Už Saulės sistemos aptikta 715 naujų planetų

JAV kosmoso agentūros NASA teleskopo „Kepler“ surinkti duomenys rodo, kad už Saulės sistemos ribų aptikta 715 naujų planetų, skelbia BBC.

„Kepler“ aptiko tūkstančius galimų ar kandidačių planetų Lyros ir Gulbės žvaigždynuose.<br>NASA iliustr.
„Kepler“ aptiko tūkstančius galimų ar kandidačių planetų Lyros ir Gulbės žvaigždynuose.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-02-27 12:22, atnaujinta 2018-02-15 21:30

Per beveik du dešimtmečius nuo tada, kai buvo atrasta pirma vadinamoji egzoplaneta, mokslininkai paskelbė aptikę tik daugiau nei tūkstantį naujų pasaulių.

Dauguma „Kepler“ aptiktų planetų (95 proc.) yra mažesnės už Saulės sistemos Neptūną, kurio skersmuo yra per 24 tūkst. kilometrų (Žemės skersmuo – 6,37 tūkst. km). Keturios naujosios planetos skrieja gyvybei tinkamoje zonoje, t.y. tokiu atstumu nuo žvaigždės, kad jose galėtų būti skysto vandens ir egzistuotų gyvybei tinkamos sąlygos. Tiksliai nežinoma, ar tai minėtoms planetoms būdinga, nes „Kepler“ tiriami objektai yra už šimtų šviesmečių, todėl neįmanoma atlikti išsamių tyrimų.

„Kepler“ teleskopas į kosmosą buvo paleistas 2009 metais, pradėjus 600 mln. JAV dolerių vertės misiją, kurios tikslas – mūsų Paukščių Tako galaktikoje tyrinėti Žemės dydžio planetas, kuriose tikėtina gyvybė.

„Kepler“ aptiko tūkstančius galimų ar kandidačių planetų Lyros ir Gulbės žvaigždynuose.

„Kepler“ teleskopas fiksuoja šviesos srauto sumažėjimą, kuris atsiranda, kai planeta praskrieja priešais savo žvaigždę. Tai vadinama tranzitu. Vis dėlto tai išmatuoti nėra visai paprasta. Šviesos srautas gali sumažėti ne tik dėl planetos tranzito, bet ir prieš žvaigždę atsidūrus kitam dangaus kūnui.

Prieš naują atradimą trečiadienį kosmoso teleskopas buvo patvirtinęs 246 egzoplanetų egzistavimą. Dabar jų yra 961.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.