Astronautų darbą atvirame kosmose atidėjo dėl skafandrų defekto

Planuoti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulos narių darbai atvirame kosmose bus atidėti iki šeštadienio, kad JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) specialistai galėtų ištirti numanomą skafandrų defektą.

Inžinieriai susirūpinę dėl atsikartojančių problemų skafandro įrangoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Inžinieriai susirūpinę dėl atsikartojančių problemų skafandro įrangoje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 20, 2015, 9:32 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:19 PM

„Kosminės stoties vadovai ketvirtadienį nusprendė viena diena pavėlinti NASA 42-osios ekspedicijos vado Barry „Butcho“ Wilmore'o ir borto inžinieriaus Terry Virtso pirmuosius du išėjimus į atvirą kosmosą dėl skafandrų, kuriuos jie dėvės, papildomos analizės“, – sakoma NASA pranešime.

Vėlesni darbai atvirame kosmose vyks vasario 25-ąją ir kovo 1-ąją.

Visi išėjimai į TKS išorę prasidės 12 val. 10 min. Grinvičo (14 val. 10 min. Lietuvos) laiku, o tos misijos turėtų trukti po maždaug šešias valandas.

Įgulos nariai siekia parengti orbitinę stotį jau 2017 metais priimti pirmąsias JAV komercines pilotuojamas kosmines kapsules. Amerikos pilotuojamųjų kosminių skrydžių programa bus atnaujinta pirmąkart nuo 2011 metų, kai buvo nurašyti paskutiniai „Space Shuttle" tipo erdvėlaiviai. Nuo to laiko amerikiečiai astronautai į TKS buvo skraidinami Rusijos erdvėlaiviais.

Anksčiau šią savaitę NASA nurodė, kad inžinieriai susirūpinę dėl atsikartojančių problemų skafandro įrangos elemente – ventiliatoriaus, vandens siurblio ir drėgmės separatoriaus agregate, kuris yra skafandro temperatūros palaikymo sistemos dalis.

„Tai yra ta pati rūpesčių kelianti vieta, dėl kurios 2013 metais iškilo problemų dėl vandens šalme“, – per spaudos konferenciją sakė TKS operacijų ir integracijos vadovas Kennethas Toddas.

Per incidentą 2013 metais TKS išorėje dirbusio italų astronauto Lucos Parmitano skafandro šalme susikaupė daug vandens, dėl kurio jis vos neužduso. Astronautas buvo skubiai grąžintas į stotį ir netrukus atsigavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.