Turi teoriją, kodėl mūsų Saulės sistema yra tokia neįprasta

Gali būti, kad išorinės Saulės sistemos dalies evoliucijai reikšmingos įtakos turėjo kitos žvaigždės praskridimas planetų formavimosi metu.

 Gali būti, kad išorinės Saulės sistemos dalies evoliucijai reikšmingos įtakos turėjo kitos žvaigždės praskridimas planetų formavimosi metu.<br> 123RF iliustr.
 Gali būti, kad išorinės Saulės sistemos dalies evoliucijai reikšmingos įtakos turėjo kitos žvaigždės praskridimas planetų formavimosi metu.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 10:53 AM

Šis atradimas padarytas pasitelkus skaitmeninius modelius, kuriais apskaičiuota, kaip įvairios masės žvaigždės praskrisdamos pakeistų Saulę juosiančio protoplanetinio disko ir ypač jo išorinių dalių evoliuciją.

Nustatyta, kad egzistuoja daug konfigūracijų, kurioms esant žvaigždė prašalaitė išardo didelę dalį išorinio disko, o likusias jame esančias uolienas ištampo į labai ištęstas orbitas. Toks scenarijus paaiškina, kodėl Saulės sistemoje už Neptūno esančių objektų bendra masė yra gerokai mažesnė, nei prognozuoja planetų formavimosi modeliai, bei kodėl tų objektų orbitos dažnai yra elipsinės, o ne apskritiminės.

Žvaigždės praskridimas taip pat galėjo sutankinti išorinį likusio protoplanetinio disko pakraštį, todėl Neptūnas formavosi tankesnėje aplinkoje, nei Uranas, ir užaugo masyvesnis už pastarąjį.

Šie rezultatai leidžia spręsti, kad Saulės sistemos pakraščiuose gali būti labai daug objektų su labai ištęstomis orbitomis; tarp jų gali pasitaikyti ir devintoji planeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.