Mokslininkai identifikavo paslaptingą Marso objektą

Šią savaitę NASA „Curiosity rover“ komanda Marse pastebėjo keistai atrodantį objektą – buvo įtariama, kad tai yra kosminių griuvėsių gabalas.

Savaeigis aparatas užfiksavo ploną, šviesios spalvos daiktą, gulintį ant raudono Marso paviršiaus.<br> 123rf nuotr.
Savaeigis aparatas užfiksavo ploną, šviesios spalvos daiktą, gulintį ant raudono Marso paviršiaus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2018, 12:27 PM, atnaujinta Aug 17, 2018, 1:17 PM

Savaeigis aparatas užfiksavo ploną, šviesios spalvos daiktą, gulintį ant raudono Marso paviršiaus, todėl šis objektas tikrai išsiskyrė iš kitų.

Marsaeigio valdytojai Žemėje paslaptingąjį objektą pavadino „Pettergrove'o vietovės išorinio objekto nuolauža“. Pettergrove'o vietovė yra sritis Gale'o kraterio viduje – būtent ten šiuo metu dirba „Curiosity rover“ komandos savaeigis aparatas.

Iš pradžių mokslininkai susirūpino, kad tai gali būti paties marsaeigio detalė: „Iš tiesų, buvo nustatyta, kad tai tėra labai plonas akmens gabalas, todėl šį vakarą visi galime atsipalaiduoti – mūsų marsaeigis dar nepradėjo nertis iš savo odos“, – pareiškė „Curiosity“ komandos narė Brittney Cooper.

„Curiosity“ komanda gavo aukštesnės kokybės šio akmens nuotrauką naudojant „ChemCam“ kamerą, kad priartintų vaizdą ir identifikuotų atrastą objektą kaip natūralią Marso kraštovaizdžio dalį.

Nieko nuostabaus, kad toks neatpažintas objektas sukėlė didžiulį „Curiosity“ komandos susirūpinimą. 2012 metais marsaeigis pastebėjo labai panašų ryškų objektą Marso paviršiuje, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo paties savaeigio aparato detalė. Bent jau šįkart „Curiosity“ savaeigis vis dar laikosi puikiai!

Parengta pagal Cnet

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.