NASA ir „Google“ kažką rado – bet kol kas nesako, ką

Per savo gyvenimą nežemiškos gyvybės atradimo besitikintys žmonės dabar lauks ketvirtadienio. NASA paskelbtas pranešimas spaudai nurodo, kad kartu su „Google“ organizacija ketvirtadienį surengs spaudos konferenciją, kurios metu pasidalins naujais didžiais atradimais, susijusiais su „Kepler“ teleskopu. Kas tai galėtų būti? Iš tikrųjų tai ne taip jau sunku atspėti – juk „Kepler“ ieško gyvybei tinkamų planetų.

Pranešimas spaudai nurodo, kad kartu su „Google“ organizacija ketvirtadienį surengs spaudos konferenciją, kurios metu pasidalins naujais didžiais atradimais, susijusiais su „Kepler“ teleskopu.<br>NASA iliustr.
Pranešimas spaudai nurodo, kad kartu su „Google“ organizacija ketvirtadienį surengs spaudos konferenciją, kurios metu pasidalins naujais didžiais atradimais, susijusiais su „Kepler“ teleskopu.<br>NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2017, 8:17 PM

„Kepler“ – tai kosminė observatorija, į orbitą iškelta dar 2009 metais. Tada buvo planuojama, kad teleskopo misija truks vos 3,5 metus, tačiau jis puikiai veikia ir iki šiol. Pastaruosius kelerius metus „Kepler“ skenavo artimiausias žvaigždes, rinkdama informaciją apie planetas, galimai tinkamas gyvybei. Vis dėlto, tik nedidelė šios informacijos dalis buvo peržiūrėta ir apdorota – jos kiekis yra tiesiog per didelis.

Ir čia priėjo „Google“.

Jei atmestume paieškos variklį, „Google“ labiausiai garsėja savo dirbtinio intelekto sistemomis. Iš tikrųjų pažangios technologijos leidžia greitai peržiūrėti didelį informacijos kiekį, tad tikėtina, kad su tuo susijęs ir šis atradimas, apie kurį NASA paskelbs ketvirtadienį. Ar partneriai surado nežemiškos gyvybės pėdsakų? Tikriausiai ne – greičiausiai buvo aptikta daugiau planetų, į kurių atmosferas reikėtų atkreipti didesnį dėmesį beieškant gyvybės pėdsakų.

„Kepler“ jau aptiko daugiau nei 2000 egzoplanetų. Turint omenyje DI galimybes, tikriausiai buvo atrastas dar ne vienas šimtas. Dabar mokslininkams teks nagrinėti šių planetų poziciją žvaigždės atžvilgiu, atmosferos sudėtį ir kitas charakteristikas. Tikslas – patikrinti, kokia tikimybė, kad toje planetoje gali egzistuoti nežemiška gyvybė. Aišku, papildomi keli šimtai egzoplanetų darbų nepaspartintų, tačiau dirbtinio intelekto panaudojimo plėtra savaime yra sveikintinas dalykas – tokie išmanūs algoritmai greitai gali apdoroti didžiulį informacijos kiekį, todėl dideli proveržiai šioje srityje būtų įmanomi kur kas greičiau.

Vis dėlto, tai tik spėjimas. Tikrasis atradimas bus paskelbtas ketvirtadienį. Tačiau turint omenyje, kad per daug dideliu džiaugsmu pranešimas spaudai nespinduliuoja, tikriausiai apie istorinę sensaciją kalbėti ir svajoti dar neverta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.