Saulės vainike atsivėrė didžiulė skylė: tai gali reikšti tik viena

Pašvaisčių fotografai, ruoškite savo fotokameras! Saulės vainike atsivėrė didžiulė skylė, kas oficialiai reiškia, kad reikia laukti geomagnetinės audros, rašo „Science Alert“. Taip pat tai reiškia, kad per šiaurines Žemės platumas nuvilnys pamėkliškos pašvaistės.

 Pašvaisčių fotografai, ruoškite savo fotokameras! Saulės vainike atsivėrė didžiulė skylė, kas oficialiai reiškia, kad reikia laukti geomagnetinės audros.<br> 123RF nuotr.
 Pašvaisčių fotografai, ruoškite savo fotokameras! Saulės vainike atsivėrė didžiulė skylė, kas oficialiai reiškia, kad reikia laukti geomagnetinės audros.<br> 123RF nuotr.
NOAA prognozėmis, šiomis naktimis pašvaistės geriausiai turėtų matytis šiaurinėje Didžiosios Britanijos dalyje ir Airijoje, Skandinavijoje ir Estijoje.<br> NOAA iliustr.
NOAA prognozėmis, šiomis naktimis pašvaistės geriausiai turėtų matytis šiaurinėje Didžiosios Britanijos dalyje ir Airijoje, Skandinavijoje ir Estijoje.<br> NOAA iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 8:18 AM, atnaujinta Sep 11, 2018, 4:04 PM

Antradienį JAV Nacionalinė Vandenynų ir Atmosferos Administracija (angl. National Oceanic and Atmosheric Administration, NOAA) paskelbė įspėjimą dėl G2 lygio saulės audros. Penkių balų skalėje tai yra gana mažo stiprumo audra, kai stipriausia laikoma G5.

Šiuo metu Saulė išgyvena savo aktyvumo minimumą – mažiausiai aktyvų periodą 11 metų Saulės aktyvumo cikle. Tai reiškia mažiau Saulės dėmių, mažiau vainiko masės išmetimų į išorę ir mažiau Saulės žybsnių.

Bet net ir šiuo periodu „skylės“ Saulės vainike vis tiek gali atsirasti. Tai yra vėsesnės, ne tokios tankios plazmos zonos Saulės atmosferoje su daugiau atvirų magnetinių laukų. Šie atviri regionai leidžia lengviau ištrūkti Saulės vėjams, kurie elektromagnetinį spinduliavimą į kosmosą „išpučia“ didesniu greičiu.

Jei tokia Saulės skylė yra Žemės pusėje, tai reiškia, kad šie vėjai keliauja tiesiai į mus. Britų meteorologijos biuro teigimu, artimiausią porą dienų turėtume sulaukti tokių vėjų, ir jų greitis bus 600 kilometrų per sekundę (2 160 000 km/h).

Ir nors šių vėjų poveikis mums bus kiek stipresnis, nei G1 lygio audros, greičiausiai didžioji dalis jų mus aplenks. Aukštai įrengtos energijos tiekimo sistemos gali gauti sulaukti įspėjimų dėl voltažo svyravimo, bet jei ilgesnės audros ir gali sukelti kokių grėsmių, tai ši audra bus santykinai trumpa.

Kažkiek gali būti paveiktos kosmose esančios technikos vykdomos operacijos, nes saulės vėjas gali paveikti jų GPS sistemas – kas reiškia, kad galbūt iš Žemėje esančių kontrolės centrų reikės atlikti korekcijas. Taip pat dideliame aukštyje gali pasitaikyti aukšto dažnio radijo ryšio sutrikimų.

Tačiau didžiausias poveikis bus šviesos šou, nes saulės vėjai yra tiesiogiai atsakingi už Šiaurės pašvaistes. Atskriedami iš kosmoso, jie sąveikauja su mūsų magnetosferos krūvį turinčiomis dalelėmis (daugiausia protonais ir elektronais).

Paveiktos Saulės vėjo, šios krūvį turinčios dalelės lyja į jonosferą ir keliauja planetos magnetinio lauko linijomis į ašigalius, kur sąveika su kitomis dalelėmis – tokiomis kaip deguonis ar azotas – ir sukuria šokančias dangaus šviesas.

NOAA prognozėmis, šiomis naktimis pašvaistės geriausiai turėtų matytis šiaurinėje Didžiosios Britanijos dalyje ir Airijoje, Skandinavijoje ir Estijoje, taip pat Aliaskoje, Kanadoje, šiaurinėse JAV valstijose ir Antarktidoje.

Trijų dienų NOAA pašvaisčių prognozes galima rasti čia, 30 minučių prognozes – čia.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.