Atrado neįprastą žvaigždę ir keistą planetą

Dauguma kintančiųjų žvaigždžių priklauso vienam iš kelių tipų. Ištyrę vieną tokio tipo žvaigždę, neblogai suprantame ir kitų savybes.

 Astronomai aptiko keistai besielgiančią žvaigždę ir neįprastą egzoplanetą.<br> 123RF iliustr.
 Astronomai aptiko keistai besielgiančią žvaigždę ir neįprastą egzoplanetą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2017, 10:08 AM

Tačiau kai kurios žvaigždės kinta labai kitaip. Vienas toks pavyzdys yra Skorpiono AR – dvinarė žvaigždė, kurioje baltoji nykštukė ryja kompanionės medžiagą.

Seniai žinoma, kad žvaigždės šviesis kinta poros minučių intervalais bei 3,5 valandos periodu - pastarąjį kitimą nulemia orbitinis žvaigždžių judėjimas. Dabar, išnagrinėjus 2014 metais surinktus duomenis ir archyvines nuotraukas, paaiškėjo, kad žvaigždės šviesis kinta ir dešimtmečių laiko skalėje. Prieš keliolika metų trumpiausi paryškėjimai, atsirandantys dėl baltosios nykštukės magnetinio lauko poveikio, vykdavo gerokai anksčiau orbitoje, nei dabar. Taigi, įvairūs kintamumą sukeliantys procesai nebūtinai vyksta sinchroniškai.

Teoriniai modeliai tokį kintamumą prognozavo taip pat, tačiau negalėjo įvertinti, ar jo periodas yra kelios dešimtys, ar keli šimtai, metų. Naujasis atradimas parodo, kad kintamumo periodas trunka keliolika – keliasdešimt metų.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Neįprastai tamsi planeta

Dujinės milžinės planetos - tokios kaip Jupiteris - paprastai yra gana šviesios: jos atspindi apie 40% į jas krentančios šviesos. O dabar atrasta milžinė egzoplaneta, kuri sugeria praktiškai visą žvaigždės šviesą.

Planetos tamsumas nustatytas bandant aptikti jos užtemimą, t. y. praslinkimą už žvaigždės disko. Nors planeta už disko pasislepė, bendras sistemos šviesis nesumažėjo – tai reiškia, kad planeta yra ypatingai blausi.

Planeta yra prirakinta prie savo žvaigždės, taigi viena jos pusė nuolat žiūri į žvaigždę; joje temperatūra pakyla iki 2800 kelvinų, o naktinėje – tik iki 1400.

Planetos šviesumo duomenys yra visiškai priešingi kito objekto - HD 189733b - duomenims: pastarasis yra irgi dujinė milžinė planeta, tačiau gerokai vėsesnė. Tai tik parodo, kad planetų atmosferų tyrimai yra labai svarbūs, siekiant suprasti, kaip apskritai planetos formuojasi ir evoliucionuoja.

Tyrimo rezultatai arXiv.

***

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.