NASA mokslininkai Mėnulio paviršiuje rado užšalusio vandens

Mokslininkų grupė šalčiausiuose Mėnulio poliniuose regionuose rado įrodymų, kad Mėnulyje gali būti užšalusio vandens. Atrastos ledo nuosėdos yra pasiskirsčiusios gana netolygiai ir gali būti gana senos.

 Mėnulio paviršiuje esantis ledas tik įrodo, kad kiek giliau galima rasti daug daugiau ledo.<br> NASA nuotr.
 Mėnulio paviršiuje esantis ledas tik įrodo, kad kiek giliau galima rasti daug daugiau ledo.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 11:13 AM, atnaujinta Aug 21, 2018, 11:42 AM

Mokslininkai paėmė duomenis iš JAV ir Indijos Mėnulio erdvėlaivių ir palygino juos su kompiuterinės simuliacijos modeliu, parodžiusiu kaip paviršiuje susiformavęs ledas galėtų atrodyti šių robotų „akimis“.

Tai leido aptikti šimtus vietovių Mėnulyje, kur ledas gali būti labai arti arba tiesiai ant Mėnulio paviršiaus.

Misūrio mokslo ir technologijų universiteto geologijos ir kasybos inžinierė Leslie Gertsch teigia, kad naujieji duomenys nėra pernelyg stebinantys.

„Ši idėja atrodė gana reali jau kurį laiką“, – pasakojo L.Gertsch, kuri nuolat ieško būdų išgauti žmonijai reikalingus išteklius kosmose. „Bet šis tyrimas pagaliau įrodo, kad Mėnulio paviršiuje iš tiesų gali būti suledėjusio vandens.“

„Norint išgauti ledą, reikia žinoti, ar jo yra Mėnulio paviršiuje“, – sakė Angelas Abbudas-Madridas, Kolorado kalnakasybos mokyklos kosmoso išteklių centro direktorius. „Tai yra dar vienas žingsnis Mėnuli ištyrimo ir jame esančio ledo pasiekimo link.“

Jeigu mokslininkai ras lengvai iškasamus ledo luitus Mėnulyje, tai leistų astronautams nesunkiai atsigerti. Be to, vanduo gali būti išskaidytas į atomus, vandenilį ir deguonį, o tai leistų pagaminti degalus raketoms.

Apie kosmoso užkariavimą jau ilgą laiką svajoja tokie žymūs inovatoriai kaip Elonas Muskas ar Jeffas Bezosas, bet A.Abuddas-Madridas ir L.Gertsch teigia, kad mokslininkai dar nėra pasiruošę kasinėti Mėnulį ir, tuo labiau, užkariauti Saulės sistemą.

Mėnulyje dienos temperatūra yra ypač aukšta ir ledas ten paprasčiausiai virsta į dujas, bet nepaisant to, mokslininkai jau dešimtis metų spekuliavo, kad tam tikrose Mėnulio vietose galima rasti ledo. Mėnulio krateriuose ir kitose niekada Saulės neapšviečiamose vietose yra itin šalta. Teigiama, kad tokiose Mėnulio vietose akimirksniu užšąla net ir vandens garai.

Svarbiausia tai, kad Mėnulio paviršiuje esantis ledas dar ir įrodo, kad kiek giliau galima rasti daug daugiau ledo. Taigi, belieka šiek tiek palaukti.

Savaeigis aparatas galėtų nesunkiai nustatyti Mėnulio ledo kokybę. Jeigu jis grynas, išgauti vandenį būtų gana nesunku. Bet jeigu jis yra maišytas su Mėnulio dirvožemiu, vadinamu regolitu, kasybos procesas gali būti kiek sudėtingesnis. Tiesa, reikia turėti omenyje ir tai, kad Mėnulis nuo Žemės yra visai netoli ir kasinėti jame galima būtų net ir nuotoliniu būdu.

Parengta pagal ABC News

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.