Saulėje įvyko galingiausios X klasės žybsnis

Nors Saulę stebintys mokslininkai prognozavo ramų periodą, naktį į penktadienį mūsų žvaigždė pateikė staigmeną: joje įvyko X1,3 klasės žybsnis.

Kadangi žybsnis nebuvo nukreiptas į Žemę, išsviestas elektringųjų dalelių srautas grėsmės mūsų planetai nekelia ir turės minimalią įtaką planetos geomagnetiniam laukui.<br>NASA/SDO nuotr.
Kadangi žybsnis nebuvo nukreiptas į Žemę, išsviestas elektringųjų dalelių srautas grėsmės mūsų planetai nekelia ir turės minimalią įtaką planetos geomagnetiniam laukui.<br>NASA/SDO nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-25 10:48, atnaujinta 2018-02-14 12:05

Jis užfiksuotas penktadienį 32 min. po vidurnakčio Grinvičo (3.32 val. Lietuvos) laiku. Dėl žybsnio Saulės apšviestoje planetos pusėje trumpam sutriko radijo ryšio sistemos, tačiau rimtesnių incidentų neužfiksuota.

Žybsnis įvyko regione nr. 2035, kuris šiuo metu yra tolimojoje vakarinėje žvaigždės dalyje. Kadangi jis nebuvo nukreiptas į Žemę, išsviestas elektringųjų dalelių srautas grėsmės mūsų planetai nekelia ir turės minimalią įtaką planetos geomagnetiniam laukui.

Saulės žybsniai, priklausomai nuo rentgeno spinduliuotės galingumo, skirstomi į penkias klases: A, B, C, M ir X.

A0,0 atitinka 10 nanovatų kvadratiniame metre spinduliavimo galingumą. B raidės žybsniai yra 10 kartų galingesni už A, C – 10 kartų galingesni už B ir t.t.

Vasario mėnesį Saulėje įvyko galingiausias žybsnis per pastaruosius dvejus metus, o jo galingumas įvertintas X 4,9 klase.

Penktadienio žybsnį užfiksavo NASA „Solar Dynamics Observatory“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.