Trys astronautai kapsule „Sojuz“ saugiai sugrįžo į Žemę

Kosminė kapsulė „ Sojuz“ su trimis astronautais, tarp jų rusu ir amerikiečiu, saugiai sugrįžo į Žemę – tai buvo pirmasis toks nusileidimas po to, kai dėl Ukrainos krizės smarkiai pašlijo Rusijos ir Vakarų santykiai.

Į Žemę sugrįžo japonas Koichi Wakata, amerikietis Rickas Mastracchio bei rusų kosmonautas Michailas Tiurinas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Į Žemę sugrįžo japonas Koichi Wakata, amerikietis Rickas Mastracchio bei rusų kosmonautas Michailas Tiurinas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 14, 2014, 10:16 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:39 PM

Į Žemę sugrįžo japonas Koichi Wakata, tapęs pirmuoju Japonijos astronautu, vadovavusiu Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulai, taip pat amerikietis astronautas Rickas Mastracchio bei rusų kosmonautas Michailas Tiurinas.

Trijų astronautų įgula, TKS praleidusi daugiau nei pusmetį, nusileido 1 val. 59 Grinvičo (4 val. 59 min. Lietuvos) laiku Kazachstano stepėse.

Tai buvo pirmasis nusileidimas nuo tada, kai tarp Rusijos ir Vakarų kilo rimčiausia priešprieša nuo Šaltojo karo laikų, kurią išprovokavo kovo viduryje Maskvos įvykdytas Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksavimas ir jos veiksmai eskaluojant krizę toje šalyje.

NASA balandį paskelbė sustabdanti bendradarbiavimą su Rusija dėl Maskvos politikos Ukrainos atžvilgiu, tačiau nurodė, kad tai neturės įtakos orbitinės stoties darbui.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, žengdamas atsakomąjį žingsnį, antradienį nurodė, kad Maskva neplanuoja pratęsti TKS darbo po 2020 metų, nors NASA sausį sakė, kad prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija pratęsė orbitinės stoties darbo laiką iki 2024 metų.

TKS buvo paleista 1998 metais ir tapo tarptautinio bendradarbiavimo, ypač tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų, simboliu.

Savo misiją baigusi stotis bus išvesta iš orbitos ir nuskandinta vandenyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.