Oumuamua pamokė svarbių dalykų apie žmones ir ateivius

Žmonės aktyviai kitose planetose ieško gyvybės. Šiuo metu prie šio didaus tikslo dirba net kelios programos, tačiau kas nutiks, jei nežemiška gyvybė bus surasta? Kaip į ją reaguosime? Ar pavyks išvengti visuotinės panikos ir agresyvumo?

Mokslininkas tyrinėjo žmonių atsaką į tai, kas galėjo būti ateiviais mūsų Saulės sistemoje – Oumuamua asteroidą<br> AFP / Scanpix nuotr.
Mokslininkas tyrinėjo žmonių atsaką į tai, kas galėjo būti ateiviais mūsų Saulės sistemoje – Oumuamua asteroidą<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2018, 5:48 PM

Tokius dalykus labai sunku prognozuoti. Nežemiškos gyvybės suradimas kitoje planetoje būtų didžiulis žmonijos žingsnis į priekį, bet tikrai ne visi žmonės jį vertintų vienodai. Todėl mūsų reakcija į nežemišką gyvybę taip pat yra įdomus tyrimų objektas. Aišku, viena yra surasti gyvybės formas tolimose planetose, o visai kas kita su jomis susidurti akis į akį. Vis dėlto, kad ir kokie skirtingi būtume, Arizonos valstijos universiteto psichologo Michaelo Varnumo tyrimas rodo, kad būtume nusiteikę draugiškai.

Aišku, tokius dalykus sunku tai nuspėti – nes nieko panašaus dar neįvyko. Todėl mokslininkas patyrinėjo žmonių atsaką į tai, kas galėjo būti ateiviais mūsų Saulės sistemoje – Oumuamua asteroidą. Tiksliau, mokslininką domino tai, kaip žmonės reagavo į pranešimus, kad šis iš už Saulės sistemos ribų atkeliavęs luitas gali būti ateivių kosminis laivas. Ir, pasirodo, žmonės į tai reagavo gana ramiai. Jie visai neprieštaravo tokių svečių apsilankymui.

Mokslininkai kitame tyrime analizavo žmonių reakciją į žinias apie potencialią nežemišką gyvybę kitose planetose. Į tyrimą buvo įtraukta istorija apie 1996 metais Marse aptiktus mikrobus, mįslingai tai patamsėjančią ,tai pašviesėjančią žvaigždę, ir pernai aptiktas gyvybei tinkamas planetas. Mokslininkai naudojo sudėtingą komentarų analizavimo algoritmą, kuris atskleidė, kad daugiau žmonių reagavo teigiamai, nei neigiamai.

Galiausiai, siekiant išsiaiškinti, kaip žmonės reaguotų į kitose planetose aptiktus mikroorganizmus ir kaip, jų manymu, reaguotų visa žmonija, kitame tyrime buvo apklausta 500 žmonių. Vėl gi – atsakymai parodė, kad reakcija būtų labiau teigiama, nei neigiama. Visi požymiai rodo, kad jei kada nors aptiksime nežemišką gyvybę, visuomenė reaguos ramiai ir teigiamai.

Aišku, istorija būtų visai kitokia, jei ateiviai būtų agresyvūs. Žmonės bijo nežinomybės, tačiau nežinomi organizmai Marse yra kur kas mažiau baisūs nei nežinomos civilizacijos agresoriai mūsų miestų gatvėse. Vis dėlto, mokslininkai mano, kad pirmiausia nežemiška gyvybė bus atrasta kitose planetose, todėl žmonija turės laiko priprasti prie fakto – kad visatoje mes nesame vieni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.