Neįprastas rusų palydovo elgesys: gąsdina, kad tai gali būti ginklas

Kažkur aukštai virš mūsų yra paslaptingas Rusijos palydovas. Ir, kaip teigia JAV valstybės departamentas, taip veikiančio palydovo dar niekas nėra matęs.

Rusijos ketinimai yra neaiškūs ir todėl jų palydovas gali sukelti rimtų problemų.<br>123rf nuotr.
Rusijos ketinimai yra neaiškūs ir todėl jų palydovas gali sukelti rimtų problemų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 12:19 PM, atnaujinta Aug 16, 2018, 12:30 PM

„Mes tikrai nežinome kas tai yra. Netgi neturime būdų patikrinti šį objektą“, – antradienį Jungtinėms Tautoms (JT) sakė JAV ginklų kontrolės sekretoriaus padėjėja Yleema Poblete.

„Rusijos ketinimai yra neaiškūs ir todėl šis palydovas gali sukelti rimtų problemų.“

JT konferencijoje Ženevoje (Šveicarija) buvo diskutuojama dėl nusiginklavimo, nors po to, kai JAV priminė savo ketinimus iki 2020 m. sukurti karines „kosmoso pajėgas“ praėjo tik kelios dienos. Tiesa, šitokius planus Amerikos kosmoso bendruomenė laiko „kvaila idėja“.

Nepaisant nuolatinių nesutarimų dėl kosmoso pajėgų steigimo, nauja informacija apie paslaptingąjį Rusijos palydovą yra naudojama kaip įrodymas, kad JAV reikia kosminės kariuomenės norint apsisaugoti nuo tokio tipo „kylančių grėsmių“.

Pasak Y.Poblete, dabartinės baimės yra reakcija į praėjusių metų spalį dislokuotą Rusijos gynybos ministerijos kosminį objektą, kurį rusai apibūdino kaip „kosminių prietaisų stebėjimų sistemą“.

„Neatpažintojo Rusijos palydovo elgsena orbitoje yra paprasčiausiai nepalyginama su bet kuo, ką esame matę arba apie ką buvome informuoti iki šiol, įskaitant ir kitus mūsų stebėtus Rusijos palydovus“, – pasakojo Y.Poblete.

Y.Poblete nurodė, kad greičiausiai yra kalbama apie „Kosmos 2521“ palydovą, kuris buvo dislokuotas iš pagrindinio „Kosmos 2519“ erdvėlaivio. Tiesa, tai įvyko 2017 m. rugpjūčio, o ne spalio mėnesį.

Nepaisant to, ar ši informacija yra teisinga, ar ne, Y.Poblete sako, kad tiesiog tikėti Rusijos vyriausybės žodžiais yra pernelyg rizikinga.

„Mūsų kolegos iš Rusijos paneigė, kad šios sistemos yra priešiškos“, – sako Y.Poblete.

„Visgi nustatyti kosminio objekto paskirtį tiesiog stebint jį orbitoje yra sudėtinga. Taigi, kyla klausimas: ar mes tikrai turime pakankamai informacijos, kad galėtumėme nuspręsti, ar orbitoje buvo testuojamas ginklas, ar ne? Nemanome, kad duomenų pakanka.“

Kadangi jokių įrodymų (išskyrus „neįprastą elgesį“), rodančių, kad šis palydovas yra koks nors kosminis ginklas, nėra, JAV tvirtina, kad be jokios rimtos priežasties patikrinti šį objektą nuodugniau yra tiesiog neįmanoma.

Aleksandras Deyneko, vyresnysis Rusijos diplomatas Ženevoje, paneigė visus gandus „Reuters“ žurnalistams sakydamas, kad tai yra „šmeižikiški kaltinimai dėl įtarimų, prielaidų ir pan.“

Turint omenyje tai, kokios diskusijos vyko JT nusiginklavimo konferencijoje, aišku, kad kova su ginklavimusi kosmose dar ilgai nesibaigs.

Parengta pagal ScienceAlert

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.