Neįtikėtina planeta mokslininkus varo iš proto

Planetos dydžio objektas, esantis 20 šviesmečių atstumu nuo Žemės, apstulbino astronomus dėl savo neįtikėtinai galingo magnetinio lauko.

NASA mokslininkai nustatė, kad objekto magnetinis laukas yra daug nei 200 kartų stipresnis nei Jupiterio.<br>Vaaju.com nuotr.
NASA mokslininkai nustatė, kad objekto magnetinis laukas yra daug nei 200 kartų stipresnis nei Jupiterio.<br>Vaaju.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-14 14:28, atnaujinta 2018-08-14 16:02

NASA mokslininkai nustatė, kad objekto magnetinis laukas yra daug nei 200 kartų stipresnis nei Jupiterio. Pastarosios planetos magnetinis laukas yra nuo 16 iki 54 kartų stipresnis už Žemės. Kaip objektas, kurį mokslininkai vadina nepatraukliu SIMP J01365663+0933473 vardu, gali išlaikyti tokį stiprų magnetinį lauką ir kurti tokį įspūdingą švytėjimą, kol kas lieka neaišku.

„Būtent šis objektas yra įdomus, nes tyrinėjant jo magnetinės dinamikos mechanizmus galima išsiaiškinti tai, kaip tos pačios rūšies mechanizmai gali veikti ir planetose, esančiose už mūsų Saulės sistemos“, – sakė astrofizikė iš Arizonos valstybinio universiteto Melodie Kao.

Mokslininkus šis objektas, atrastas dar 2016 metais, domina ne tik dėl įspūdingo magnetinio lauko. Tokie objektai mokslininkų vadinami rudaisiais nykštukais. Jie didesni už įprastas planetas, bet nepakankamai dideli, kad degintų vandenilį, kaip tai daro žvaigždės. Mokslininkai vis dar svarsto, kur yra ribos linija tarp planetos ir rudojo nykštuko, bet kol kas teigiama, kad tokiu atveju planeta objektą galima laikyti tada, kai jis yra didesnis už Jupiterį bent 13 kartų.

Iš pradžių tyrėjai manė, kad SIMP J01365663+0933473 yra milžiniškas senas rudasis nykštukas, bet tolesnė analizė parodė, kad jis yra gana jaunas, apie 200 milijonų metų, ir tik 12,7 karto didesnis už Jupiterį.

„Šis objektas yra ant rudojo nykštuko ir planetos ribos, todėl jis ypač įdomus. Be abejo, jis ir kupinas paslapčių, galinčių padėti suprasti magnetinius procesus tiek žvaigždėse, tiek planetose, – teigė M.Kao. – Manome, kad šie mechanizmai gali egzistuoti ne tik ruduosiuose nykštukuose, bet ir dujų gigantuose ar net sausumos planetose.“

Mokslininkų komandą ypač džiugina naujieji tyrimai, nes jie iš dalies leidžia suprasti objektų aurorų bangų stebėjimo procesą. Tai reiškia, kad galbūt ateityje radijo teleskopai galės nustatyti naujas planetas pagal jų švytėjimą.

Parengta pagal „Space.com“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.