Rusija prasitarė kursianti kosminį ginklą

Rusija. Kosmosas. Lazeriai. Teisingai – Rusijos mokslininkai kuria kosminius ginklus, kurie galėtų naikinti šimtus tūkstančių kosminių šiukšlių, besisukančių Žemės orbitoje.

 Šaltojo karo metu rusų kurtos lazerinės sistemos galėjo paveikti JAV palydovus.<br> Edward L. Cooper / JAV gynybos departamento pieš.
 Šaltojo karo metu rusų kurtos lazerinės sistemos galėjo paveikti JAV palydovus.<br> Edward L. Cooper / JAV gynybos departamento pieš.
 Dauguma šiukšlių skraido žemojoje Žemės orbitoje, apie 2000 km aukštyje.<br> NASA iliustr.
 Dauguma šiukšlių skraido žemojoje Žemės orbitoje, apie 2000 km aukštyje.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 9:36 PM

Rusijos kosmoso tyrimų agentūros „Roskosmos“ padalinys „Tiksliųjų instrumentų sistemos“ neseniai Rusijos Mokslų akademijai pateikė siūlymą vieną 10 metrų ilgio teleskopą perdaryti į lazerinę patranką.

Planuojama, kad kosminių šiukšlių stebėsenos teleskopą kurs Rusijos Altajaus optinių lazerių centras. O visokį skraidantį šlamštą deginančiu ginklu jį galvojama paversti papildomai prijungus optinę atpažinimo sistemą kartu su “kietakūniu lazeriu“ (angl. solid state laser).

Na o tada – jau spirginimo metas! Lazerinė patranka nukreips savo šūvius į visokius skraidančias šiukšles žemojoje Žemės orbitoje iki tol, kol jie bus sunaikinti.

Žmogiškosios kilmės kosminės šiukšlės dažniausiai yra sugedusios ar išmestos kosminių laivų ar paleidimo mechanizmų dalys, ir jų dydžiai varijuoja. 2013 m. NASA pateiktais duomenimis, apie pusė milijono šiukšlių yra maždaug marmurinio rutuliuko dydžio ar didesni, 20 000 – daugmaž softbolo (kiek didesnio nei beisbolo) kamuoliuko dydžio – ir visas šitas šlamštas skrieja 28 164 km/h greičiu, tad net ir mažiausia šiukšlelė gali pridaryti didelės žalos kosminiams laivams ir palydovams.

2015 m. japonai jau siūlė kažkiek panašią, bet ir skirtingą idėją – kosminių šiukšlių naikinimo įrenginį, įrengtą ant galingo orbitinio teleskopo. Tik siūlomas sprendimas buvo numatytas ne kaip vieno spindulio ginklas, bet įrenginys, sujungiantis daug smulkesnių spindulių į vieną, išgarintų medžiagą kosminės šiukšlės paviršiuje – o garai savo ruožtu nustumtų šiukšlę į žemesnę orbitą, kol ji galiausiai sudegtų Žemės atmosferoje.

Kosminių šiukšlių naikinimą, grįstą orbitiniuose palydovuose įrengtais lazeriais, anksčiau šiemet siūlė ir Kinija. Jos pasiūlymas buvo panašus į Japonijos: lazeriais apginkluoti palydovai, nukreipiantys šiukšles į atmosferą, kad šios ten sudegtų.

Žinoma, tokia lazerinė patranka teoriškai padėtų spręsti orbitinio užterštumo problemą. Bet „Tiksliųjų instrumentų sistemos“ kol kas tik patvirtino projektą naujienų agentūrai „Sputnik“ ir atsisakė bendradarbiauti pateikiant daugiau papildomų detalių.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.