Erdvėlaivis gabens žinutę ateiviams

Erdvėlaivis „New Horizons“ jau po kelių mėnesių priartės prie Plutono – tai bus pirmas kartas, kai nykštukinę planetą tirs žmogaus sukurtas aparatas. Vėliau šiam erdvėlaiviui tikimasi pavesti dar vieną užduotį: gabenti žinutę apie Žemę ir žmoniją kitoms civilizacijoms.

Jei projektą palaimins NASA, tyrėjai planuoja sukurti ir į „New Horizons“ nusiųsti skaitmeninį failą, kuris užims 150 megabaitų.<br>NASA iliustr.
Jei projektą palaimins NASA, tyrėjai planuoja sukurti ir į „New Horizons“ nusiųsti skaitmeninį failą, kuris užims 150 megabaitų.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 2:44 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 6:24 PM

Jei projektas „One Earth Message“ sulauks visuomenės palaikymo, žinutę skaitmeniniu formatu numatoma išsiųsti 2016-ųjų liepą.

Projekto idėjos autorius – Jonas Lombergas, žmogus, pasirūpinęs žinią apie mūsų pasaulį išgabenusiomis auksinėmis plokštelėmis „Voyager“ erdvėlaiviuose-dvyniuose.

Naujojo projekto idėja panaši, o siūlyti nuotraukas, garsus ir kitokias idėjas šiai žiniai kviečiami visi pasaulio gyventojai.

„Tai yra galimybė pabandyti pagalvoti apie save iš tolimesnės perspektyvos. Mes niekada nežinosime, ar kitų pasaulių gyventojai, kuriems tai darome, ją gaus. Tačiau mes žinome, kad žmonės Žemėje, kurie prisidės, – tai gali pakeisti jų gyvenimus“, – sakė J.Lombergas portalui Space.com.

Jei projektą palaimins NASA, tyrėjai planuoja sukurti skaitmeninį failą, kuris užims 150 megabaitų – panašus kiekis informacijos buvo išsiųsta ir „Voyager“ įrašuose.

Į dokumentą numatoma įtraukti mūsų planetos žemėlapį, o kiekvieną nuotrauką ar garsą priskirti konkrečiai vietovei.

J.Lombergas su kolegomis tikisi surinkti bent 500 tūkst. dolerių – tiek lėšų reikia projektui finansuoti. Likus 49 dienoms iki lėšų rinkimo pabaigos, projektui buvo paaukota per 14 tūkst. dolerių.

Tačiau dar svarbiau, kad kosminis aparatas saugiai praskrietų pro Plutoną. Anksčiau šį mėnesį buvo skelbta, kad Plutonas gali turėti daugiau nedidelių palydovų ar net žiedų sistemą, kuri iki šiol nebuvo pastebėta, o tai keltų rimtą pavojų „New Horizons“ erdvėlaiviui. Taigi artėjant liepos 14-ajai, kuomet kosminis laivas bus arčiausiai Plutono, misijos mokslininkai laikys špygas – apie 50 tūkst. km per valandą skriejančiam objektui pakenkti gali net grūdo dydžio akmenėlis.

Toks scenarijus būtų tikra katastrofa, mat jokios kitos misijos Saulės sistemos pakraštyje įsikūrusios nykštukinės planetos link nėra planuojamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.