Problemos Marse: dingo marsaeigis „Opportunity“

Antradienį marsaeigis „Opportunity“ neatsiliepė į Žemės pasiųstą radijo šaukinį. Taip greičiausiai yra dėl to, kad Marse šiuo metu siaučia smėlio audra „tokio stiprumo, kokio iki šiol nebuvo pastebėta“, kaip sako mokslininkai.

Antradienį marsaeigis „Opportunity“ neatsiliepė į Žemės pasiųstą radijo šaukinį. Taip greičiausiai yra dėl to, kad Marse šiuo metu siaučia smėlio audra „tokio stiprumo, kokio iki šiol nebuvo pastebėta“, kaip sako mokslininkai.<br> NASA iliustr.
Antradienį marsaeigis „Opportunity“ neatsiliepė į Žemės pasiųstą radijo šaukinį. Taip greičiausiai yra dėl to, kad Marse šiuo metu siaučia smėlio audra „tokio stiprumo, kokio iki šiol nebuvo pastebėta“, kaip sako mokslininkai.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 3:36 PM, atnaujinta Jun 13, 2018, 5:30 PM

„Marso dulkių audra, kuri užtemdė dangų virš „Opportunity“, vis intensyvėja“, – oficialų pareiškimą antradienį pateikė NASA. – „Audra, pirmąkart pastebėta gegužės 30 d., dabar siaučia 35 milijonų kvadratinių kilometrų plote, t. y. apie ketvirtį viso Marso ploto.“ Tai reiškia, kad „Opportunity“ saulės elementai nesurenka pakankamai energijos, kad pasiųstų signalą iš Atkaklumo slėnio (angl. Perseverance Valley) Marse.

Kai nutinka scenarijus, „Opportunity“ yra užprogramuotas nugrimzti į letargą, paliekant veikti tik „misijos laikrodį“ (angl. mission clock) – posistemę, kuri laikas nuo laiko prižadina marsaeigį, kad šis pasitikrintų, ar jau prikaupta pakankamai energijos radijo signalui į Žemę.

NASA inžinieriai prognozuoja, kad ryšio su „Opportunity“ nebus dar mažiausiai keletą dienų.

Didžiąją audrą prieš beveik dvi savaites pastebėjo Marso orbitos zondas „Mars Reconnaisance Orbiter“, ir nuo to laiko ji tik stiprėjo. Audra stebima tiek iš orbitos, tiek nuo Marso paviršiaus, kur tą darė ne tik „Opportunity“, bet dulkių lygį atmosferoje fiksuojantis „Curiosity“.

Mokslininkai mano, kad įtampa „Opportunity“ akumuliatoriuose šiuo metu siekia mažiau nei 24 voltus. Jei jis negalės įsikrauti ilgesnį laiką, egzistuoja galimybė, kad jis nebegalės naudoti šildytuvų, kurie užtikrina visos įrenginio elektronikos veikimą. Manoma, kad būtent Marso šaltis pražudė ir „Opportunity“ dvynį „Spirit“ – kai jis užstrigo Marso smėlynuose 2010-aisiais.

2007 m. planetos paviršių nuo saulės uždengusi audra siautė dvi savaites. Tąkart „Opportunity“ irgi buvo nutilęs, bet vėliau atsigavo. Beveik 15 metų senumo marsaeigis iš Žemės pakilo 2003, o po Raudonąją planetą ropinėja nuo 2004. „Opportunity“ misija trunka 50 kartų ilgiau, nei buvo originaliai suplanuota (pirminis planas buvo vos 90 dienų).

Parengta pagal Space.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.