Gegužės dangų valdys trys planetos

Naktiniame gegužės danguje vakarais išsiskirs Vakarinė ir Jupiteris. Prie šių ryškiųjų planetų prisijungs ir žieduotasis Saturnas, palankiausias laikas jį stebėti bus planetai atsidūrus opozicijoje.

Maždaug gegužės 9 d. prasidėjo baltosios naktys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maždaug gegužės 9 d. prasidėjo baltosios naktys.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Vaiškūnas („Lietuvos rytas“)

May 13, 2015, 10:19 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:55 AM

Temstant vakarų padangėje pirmoji ryškiai sužibs Venera-Vakarinė. Po jos pietvakariuose įsižiebs Jupiteris.

Tarp šių ryškiausių gegužės dangaus šviesulių netruks išryškėti ir dvi šviesiausios zodiakinio Dvynių žvaigždyno žvaigždės Poluksas ir Kastoras, o į dešinę nuo Veneros ir Vežėjo – žvaigždynas su ryškiąja Kapela.

Šiek tiek kairiau ir aukščiau Jupiterio spindės Liūto žvaigždynas. Į kairę nuo pastarojo žėruos Berenikės garbanos, Jaučiaganis, Šiaurės Vainikas ir Heraklis, o žemiau po jais – Mergelės ir Svarstyklių žvaigždynai.

Virš šiaurės rytų horizonto kops Lyros žvaigždynas su ryškiąja Vega, o žemiau ir kairiau jos tekės Gulbės žvaigždynas. Neaukštai virš šiaurinio horizonto švytės W raidės pavidalo Kasiopėjos žvaigždynas.

Venera spindės vakarais

Abipus ryškiosios Veneros-Vakarinės bus nesunku surasti Šunelio ir Vežėjo žvaigždynus. Šunelis su ryškiąja Prociono žvaigžde žibės kairiau ir žemiau, o Vežėjas su ryškiąja Kapela – aukščiau ir dešiniau Veneros.

Neįprastoje padėtyje, aukštai virš galvos riedės Grįžulo Ratai.

Ryškioji Venera-Vakarinė visą mėnesį tolydžio šviesėdama skaisčiai spindės vakarais aukštokai virš vakarų horizonto. Gegužės 21 d. prie jos priartės jaunas Mėnulis.

Mėnesio pabaigoje Vakarinė prisiartins prie dviejų šviesiausių Dvynių žvaigždyno žvaigždžių – Kastoro ir Polukso. Tuomet ji nusileis net trimis valandomis vėliau už Saulę.

Jupiteris bus antroji ryški planeta gegužės naktiniame danguje. Jis spindės aukštai virš pietvakarių horizonto pakilusiame Vėžio žvaigždyne.

Įvyks Saturno opozicija

Saturnas bus matomas visą naktį neaukštai virš pietų horizonto pakylančiame Svarstyklių žvaigždyne.

Gegužės 23 d. žieduotoji planeta atsidurs opozicijoje, tai yra priešingoje dangaus pusėje nuo Saulės. Tai bus palankiausias laikas stebėti Saturną. Tą vakarą Saturnas patekės iš karto po saulėlydžio ir žibės danguje iki pat ryto.

Opozicijoje planetos diskas atrodys didžiausias. Pro teleskopą jame nesunkiai bus galima įžvelgti planetos diską juosiančią žiedų sistemą, kuri bus palinkusi į mus 24 laipsnių kampu.

Prasideda baltosios naktys

Merkurijus, gegužės pradžioje pasirodęs žemai prie šiaurės vakarų horizonto, gegužės viduryje jau skendės vakaro žarose, o antroje mėnesio pusėje taps visiškai nematomas.

Marso paskutinį pavasario mėnesį nematysime.

Maždaug gegužės 9 d. prasidėjo baltosios naktys. Vis labiau savo naktinį kelią trumpinanti Saulė nespės nusileisti giliau po horizontu, todėl naktys šviesės, o dangaus šviesulių stebėjimo sąlygos prastės iki birželio 21 d. būsiančios vasaros saulėgrįžos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?