Atrastos ateiviškojo „Oho!“ signalo kaltininkės

1977 metais radijo teleskopas Ohajo valstijoje aptiko keistą signalą, sklindantį iš vienos žvaigždės Šaulio žvaigždyne apylinkių. Tas signalas, spontaniškai pavadintas „Oho!“ (angl. wow), buvo net 30 kartų stipresnis už ilgalaikį foną, truko apie 72 sekundes ir daugiau niekada nepasikartojo.

„Oho!“ signalas buvo užregistruotas 1420 megahercų bangų diapazone.<br>Ohajo valstybinio universiteto nuotr.
„Oho!“ signalas buvo užregistruotas 1420 megahercų bangų diapazone.<br>Ohajo valstybinio universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kastytis Zubovas / „Konstanta 42“

Apr 27, 2016, 5:01 PM, atnaujinta May 27, 2017, 10:47 AM

Teleskopu dangus buvo stebimas 1,4 GHz dažnio ruože; tokio dažnio bangas skleidžia neutralus vandenilis ir ilgą laiką buvo manoma, kad nežemiškos civilizacijos galėtų šį dažnį naudoti komunikacijoms, nes tai yra vienas iš stipriausių natūralių signalų, taigi kas nors jį galėtų aptikti ir netyčia.

Dabar iškeltas pasiūlymas, kas galėjo šį signalą sukelti, ir tai yra kometos. Pasirodo, dvi kometos, aptiktos tik praeitame dešimtmetyje, kaip tik tuo metu – 1977-ųjų rugpjūčio 15 dieną – skrido toje dangaus vietoje, į kurią buvo nukreiptas ir minėtasis teleskopas. Tuo metu jas nuo Saulės skyrė 5 astronominiai vienetai, o ryškiai buvo labai maži – 22-as ir 27-as, tad nekeista, kad niekas jų nepamatė.

Bet jei jos buvo nors kiek aktyvios, tai yra, jeigu iš jų į aplinką sklido vandens garai, tuomet ultravioletinė Saulės spinduliuotė galėjo garus suskaidyti į vandenilį ir deguonį, o jau tada atsirasti 1,4 GHz dažnio signalui galimybė tikrai buvo.

Kometą gaubiantis vandenilio debesis pro teleskopo stebėjimo lauką pralėkė per kelias minutes, taigi ir signalas vėliau nepasikartojo.

Ar šis paaiškinimas teisingas, bus galima patikrinti 2017-ųjų ir 2018-ųjų metų pradžioje, kai pirma viena, o paskui kita kometa pralėks toje pačioje dangaus dalyje. Tuo metu atliekami stebėjimai leis nustatyti, ar iš kometų veržiasi vandens garai, ar jie skyla į vandenilį ir deguonį bei ar iš to vandenilio sklinda radijo signalas.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Planetary Sciences“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.