Ukrainos astronomai išsityčiojo iš Vladimiro Putino

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mūsų planetoje gali jaustis galingu lyderiu, tačiau kosmoso masteliais jis – tik trupinėlis. Ir dar užsitarnavęs nekokią reputaciją: ukrainiečiai astronomai, kartu su šios šalies aktyvistais, vieną žvaigždę pavadino „Putin-Huilo!“.

Žvaigždė „Putin-Huilo!“ yra tarp Gulbės ir Lyros žvaigždynų.<br>Wpawlowsky.com iliustr.
Žvaigždė „Putin-Huilo!“ yra tarp Gulbės ir Lyros žvaigždynų.<br>Wpawlowsky.com iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-09 11:09, atnaujinta 2018-02-12 03:13

„Huilo“ (kartais dar rašoma „khuilo“ ar „chuilo“) yra ukrainietiškas terminas, reiškiantis žodžių „subingalvis“, „šiknius“ ir „bib**“ kombinaciją. Tačiau kilus Rusijos ir Ukrainos konfliktui žodis, kurį sakydami ukrainiečiai dažniausiai omenyje turėjo vyrišką lytinį organą, prilipo prie V.Putino.

Naujas vardas žvaigždei KIC 9696936 suteiktas pasinaudojant „Pale Blue Dot“ projektu, kuris leidžia kiekvienam pervadinti žvaigždę sumokėjus 10 dolerių auką. Šios lėšos skiriamos tyrimams, kuriais siekiama rasti į Žemę panašių planetų.

Ši žvaigždė yra tarp Gulbės ir Lyros žvaigždynų. Plika akimi ji neįžiūrima, bet užmiestyje ją galima pamatyti naudojant galingus žiūronus ar teleskopą.

„Pale Blue Dot“ organizacijos įkūrėjas Travis Metcalfe patvirtino, kad žvaigždės pavadinimas toks ir liks – panaikinti jo neketinama. „Žodžio laisvė jau įrašyta ir žvaigždėse, – sakė T.Metcalfe. – Mes neplanuojame cenzūruoti jokių žvaigždžių pavadinimų. Mes esame dėkingi už paramą mokslui.“

„Putin chuilo!“ yra per Krymo krizę ukrainiečių sukurta daina. Ji buvo perdaryta iš vienos futbolo sirgalių skanduotės. Šis posakis dažnai naudojamas interneto memuose, taip pat jis tapo slengo dalimi.

Birželį žodis „khuilo“ buvo įtrauktas į internetinį slengo žodyną „Urban Dictionary“, kuriame pateikiamas toks jo paaiškinimas: „Khuilo yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.