Higgso bozonas gali sunaikinti Visatą, bet taip nenutiks

Ar Higgso bozonas gali sunaikinti Visatą? Fizikas Stephenas Hawkingas teigia, kad tai yra įmanoma, bet skuba nuraminti: Šveicarijoje įrengtas Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC), kuriuo buvo atrasta ši hipotetinė dalelė, grėsmės nekelia.

Anot S.Hawkingo, sukurti tokio galingumo Higgso bozonui, kuris galėtų sunaikinti Visatą, reikėtų dalelių greitintuvo, kuris būtų didesnis už visą misų planetą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Anot S.Hawkingo, sukurti tokio galingumo Higgso bozonui, kuris galėtų sunaikinti Visatą, reikėtų dalelių greitintuvo, kuris būtų didesnis už visą misų planetą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 1:42 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:04 PM

Tokie S.Hawkingo svarstymai išsakomi naujos mokslinės knygos „Starmus“ įžangoje, praneša Huffingtonpost.com.

„Higgso potencialas turi nerimą keliančią savybę, kad jis gali tapti megastabilus, pasiekęs energiją, viršijančią 100 mlrd. gigaelektronvoltų (GeV). Tai galėtų reikšti, kad Visatoje įvyktų katastrofiškas vakuuminis smukimas, o vakuumo burbulas plėstųsi šviesos greičiu. Tai galėtų įvykti bet kuriuo metu ir mes negalėtume to prognozuoti“, – teigia fizikas.

Kitaip sakant, jei būtų sukurta itin didelės energijos Higgso bozono dalelė, ji galėtų „suryti“ visą Visatą.

Kad ir kaip bauginančiai tai skamba, anot S.Hawkingo, kol kas galime būti ramūs. Anot jo, sukurti tokiai dalelei reiktų gerokai didesnio dalelių greitintuvo už LHC. Tiksliau, šis greitintuvas turėtų būti didesnis už visą Žemę.

Higgso bozonas yra hipotetinė elementarioji dalelė, numatyta standartinio modelio dalelių fizikoje. Ji paaiškina, kodėl visa, kas yra Visatoje, turi masę. Pirmieji Higgso bozono egzistavimo įrodymai buvo aptikti 2012-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.