Astronomai sutrikę: kosmose sprogimas, kurio negali paaiškinti

Danguje kažkas sprogsta neįtikėtinai sparčiai, ir astronomai kasosi pakaušius, stengdamiesi įminti, kas tai yra. Birželio 17 dieną Havajuose ATLAS teleskopai dvyniai kosmose užfiksavo ryškų šviesulį, kurio vos prieš dvi dienas ten dar nebuvo.

 Birželio 17 dieną Havajuose ATLAS teleskopai dvyniai kosmose užfiksavo ryškų šviesulį, kurio vos prieš dvi dienas ten dar nebuvo.<br> ATLAS nuotr.
 Birželio 17 dieną Havajuose ATLAS teleskopai dvyniai kosmose užfiksavo ryškų šviesulį, kurio vos prieš dvi dienas ten dar nebuvo.<br> ATLAS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2018, 12:41 AM, atnaujinta Jun 25, 2018, 11:48 AM

Dauguma supernovų didžiausią ryškumą pasiekia per kelias savaites ar net ilgiau, bet šis sprogimas tetruko kelias dienas. „Iš tiesų atrodo, kad jis tiesiog atsirado iš niekur”, – sako ATLAS komandos narė Kate Maguire iš Karalienės universiteto Belfaste. Sprogimo ryškumas buvo neįtikėtinai didelis, 10 – 100 kartų didesnis už daugumos normalių supernovų.

„Yra pasitaikę tokių pat greitų objektų, bet kad būtų ir toks greitas ir ryškus, tai išties neįprasta, – teigia astronomė. – Tiesą sakant, tokių objektų anksčiau nesame užfiksavę“.

Kosminė karvė

Stebėjimai buvo paskelbti interneto svetainėje „Astronomer’s Telegram“, kurioje astronomai skelbia naujus trumpai gyvuojančių reiškinių stebėjimus. Objektui buvo suteiktas katalogo numeris AT2018cow, o trumpiau – tiesiog “the Cow” (liet. karvė). Pavadinimas buvo tiesiog laimingas atsitiktinumas – įvykiams „Astronomer’s Telegram“ suteikiamas trijų raidžių kodas parenkamas abėcėline tvarka, remiantis įvykio pridėjimo laiku.

Iš pradžių atrodė, kad toks šviesus sprogimas turėtų nutikti mūsų galaktikoje. Bet netrukus po pradinio stebėjimo, grupė Kinijos astronomų šviesoje aptiko bruožų, rodančių, kad jis veikiausiai įvyko kitoje galaktikoje – beveik už 200 milijonų šviesmečių.

Per kelias vėlesnes dienas įvairios astronomų komandos dar bent 18 teleskopų apžiūrėjo „Cow“, detaliau išnagrinėdami ją skirtinguose šviesos bangų ruožuose. „Manau, tai daugiausiai pranešimų susilaukęs objektas, paskelbtas „Astronomer’s Telegram”, – sako svetainės vyr. redaktorius Robertas Rutledge'as, dirbantis McGill universitete Kanadoje, .

Tokie stebėjimai leidžia interpretuoti, kad „Cow“ yra kažkoks didelės energijos dalelių, skriejančių beveik šviesos greičiu, sprogimas. Objekto paviršiaus temperatūra yra aukštesnė nei 8900°C, ir jis plečiasi 20 000 kilometrų per sekundę greičiu.

Per ryškus, per greitas

„Dar nežinome, kas tai yra, bet įprastai supernovoms galią teikia radioaktyvusis nikelio skilimas, o šis įvykis yra pernelyg šviesus ir pernelyg spartus, kad galėtų būti dar viena supernova”, – teigia K.Maguire.

Kai kurie vėlesni stebėjimai rodo, kad tai galėtų būti Ic tipo supernova, sako R.Rutledge'as, bet „prieš galutinai išsiaiškinant, reikės atlikti daugiau spektroskopinių matavimų.” Tai gali būti dar kokio nors kito tipo keistas kosminis sprogimas.

Lyginant su kitais užfiksuotais sparčiais sprogimais, „Cow“ yra santykinai arti, tad jį lengviau ir nuodugniai stebėti. R.Rutledge'as sako, kad tikrąją objekto ar reiškinio kilmę galime sužinoti greitai, jau po kelių dienų. Įvykis nutiko taip arti, kad jį galbūt užfiksavo gravitacinių bangų ir neutrinų detektoriai.

„Jau labai greitai bus daug daugiau stebėjimų, – sako astronomas. – Ar tai iš tiesų kažkas neįprasto, dar išvysime.”

Parengta pagal „The New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.