje „European Space expo“ populiariai pristatoma, kaip kosmoso technologijos naudojamos mūsų kasdienybėje, pasakojama apie ambicingus Europos planus ir pasiekimus kosmoso srityje. Ekspozicijoje demonstruojami ir Lietuvos pasiekimai kuriant kosmoso technologijas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2013, 2:29 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:06 AM

„Technologijos, išrastos kosmosui tyrinėti, dabar padeda žmonėms kasdienėje veikloje. Dėl kosminių technologijų galime naudotis mobiliaisiais telefonais, banko kortelėmis, navigacijos sistemomis, palydovine televizija. Tai tik keli pavyzdžiai, kaip kosmoso technologijos pagerino žmonių gyvenimą“, - pabrėžė ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Pasak ūkio viceministro, Lietuva taip pat turi didžiulį inovacinį potencialą, kurį gali išnaudoti kosmoso technologijų kūrybai, ir gali būti didelės pridėtinės vertės kosminių technologijų ir paslaugų kūrėja, o ne tik jų vartotoja.

Paroda „European Space expo“ įsikūrusi 300 kvadratinių metrų kilnojamame kupole. 13 interaktyvių ekspozicijos stendų demonstruojama, kaip kosmoso technologijos pritaikomos įvairiose srityse: žemės ūkio, aviacijos, kelių tiesimo, žemėlapių rengimo, energetikos, žuvininkystės, stichinių ar kitokių nelaimių valdymo, klimato kaitos valdymo ir pan. Kiekvieną vakarą parodoje vyks teminiai renginiai pagal atskirą programą.

Daug dėmesio dėmesys parodoje skiriama Europos kosmoso programoms ir Europos kosmoso politikai. Kaip sakė Europos Komisijos Įmonių ir pramonės generalinio direktorato atstovas Simonas Hollandas, parodoje demonstruojama satelitinė navigacinė platforma „Galileo“ bus ne tik tikslesnė ir patikimesnė už bet kurias šiuo metu pasaulyje egzistuojančias navigacines sistemas, bet ir suteiks išskirtinį pranašumą Europos verslininkams kurti naujos kartos paslaugas.

Parodoje demonstruojamos ir kitos ES iniciatyvos. „Copernicus“ (Globalios aplinkos ir saugumo stebėsenos sistemos) programa padės Europai kovoti su gamtos stichijomis. Naudojant palydovus ir antžeminius jutiklius stebima aplinka ir gamtos reiškiniai, be to, galima greičiau reaguoti į gaivalinių nelaimių pavojų, išvengti žmonių aukų ir materialinės žalos.

EGNOS - palydovinė signalų tikslinimo sistema, kuria didinamas palydovinės navigacijos signalų patikimumas Europoje. Sistema bus naudinga oreivystės, laivybos, žemės ūkio, kelių susisiekimo srityse.

Parodoje pristatomi pirmieji lietuviški mažieji palydovai, kuriuos dar šiemet planuojama paleisti į kosmosą: „LitSat-1“ ir „LituanicaSat-1“. Kiekvieną dieną parodos paviljone vakarais bus galima pasiklausyti specialistų pristatymų įvairiomis su kosmosu susijusiomis temomis, pavyzdžiui: palydovų panaudojimas orų ir klimato stebėsenai, inovacijos ir kosmosas, pirmojo lietuviško palydovo misija, lietuvių indelis kosminių technologijų plėtrai ir kt. Po pristatymų specialistai atsakys į lankytojų klausimus.

Paroda veiks iki rugsėjo 22 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.