NASA bando kažką naujo

Viena iš pagrindinių išlaidų kosmoso misijoms yra zondų patikimumo užtikrinimas. Kelerius metus trunkančios misijos, kartais net dešimtmetį trunkančios kelionės iki tyrimų vietų, – visą tą laiką erdvėlaiviai yra bombarduojami energingos spinduliuotės, kuri gali pažeisti įvairias sistemas. Praeitą savaitę iš Tarptautinės kosminės stoties paleistas galimo šios problemos sprendimo bandymas.

 Naujieji iš nedidelių komponentų sudaryti palydovai taip pat galėtų būti surenkami ir modifikuojami orbitoje, pritaikant juos įvairioms funkcijoms. <br> Nova Wurks Inc. iliustr.
 Naujieji iš nedidelių komponentų sudaryti palydovai taip pat galėtų būti surenkami ir modifikuojami orbitoje, pritaikant juos įvairioms funkcijoms. <br> Nova Wurks Inc. iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2017, 6:11 PM, atnaujinta Nov 3, 2017, 6:53 PM

Tai yra naujo tipo palydovų gaminimo technologija, pavadinta „Satlets“. Jos esmė – vienas palydovas, susidedantis iš daugybės vienodų arba labai panašių 20x10x10 cm komponentų. Susijungę komponentai bendrauja tarpusavyje ir pasidalina darbais – vienas gali būti atsakingas už komunikacijas, kitas – už navigaciją ir taip toliau. Jei kuris nors komponentas sugenda, kituose esančios sistemos gali kompensuoti šį trūkumą.

Tokie iš nedidelių komponentų sudaryti palydovai taip pat galėtų būti surenkami ir modifikuojami orbitoje, pritaikant juos įvairioms funkcijoms. Pirmasis bandymas – palydovo, sudaryto iš šešių tokių komponentų, dviejų Saulės baterijų ir nedidelio teleskopo, paleidimas. Bandymo metu bus tikrinama, kaip gerai „satletai“ pasidalina funkcijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.