Ketvirtį planetos apėmusi Marso audra: kuo ji skiriasi nuo žemiškosios?

Dėl stiprios dulkių audros Marse savo komunikaciją su Žeme nutraukė NASA marsaeigis „Opportunity“. Siaučiant audrai daugeliui kyla klausimas – ar Marso audros tikrai gali būti labai pavojingos? Ar marsaeigis sugebės atsigauti kai audra baigsis?

Marsaeigis „Opportunity“ <br>NASA nuotr.
Marsaeigis „Opportunity“ <br>NASA nuotr.
Marsaeigio „Opportunity“ darytos nuotraukos, kurios rodo kaip keitėsi sąlygos Marse <br>NASA nuotr. 
Marsaeigio „Opportunity“ darytos nuotraukos, kurios rodo kaip keitėsi sąlygos Marse <br>NASA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-06-19 15:19

Tie, kas matė filmą „Marsietis“, šią audrą įsivaizduoja labai stiprią ir dramatišką. Deja, bet šio filmo gerbėjus reikia nuvilti, nes reali audra visiškai nepanaši į rodytą filme. Realybėje Raudonojoje planetoje vėjas gali siekti 97 km/h, o tai yra mažiau nei pusė to greičio, kurį pasiekia kai kurie uraganiniai vėjai Žemėje.

Net kai vėjas pasiekia savo didžiausią greitį, jis vis tiek nepadarys tiek žalos, kiek padarytų Žemėje.

„Marso atmosferinis slėgis yra daug mažesnis nei Žemėje. Dėl to nors tam tikri daiktai ten ir būtų blaškomi vėjo, tai nevyktų su tokia jėga, kokia vyktų Žemėje“, – teigia NASA mokslininkas Williamas Farrelis.

Filme „Marsietis“ herojus Markas Watney kiekvieną dieną šluoja dulkes nuo Saulės baterijų, o tai visiškai atitinka tikrovę. Marso dulkių dalelės kaupiasi ir labai lengvai kimba prie paviršių, nes yra šiek tiek elektrostatinės.

Specialioje NASA telekonferencijoje birželio 13d. mokslininkai teigė, kad dėl Marso atmosferos plonumo, dulkės nuolat kyla. Tai galėtų ateityje apsunkinti būsimų įgulos misijų į Marsą funkcionavimą ir matomumą. Be to, dulkių audros sukelia tam tikrą šiltnamio efektą, nes radiacija yra įkalinama, o ne išsisklaido. Būsimi Marso kolonistai turės susitvarkyti su radiacija, o jos susikaupimas dulkių audrose tik apsunkina tai.

Marso audros gali labai stipriai išaugti. Mokslininkai sako, kad dabartinė audra galėtų išplisti per visą planetą – o tai jau yra nusitikę.

Taigi, nors Marso dulkių audros neturėtų paklaidinti būsimų kolonistų ar nutraukti svarbios įrangos laidus ir antenas, tačiau pavojų jos kelia kitokiu būdu: radiacija bei dulkių kaupimusi. Pavojai susiję su vėju yra daug mažesni.

Kad būsimieji kosmoso tyrinėtojai jaustųsi kiek įmanoma saugiau, NASA jau ėmėsi svarstyti šiuos pavojus.

„Mes turime suprasti šias audras iki tiek, kad turėtume bent jau šiokią tokią jų prognozavimo galimybę“, – teigia NASA Marso tyrinėjimo programos vadovas Jimas Watzinas.

Parengta pagal Space.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.