Kolonija Marse – ne tokia graži kaip įsivaizduojame

1972 m. seras Eltonas Johnas pasakė, kad Marsas „nėra vieta auginti vaikus“. Nors jo mintys nebuvo išspausdintos moksliniuose žurnaluose, dėl Raudonosios planetos svetingumo jis neklydo. Jos šaltas klimatas, plona atmosfera ir silpna gravitacija tikrai apsunkintų galimybes ne tik užauginti vaikus, bet ir išgyventi.

Jei tai pasirodytų per sunku, būtų verta apsvarstyti idėją panaudoti genų inžineriją, kuri sukurtų labiau Marsui draugiškus gyventojus. <br>123RF nuotr. 
Jei tai pasirodytų per sunku, būtų verta apsvarstyti idėją panaudoti genų inžineriją, kuri sukurtų labiau Marsui draugiškus gyventojus. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 6:55 PM

Kalbos apie vaisingumą kosmose nėra tik įdomūs pamąstymai. Elono Musko kompanija „SpaceX“ jau kuria raketą, kuri būtų skirta perkelti žmones į Marsą.

„Reprodukcija Marse yra būtina, kad kolonija plėstųsi. Deja, ši veikla yra susijusi su daugybe problemų“, – teigia mokslininkai iš JAV ir Lenkijos.

Jų naujame moksliniame darbe pavadinimu „Biologiniai ir socialiniai iššūkiai ilgalaikei žmogaus reprodukcijai Marse“ yra aptariami sunkumai, su kuriais susidurtų Marso kolonija ir morališkai nepriimtini sprendimai, kurie juos lydėtų.

Žmogaus kūnas Marse

Biologinai iššūkiai, susiję su kūdikiais Marse, yra ne tokie lengvai išsprendžiami kaip būtų galima tikėtis. Marso atmosfera yra tik 1 proc. tokio storio kokio yra Žemės, todėl ši planeta patiria daug daugiau Saulės radiacijos nei žmonės yra pratę. NASA atlikti tyrimai jau parodė, kad tokia radiacija gali pažeisti smegenų ląsteles ir padidinti riziką susirgti vėžiu.

Susimąstyti verčia ir mikrogravitacija. Raudonojoje planetoje gravitacinė jėga sudaro tik trečdalį to ką patiriame Žemėje, o tai reiškia mažiau spaudimo ir streso kūnui. Žinoma, tai skamba visai neblogai, tačiau žmogaus kūnas nėra tam pritaikytas. Mikrogravitacijos tyrimai parodė, kad astronautai dėl jos patiria regėjimo praradimą, dehidrataciją, raumenų ir kaulų būklės pablogėjimą, sumažintą širdies susitraukimų dažnį ir sumažėjusį imuninį atsaką gyvenant Žemėje.

Būtent mikrogravitacija ir kelia susirūpinimą dėl reprodukcijos Marse, nes nėščios moterys jau ir taip patiria didelę imunosupresiją.

„Tokia būklė gali sustiprinti infekcijos sukeltų abortų riziką ir palengvina ligų paplitimą ne tik tarp nėščiųjų bet ir taip kitų žmonių“, – mokslininkai rašė savo darbe.

Žinoma, visos šios rizikos gali būti sprendžiamos taikant geresnes technologijas ir medicininę priežiūra. NASA jau ėmėsi darbo šias technologijas tobulinti. Mokslinio darbo autoriai teigia, kad sunkiausiai gali būti žmones pripratinti prie naujų socialinių ir etninių standartų, kurie atitiktų naują, pavojingą gyvenimo būdą.

„Noras apsaugoti gyvybę kiekviename jos vystymosi etape Marso kolonijai gali būti netinkamas. Nesvetingas klimatas ir maža įgula verčia iškelti grupę aukščiau nei individas“, – rašo autoriai.

Kultūros, kuri vertintų visos kolonijos išlikimą, o ne vieno žmogaus gyvybę sukūrimui reikės labai didelių etikos pokyčių įskaitant ir liberalesnį požiūrį į negyvybingų palikuonių abortą ir nepagydomomis ligomis sergančių žmonių eutanaziją.

Poros taip pat turėtų būti parenkamos pagal jų genetinį suderinamumą, o kai kurie kolonistai nuo reprodukcijos turėtų visiškai susilaikyti jei jų genetiniai bruožai būtų netinkami kolonijai. Norint pasiruošti šiems iššūkiams jau dabar reikėtų organizuoti psichologines treniruotes tiems, kurie ruošiasi būti pirmieji Marso kolonistai.

Jei kolonija būtų psichologiškai paruoša – būtų lengviau vystytis ir siekti Marso gyventojams tinkamesnių asmeninių ir fiziologinių savybių. Jei tai pasirodytų per sunku, būtų verta apsvarstyti idėją panaudoti genų inžineriją, kuri sukurtų labiau Marsui draugiškus gyventojus.

„Genų inžinerija būtų pritaikoma naudojant CRISPR metodus. Žmonija turėtų apsvarstyti genetiškai sukurto žmogaus galimybę prieš šią misiją ir jos metu“, – teigiama moksliniame darbe.

Mokslininkai sako, kad tai darant būtų galima prieiti prie naujos žmogaus rūšies atsiradimo. Šio žmogaus genai būtų pritaikyti gyvenimui Marse ir taip būtų padidintos visos galimybės ten įkurti koloniją. Nors Marsas gali nebūti ta vieta, kur norėtumėte auginti savo vaikus, tačiau tai gali būti tinkama vieta perkelti marsiečius.

Parengta pagal Live Science

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?