Jupiteryje įvyko galingas sprogimas

Saulės sistemos milžiną Jupiterį stebėję astronomai užfiksavo, kaip į jį rėžėsi kitas kosminis kūnas – manoma, kad tai galėjo būti kometa ar asteroidas.

Sprogimą Jupiteryje galėjo sukelti asteroido ar kometos smūgis.<br>Kadras iš „YouTube“
Sprogimą Jupiteryje galėjo sukelti asteroido ar kometos smūgis.<br>Kadras iš „YouTube“
Sprogimą Jupiteryje galėjo sukelti asteroido ar kometos smūgis.<br>Kadras iš „YouTube“
Sprogimą Jupiteryje galėjo sukelti asteroido ar kometos smūgis.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-30 09:45, atnaujinta 2017-05-31 04:56

Kovo viduryje Gerritas Kernbaueris, astronomas mėgėjas iš Austrijos, filmavo Jupiterį naudodamas 20 cm skersmens teleskopą. Naudojant tokią techniką užfiksuojami tūkstančiai to paties objekto nuotraukų, o vėliau iš geriausių kiekvieno kadro dalių sukuriama aukštos raiškos nuotrauka. Tai leidžia panaikinti įvairius trukdžius ir atmosferos sukeliamus iškraipymus.

Tačiau jis gavo daugiau nei tikėjosi: keliuose kadruose švystelėjo ryškus blyksnis, tarsi į planetą būtų pataikęs kitas kosminis kūnas. Žinoma, tai galėjo būti ir paprasčiausias atspindys teleskope ar kitas trikdis.

Norint įsitikinti, kad Jupiterio paviršiuje įvyko blyksnis, reikia antrojo stebėtojo, kuris tą patį kosminį kūną būtų fiksavęs tuo pačiu metu.

Taip ir nutiko: Jupiterį 28 cm skersmens teleskopu Dubline stebėjo Johnas McKeonas ir jis taip pat užfiksavo šį sprogimą.

„Kas sukėlė šį sprogimą nėra aišku. Tai galėjo būti nedidelis asteroidas ar kometa. Atsižvelgiant į tai, koks trumpas ir ryškus blyksnis buvo, esu įsitikinęs, kad tas objektas nebuvo ypatingai didelis, ko gero, keliasdešimties metrų skersmens. Žinau, tai atrodo nedaug, bet atminkite, kad Jupiterio gravitacija yra milžiniška, o greitis šiuo atveju yra kritiškai svarbus. Energija, kurią sukuria objektas, atsitrenkęs į kitą objektą, tiesiogiai priklauso nuo masės (dvigubai didesnė masė reiškia dukart didesnę energiją), tačiau dar svarbesnis greitis: padvigubinus greitį energija išauga keturiskart“, – savo tinklaraštyje rašo astronomas Philas Plaitas.

Anot jo, vidutiniškai kosminiai objektai į Jupiterį rėžiasi penkiskart didesniu greičiu nei į Žemę, taigi jų smūgiai yra apie 25 kartus galingesni. „2013 metais Rusijoje, ties Čeliabinsku sudegęs asteroidas buvo 19 metrų skersmens, o jo sprogimo energija prilygo 500 kilotonų trotilo. Padauginkite šį skaičių iš 25 ir pamatysite, jog nereikia labai didelio akmens, kad jo smūgis į Jupiterį būtų matomas iš Žemės“, – teigė P.Plaitas.

Asteroidai, kometos ir kiti kosminiai kūnai į Jupiterį pataiko gana dažnai. Garsiausias iš tokių įvykių nutiko 1994 metais, kuomet milžinės paviršiuje sproginėjo subyrėjusios kometos Shoemaker-Levy 9 dalys. Stambių kosminių objektų smūgiai į Jupiterį taip pat buvo pastebėti 2010-ųjų birželį, 2010 m. rugpjūtį ir 2012 metų rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.