Ateities skrydžiai į kosmosą – patogūs ir jaukūs

Atitarnavus amerikiečių pilotuojamiems erdvėlaiviams „Space Shuttle“, skrisdami į kosmosą JAV astronautai naudojasi Rusijos paslaugomis. Rusai iš to šaiposi, bet amerikiečiai ruošia staigmeną, rašo „Lietuvos rytas“.

Pirmieji astronautai ilgą laiką turėjo skraidyti būdami ankštose kapsulėse.
Pirmieji astronautai ilgą laiką turėjo skraidyti būdami ankštose kapsulėse.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2014, 9:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:54 AM

NASA intensyviai ieško pakaitalo ir finansuoja nuosavų naujos rūšies erdvėlaivių, tinkamų gabenti į kosmosą žmones, kūrimą. Ir ne bet kokių, o su amerikietišku užmoju.

Iki šiol erdvėlaiviai pasižymėjo ankštumu, buvo prigrūsti įvairiausios įrangos ir detalių, o reikalavimai naujiems erdvėlaiviams kiek kitokie.

Be įprastinių būtiniausių prietaisų, norima astronautų kelionę padaryti patogesnę. Norima, kad keliaujantys į kosmosą žmonės įgyvendintų seniai astronautų puoselėtą svajonę.

Pavyzdžiui, 7-ajame dešimtmetyje, kosminių varžybų įkarštyje, JAV astronautai turėjo ropštis į ankštus erdvėlaivius, o laisvu metu kone kiekvienas turėjo po erdvų kadilaką.

Dabar viskas atvirkščiai – automobiliai gali būti ir kuklūs, bet kosmose siekiama komforto.

Įkvėpė fantastikos filmai

Aviacijos gigantė „Boeing“ pristatė savo sukurtą kapsulę, kuri jau 2017 m. pradės gabenti astronautus į kosmosą. Naujos kartos kosminių skrydžių kapsulė pavadinta „Crew Space Transportation“ (CST-100).

CST-100 galės skraidinti iki 7 žmonių komandą. Ji galės būti naudojama ne tiktai astronautų, skrendančių į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), bet ir komerciniams skrydžiams į kosmosą.

Kaip lėktuvo salone

„Boeing“ pristatė visuomenei savo sukurtos kapsulės interjerą, kuris labiau primena privataus lėktuvo arba erdvėlaivio iš fantastikos filmų, o ne mums įprastą kosminio aparato vaizdą. Išties „Boeing“ įkvėpimo sėmėsi ir iš Holivudo fantastikos filmų.

Kapsulė sukurta taip, kad ja skrendantys žmonės jaustųsi patogiai – panaudoti elementai iš geriausių ir inovatyviausių „Boeing“ lėktuvų interjerų. Apgalvotas net toks dalykas kaip interjero spalva.

„Atpažįstama melsva dieninio dangaus spalva padės keleiviams išlaikyti ryšį su Žeme“, – aiškina „Boeing“ atstovė Rachelle Ornan.

Kapsulė atrodo labai švari ir tvarkinga, lyg prabangus lėktuvo salonas – tai nepanašu į lig šiol mums įprastą erdvėlaivių interjero, kuriame priraizgyta laidų ir gausu mygtukų, vaizdą.

Taip pat stebina, kad kapsulėje gana daug langų, kurių paprastai nemėgsta skraidančius aparatus kuriantys inžinieriai, tačiau jie patinka astronautams. Salone, stengiantis išlaikyti kuo mažesnį kapsulės svorį, įrengti lengvi plastikiniai krėslai.

Komercinių bendrovių varžybos

Šiuo metu NASA finansuojamoje programoje, kuria siekiama sukurti erdvėlaivius pilotuojamiems skrydžiams į kosmosą, dalyvauja trys komercinės kompanijos.

Pirmoji – tai „SpaceX“ kompanija, prieš dešimtmetį atsiradusi tarsi iš niekur. Tačiau šiandien jos sukurtas nepilotuojamas erdvėlaivis „Dragon“ jau tris kartus sėkmingai nugabeno krovinius į Tarptautinę kosminę stotį „Falcon 9“ serijos raketomis.

Kompanija šiuo metu kuria „Dragon“ kapsulės versiją, skirtą gabenti žmones. Ji, kaip ir konkurentų „Boeing“ kapsulė, galės skraidinti iki 7 astronautų.

Pasak gandų, savąją kapsulę „SpaceX“ taip pat gali pristatyti dar šį mėnesį, o pirmąjį pilotuojamą skrydį surengti netgi kitais metais.

Antroji kompanija – jau minėta „Boeing“, turinti nemažą kosminių tyrimų patirtį ir kurianti 7 vietų kapsulę CST-100. Trečioji projekto dalyvė – korporacija „Sierra Nevada“, kurianti erdvėlaivį, kurį kai kas laiko tiesioginiu „Space Shuttle“ įpėdiniu.

Jų sukurtas mini erdvėlaivis pavadintas „Dream Chaser“. Į pirmąją kosminę misiją jį su raketa „Atlas V“ tikimasi paleisti 2017 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.