Žvaigždes užklupo intymią minutę: tyko neregėto orgazmo

Įsižiūrėkite į šias dvi pernelyg arti viena kitos atsidūrusias žvaigždes, kurių tandemas buvo neseniai atrastas. Jos liečiasi savo paviršiais, o bendra jų masė Saulės masę viršytų 57 kartus. Astronomai sako, kad tai – unikalus dvinarės žvaigždžių sistemos atvejis, kurį jau netrukus ištiks dramatiška kulminacija. Ar beprecedentis žvaigždžių mirties bučinys baigsis supernovos sprogimu ir dvinarės juodosios skylės gimimu?

Dvinarė žvaigždė VFTS 352 yra už 160 tūkst. šviesmečių, Tarantulo ūke.<br>ESO iliustr.
Dvinarė žvaigždė VFTS 352 yra už 160 tūkst. šviesmečių, Tarantulo ūke.<br>ESO iliustr.
Dvinarė žvaigždė VFTS 352 yra už 160 tūkst. šviesmečių, Tarantulo ūke.<br>ESO nuotr.
Dvinarė žvaigždė VFTS 352 yra už 160 tūkst. šviesmečių, Tarantulo ūke.<br>ESO nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technologijos.lt

Oct 25, 2015, 4:39 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 10:55 PM

Tai – dvinarė žvaigždė VFTS 352. Ji yra už 160 tūkst. šviesmečių, Tarantulo ūke. Šis išskirtinis Visatos regionas – bene aktyviausia jaunų žvaigždžių kalvė artimiausiose kosminėse apylinkėse. Naujausi stebėjimai ESO teleskopu VLT byloja, kad ši jaunų žvaigždžių pora yra keisčiausia ir neįprasčiausia iš visų kada nors atrastų.

VFTS 352 sudaro dvi nepaprastai karštos, nepaprastai ryškios ir masyvios žvaigždės, kurios atsidūrė labai arti viena kitos. Pernelyg arti – jos viena aplink kitą apskrieja greičiau nei per parą. Šių žvaigždžių centrus skiria tik apie 12 mln. km. Bendra jų masė – 57 Saulės masės, o paviršiaus temperatūrą keliskart aukštesnė nei Saulės ir siekia apie 40 000 ℃.

Tokie ekstremalūs žvaigždžių tandemai kaip VFTS 352 galaktikų evoliucijoje yra ypač svarbūs. Manoma, kad jos yra pagrindinės tokių cheminių elementų kaip deguonis gamyklos. Tokioms dviguboms žvaigždėms nesvetimas ir „vampyrizmas“, kai mažesnė narė siurbia didesnės kaimynės plazmą.

Tačiau VFTS 352 atveju abi narės – kone identiško dydžio. Todėl, užuot siurbusios plazmą, šios žvaigždės ja, ko gero, keičiasi beveik lygiomis dalimis. Manoma, kad jos apsikeičia maždaug 30 proc. savo masės.

Tokios dvinarės sistemos yra nepaprastai retos, nes toks etapas žvaigždžių gyvenime trunka labai trumpai. Todėl sėkmė aptikti tokį pavyzdį prilygsta sėkmei loterijoje. Tokio tandemo žvaigždės yra taip arti viena kitos, kad, anot astronomų, galingi traukos gniaužtai sąlygoja žvaigždžių apsikeitimą plazma.

„VFTS 352 yra geriausias karštų ir masyvių dvinarių žvaigždžių pavyzdys, iliustruojantis, kaip vyksta apsikeitimas medžiaga, – aiškina tyrimui vadovavęs San Paulo universiteto (Brazilija) astronomas Leonardas A. Almeida. – Tai yra nepaprastai retas ir labai vertingas atradimas.“

Astronomai yra linkę manyti, kad VFTS 352 dvinarę sistemą būtinai ištiks kuri nors iš dviejų galimų katastrofų. Pirma galima baigtis – abiejų žvaigždžių susiliejimas, po kurio atsirastų beprotiškai besisukanti gigantiška magnetinė žvaigždė.

„Jei ir toliau suktųsi tokiu beprotišku tempu, žvaigždė savo egzistenciją užbaigtų vienu galingiausių sprogimų Visatoje – toks vadinamas ilgai trunkančiu gama spindulių žybsniu“, – sakė atradimo bendraautorius iš Leuveno universiteto (Belgija) Hugues Sana.

Kitas galimas baigties scenarijus, kurį pateikė Amsterdamo universiteto (Olandija) teorinės astrofizikos tyrėjų grupės vadovė Selma de Mink yra toks:

„Jei žvaigždės pakankamai gerai persimaišiusios plazma, jos gali išlikti kompaktiškos ir VFTS 352 sistema gali išvengti susiliejimo, – dėsto mokslininkė. – Tada šios žvaigždės pradėtų naują evoliucijos kelią, kuris visiškai skiriasi nuo standartinių žvaigždės evoliucijos prognozių. Šiuo atveju, VFTS 352 sudarančios narės kažkada užbaigtų savo gyvenimą supernovos sprogimu, po kurio toje vietoje atsirastų dvinarė juodųjų skylių sistema. Toks išskirtinis kosminis kūnas būtų labai intensyvių gravitacinių bangų šaltinis.“

Jei reikalai pradėtų klostytis pagal antrąjį scenarijų, tai būtų ypatingas proveržis stebimojoje žvaigždžių astrofizikoje. Bet net jei tai neįvyktų, VFTS 352 yra unikalus ir nepaprastai vertingas stebėjimo objektas, praplečiantis žvaigždėdaros procesų sampratą ir žinias apie masyvių ypač artimų dvinarių žvaigždžių evoliuciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.