Naujas tyrimas: „Paukščių Takas“ jau prarijo 15 kitų galaktikų ir nesiruošia sustoti

Kas galėjo pagalvoti, kad mūsų „Paukščių Tako“ galaktika jau nuo mažų dienų ryja kitas galaktikas. Šį faktą išsiaiškinęs tyrimas neseniai paskelbtas Kornvelio universiteto svetainėje arXiv.org.

Jie siūlo, kad sferiniai spiečiai iš tikrųjų yra ne daugiau kaip 9 mlrd. metų senumo, o tai labai apsunkintų ir iš dalies paneigtų D.Kruijsseno tyrimo išvadas. <br>123RF nuotr. 
Jie siūlo, kad sferiniai spiečiai iš tikrųjų yra ne daugiau kaip 9 mlrd. metų senumo, o tai labai apsunkintų ir iš dalies paneigtų D.Kruijsseno tyrimo išvadas. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-21 10:30, atnaujinta 2018-06-21 10:40

Kaip skelbia „New Scientist“, komanda iš Heidelbergo universiteto (Vokietija), kurios vadovas yra daktaras Diedrikas Kruijssemas, tyrinėjo 61 milžinišką sferinį spiečių. Tai yra tankios, milijonus žvaigždžių talpinančios grupės randamos mūsų galaktikoje.

Tyrinėjant šiuos spiečius, mokslininkai galėjo pažvelgti į mūsų galaktikos formavimosi praeitį, kuri siekia 13.5 mlrd. metų. Gauti rezultatai buvo lyginami su 25 simuliuotomis galaktikų versijomis. Matuojant tam tikro spiečiaus metalo savybes ir amžių, galima pamatyti iš kur jis atsirado.

Mūsų galaktika suformavo metalo kupinus spiečius labai anksti, o tai reiškia, kad ji turėjo praryti už save didesnes galaktikas per pirmuosius kelis milijardus metų. Tačiau 35 mažiau metalo turinčių sferinių spiečių egzistavimas rodo, kad „Paukščių Takas“ prarijo dar 3 galaktikas, iš kurių buvo viena nykštukinė, kiek vėliau. Be to, ji toliau „valgo“.

„Viską suskaičiavę gauname, kad iš viso įvyko apie 15 susijungimų, o tai sutampa su ankstesniais skaičiavimais“, – rašoma tyrime.

Žinoma, tai nėra vienintelė naujiena susijusi su sferiniais spiečiais. Karališkoji astronomų draugija nesenai išspausdino savo įžvalgas „Monthly Notices“ svetainėje. Jie siūlo, kad sferiniai spiečiai iš tikrųjų yra ne daugiau kaip 9 mlrd. metų senumo, o tai labai apsunkintų ir iš dalies paneigtų D.Kruijsseno tyrimo išvadas.

„Jei tai būtų tiesa, tai pakeistų mūsų suvokimą apie ankstyvuosius galaktikos etapus ir kaip žvaigždės atsirado dabartinėje galaktikoje, pavyzdžiui, „Paukščių Take“, – sako pagrindinė Karališkosios astronomų draugijos tyrimo autorė, Varviko (Anglija) universiteto daktarė Elizabeth Stanway.

Tuo tarpu D.Kruijssenas apgynė savo tyrimą ir pareiškė, kad Karališkosios astronomų draugijos tyrimas tyrinėja tolimesnes galaktikas ir dėl to jų rezultatai nesutapo.

„Sferiniai spiečiai „Paukščių Take“, kurie yra mūsų tyrimo objektas, yra pakankamai arti, kad jų amžius galėtų būti nustatytas pažiūrėjus į jų turinį“, – teigia D.Kruijssenas.

Mokslininkas taip pat pabrėžia, kad jiems iš dalies prieštaraujantis tyrimas yra nukreiptas į sferinius spiečius kitose galaktikose ir dėl to niekaip nepaveikia spiečių „Paukščių take“.

Nors sužinoti kaip tiksliai susiformavo mūsų galaktika yra sunku, tačiau tokie tyrimai leidžia susidaryti vis geresnį vaizdą ir galbūt kada nors rasti tikslų atsakymą.

Parengta pagal IFLScience

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.