Įspūdinga – Marso misija, besitęsianti 50 kartų ilgiau, nei tikėtasi

Marsaeigis „Opportunity“ – tikras veteranas, jau trylika metų riedantis raudonojoje planetoje. Bet nepaisant garbaus amžiaus, jis visiškai nesiruošia eiti į pensiją – vietoje pradeda naują misijos etapą, rašo Space.com.

Marsaeigis „Opportunity“ – tikras veteranas, jau trylika metų riedantis raudonojoje planetoje.<br>NASA iliustr.
Marsaeigis „Opportunity“ – tikras veteranas, jau trylika metų riedantis raudonojoje planetoje.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2017, 4:21 PM, atnaujinta Apr 22, 2017, 1:48 AM

Robotas šiomis dienomis pradėjo naują žygį palei 22 kilometrų „Endeavor“ kraterio keteros kraštą. Šiame etape, kaip ir anksčiau, marsaeigis tyrinės vandens istoriją Marse.

Nuo 2014-ųjų pabaigos „Opportunity“ tyrinėjo 5 km keteros ruožą, vadinamą „Cape Tribulation“, o dabar atėjo laikas judėti į pietus – į regioną, vadinamą „Perseverance Valley“ (liet. „Atkaklumo slėnis“)

Slėnis, kuris kerta kraterį iš rytų į vakarus, ypatingai domina mokslininkus, nes atrodo, jog jį prieš keletą milijardą metų sukūrė vanduo. Marsaeigio tyrimas turėtų atskleisti ar slėnis atsirado dėl vandens, ar dėl vėjo, ar dėl slenkančio drėgno purvo, teigia NASA.

Kai tik „Opportunity“ atvyks į slėnį – kuris yra už tokio atstumo, kuris beveik prilygsta keturioms futbolo aikštėms – marsaeigis pradės tyrinėti akmenų dydžius, kad galima būtų suprasti, kas lėmė slėnio eroziją.

Be „Opportunity“ šiuo metu Marsą tyrinėja ir „Curiosity“, o iš orbitos planetą dar stebi penki palydovai.

Vis dėlto tenka pripažinti: „Opportunity“ sensta. Įveikus vadinamąjį „Marso Maratoną“ (t.y. nuvažiavus 42,2 km atstumą), jam pradėjo strigti atminties modulis. Tačiau tame nieko nuostabaus – pirminė marsaeigio misija buvo numatyta trims mėnesiams, o įrenginys planetos paviršiuje be perstojo veikia jau daugiau nei dešimtmetį, t. y. 159 mėnesius.

Šiuo metu „Opportunity“ jau yra nuvažiavęs 44,4 km – ir kol kas nežada sustoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.