Visata išsirikiavusi išilgai „blogio ašies“. Atsitiktinumas?

Nuo galaktikų sukimosi iki kosminio plėtimosi – viskas Visatoje rodo viena kryptimi. Kodėl?

J.Milleris mano, kad ašis – tai dar vienas pavyzdys, kas nutinka, stebint atsitiktinius duomenis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Milleris mano, kad ašis – tai dar vienas pavyzdys, kas nutinka, stebint atsitiktinius duomenis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Oct 31, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 9, 2017, 9:31 PM

Kosmologai pavadino tai „blogio ašimi“. 2005 metais pastebėta visa persmelkiančiuose Didžiojo sprogimo atšvaituose – kosminiame mikrobangų fone, ši ašis buvo nesuprantamas struktūrų išsirikiavimas ten, kur nieko kito be atsitiktinio išsibarstymo nesitikima rasti.

Pavadinimas, aišku, melodramatiškas, turint omeny, kad grėsmė kilo įsigalėjusiam Visatos įsivaizdavimui. Šio vaizdo centre – kosmologinis principas, teigiantis, kad visomis kryptimis pakankamai dideliu masteliu Visata atrodo vienodai, iš kurio taško bežiūrėtum. To ir galima tikėtis po tokio sprogimo, kai visos sudedamosios dalys susimaišo į homogenišką sriubą.

Tačiau atrodė, kad realybė ne tokia – ir, nepaisant nuolat tobulėjančių matavimų, užsispyrusi ašis nenorėjo trauktis.

„Visko ašis“

Kosmologą Jonahą Millerį iš Guelpo universiteto Ontarijuje (Kanadoje) tai intriguoja, tačiau ašies svarbą jis vertina skeptiškai: „Tyrinėti „blogio ašį“, žinoma, verta. Visgi netikiu, kad ji demonstruoja didžiulį plyšį mūsų žiniose apie ankstyvosios Visatos kosmologiją.“ Jis mano, kad ašis – tai dar vienas pavyzdys, kas nutinka, stebint atsitiktinius duomenis: visiškai atsitiktinai pasimatys pažįstamos struktūros, kurios nieko nereikš.

Bet keistai atrodo ne tik mikrobangų raibuliai. Wenas Zhao, fizikas iš Kinijos Mokslo ir technologijų universiteto Hefėjuje, surinko nemažai stebėjimų, kurie atrodo sutampantys su blogio ašimi. Tarp jų ir galaktikų judėjimas per Visatą bei kryptis, kuria sukasi spiralinių galaktikų vijos. Ir ne tik tai, bet ir tokių nesusijusio reiškinio, kaip mikrobangų fono temperatūra, smulkiųjų struktūrų, atsakingų už atominę struktūrą, reikšmė, ir netgi Visatos plėtimosi greitėjimas atrodo kintantis išilgai šios ašies. O visų keisčiausia, šie išsirikiavimai rodo tiksliai ta pačia kryptimi, kuria kosmosu juda ir Saulės sistema.

Jei toks išsidėstymas tikras, tai čia – ne tik blogio, bet ir visko kito ašis. „Jei tai tikri Visatos bruožai, tai reiškia, kad pažeidžiamas kosmologinis principas, visos modernios kosmologijos pagrindas“, – sako W.Zhao.

Nors ir siūloma alternatyvų dabartinei kosmologijai, dauguma jų neatitinka naujausių Europos kosmoso agentūros palydovo „Planck“ duomenų, rodančių, kad, Visata išties daugmaž homogeniška. Bet yra dar viena keista teorija, susijusi su ašies idėja: kad Visata sukasi. Sumąstytas Michaelo Longo iš Mičigano universiteto, šis sukimasis suteiktų kampinį momentą besiformuojančioms galaktikoms, taip paskatindamas jų sukimąsi kokia nors viena kryptimi.

Bet kuo sutapimai darosi keistesni, tuo primygtiniau jie liudija, kad už viso to stovi kažkas banalaus. W.Zhao mano, kad jau pati išsilygiavimų įvairovė parodo, kad klaida yra kažkur matavimuose. „Antraip būtų labai sunku suprasti, kodėl kosmologijos ašis sutampa su Saulės sistemos judėjimo kryptimi“, – sakė jis.

Parengta pagal Newscientist.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.