Marse rado prieš 11 metų dingusį robotą, bet yra ir bloga žinia

Remiantis MRO nuotraukomis, mokslininkai mano, kad „Beagle 2“ robotui pavyko išskleisti tik du ar tris saulės elementus.<br>NASA nuotr.
Remiantis MRO nuotraukomis, mokslininkai mano, kad „Beagle 2“ robotui pavyko išskleisti tik du ar tris saulės elementus.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2015, 12:48 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:48 PM

Aplink Marsą skriejantis NASA zondas aptiko marsaeigį „Beagle 2“, kuris dingo 2003 metų pabaigoje po nesėkmingo nusileidimo. Deja, atgaivinti jį nėra galimybių.

Zondas buvo pastebėtas „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) aukštos raiškos nuotraukose.

„Beagle 2“ turėjo nusileisti ant Marso paviršiaus 2003 metų gruodį, tačiau jam atsiskyrus nuo erdvėlaivio radijo ryšys nutrūko.

Buvo manoma, kad marsaeigis sudužo po nesėkmingo nusileidimo ant planetos paviršiaus. Tačiau naujos nuotraukos leidžia geriau suprasti, kas nutiko iš tiesų.

„Beagle 2“ turėjo išsiskleidžiančius saulės elementus kurie, remiantis nuotraukomis, pilnai neišsiskleidė.

„Jiems pilnai neišsiskleidus niekaip negalėjome su robotu užmegzti ryšio, kadangi radijo antena buvo po saulės elementais“, – aiškino „Beagle 2“ misijos atstovas Markas Simsas iš Lesterio universiteto.

„Apie tikrąsias priežastis galime tik spėlioti, tačiau gali būti, kad mums tiesiog nepasisekė – stiprus smūgis veikiausiai pažeidė korpusą ir saulės elementai negalėjo pilnai išsiskleisti; arba pažeistos oro pagalvės pilnai neišsiskleidė nusileidimo metu ir sutrukdė išsiskleidimui“, – pridūrė jis.

Remiantis MRO duomenimis, marsaeigis nusileido vos už 5 km nuo numatytos nusileidimo vietos.

„Beagle 2“ buvo bendras Europos kosmoso agentūros ir Didžiosios Britanijos kosmoso agentūros projektas. Anksčiau buvo manoma, kad dėl pernelyg plonos Marso atmosferos roboto nusileidimas nepavyko taip, kaip buvo planuota, ir jis sudužo.

Robotą į kaimyninę planetą nuskraidinęs „Mars Express“ orbitinis zondas veikia iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę