Astronautai atvirame kosmose pametė didžiulį lopą

Į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ketvirtadienį išėję astronautai pametė svarbią audeklinių ekranų dalį, kuri lėtai nudreifavo tolyn.

Astronautai apsauginį ekraną turėjo pritvirtinti buvusioje perkelto švartavimosi lizdo vietoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Astronautai apsauginį ekraną turėjo pritvirtinti buvusioje perkelto švartavimosi lizdo vietoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-31 14:31, atnaujinta 2017-04-06 19:59

Amerikiečių astronautė Peggy Whitson apie šį įvykį nedelsdama pranešė Misijos valdymo centrui, iš kurio buvo stebima, kaip tas lopas tolsta. NASA sakė, kad bus atidžiai stebima, ar jis nekliudys kokios nors TKS sistemos dalies.

Specialus ekranas apsaugo stotį nuo mikrometeoritų. Prarastas vienas iš keturių gabalų, kuriuos P.Whitson ir Shane'as Kimbrough turėjo pritvirtinti buvusioje perkelto švartavimosi lizdo vietoje. Pasak NASA atstovo Danielo Huoto, trys likę gabalai pridengė jautriausias vietas.

Šis įvykis labai nemalonus P.Whitson, kuri šią dieną tapo daugiausia kartų (aštuonis) į atvirą kosmosą išėjusia moterimi astronaute.

D.Huotas sakė, kad kol kas nenustatyta, kaip tas ekranas buvo pamestas; manyta, kad jis turėjo visą laiką būti pririštas prie stoties arba prie kurio nors astronauto.

Ir anksčiau būdavo pametami įvairūs daiktai – varžtai, ar įrankiai, bet dabartinis lopas yra didžiausia netektis: apie 5 cm storio ir maždaug 1,5 x 0,6 m dydžio, kai yra išskleistas; sveriantis apie 8 kg.

Praėjusį penktadienį 39 metų prancūzas Thomas Pesquet ir 49 metų amerikietis S.Kimbrough atjungė senąjį prisijungimo bloką, kuris sekmadienį specialiu mechanizmu, valdomu iš centro Hjustone, buvo perkeltas į kitą, geresnę vietą. Čia ateityje švartuosis firmų „SpaceX“ ir „Boeing“ krovininės kapsulės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.